Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Εντεινόμενη δραστηριότητα τρομοκρατικών δικτύων στην Ευρώπη

Η πρόσφατη επίθεση στις Βρυξέλλες θα έχει και συνέχειες 

Tου Ιωάννη Μιχαλέτου 


Πρωτοφανής αναστάτωση στο διεθνές και Ευρωπαϊκό σύστημα ασφάλειας έχει προκληθεί λόγω των συνεπειών αποσταθεροποίησης που εκπηγάζουν από την "Αραβική Άνοιξη", τον εμφύλιο στη Συρία και πλέον τις δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία. 

Όλες οι παράμετροι που μπορούν να συνεκτιμηθούν σε συνδυασμό με πολύ μεγάλη κινητικότητα σε επίπεδο τόσο ομάδων τρομοκρατών όσο και μεμονωμένων υπόπτων, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι επίκεινται και άλλες τρομοκρατικές ενέργειες.

Πρόσφατη έκθεση των Ηνωμένων Εθνών ονοματίζει τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη ως ένα από τα κράτη παγκοσμίως με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση τρομοκρατικών ομάδων και ατόμων συνδεόμενα με την Αλ Κάιντα. Η χώρα αυτή βρίσκεται μια θέση μόλις πίσω από το Πακιστάν και στο ίδιο επίπεδο με το Αφγανιστάν. 
Το επίπεδο πληροφόρησης των λεγόμενων "Δυτικών" δυνάμεων δεν είναι πλέον επαρκές διότι υπήρξε εμπλοκή με την υποστήριξη Ισλαμιστών στη Συρία, με αποτέλεσμα ουκ ολίγοι υποψήφιοι τρομοκράτες, αλλά και "συνήθεις ύποπτοι" να εκμεταλλευτούν την κατάσταση και να αναδιοργανώσουν σε νέα στεγανά τις ομάδες τους, εντός και εκτός Βοσνίας. 

Υπάρχουν εφτά δομημένες οργανώσεις τρομοκρατών στη Βοσνία και εκατοντάδες ενεργά μέλη με έντονη πολιτικό-οικονομική και κοινωνική "όσμωση" τόσο με γειτονικές περιοχές όπως το Κοσσυφοπέδιο όσο και με διεθνείς ομάδες, από την Ινδονησία έως και τη Βόρειο Αφρική. 

Παραλλήλως, δεν μπορεί να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι προσφάτως η υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας της Νορβηγίας (PST) εντόπισε και προχώρησε στη σύλληψη τριών "Τζιχαντιστών" που επέστρεφαν από τη Συρία, ενός Σομαλού με Νορβηγική υπηκοότητα και δύο "Βαλκανίων" που δεν ονοματίστηκαν επακριβώς, αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι Βόσνιοι-Μουσουλμάνοι. 

Συμμετείχαν στη Συρία στις τάξεις της διαβόητης τρομοκρατικής οργάνωσης ISIL και αποτελούν τμήμα μιας ευρύτερης ομάδας 50 ατόμων που εξήλθαν τα τελευταία έτη από τη Νορβηγία για να πολεμήσουν στη Συρία σε συνεργασία ως προς τη μεταφορά με Βαλκανικά τρομοκρατικά δίκτυα. 

Νοτιότερα στη Λιβύη, οι μάχες εξόντωσης μεταξύ φατριών συνεχίζονται αδιάκοπα ενώ η χώρα είναι πλήρως διαλυμένη αλλά και τόπος συγκέντρωσης μεταναστών από την Αφρική και την Ασία. Οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν την ολοένα και ενεργότερη εμπλοκή της Αλγερίας για διαφύλαξη της δικής της εσωτερικής ασφάλειας.

Περίπου 3.500 Αλγερινοί στρατιώτες εδώ και μερικές ημέρες έχουν εισχωρήσει δεκάδες χιλιόμετρα στο Λιβυκό έδαφος μαζί με 1.500 ντόπιους, φίλα προσκείμενους μαχητές και αεροπορική κάλυψη. Ταυτοχρόνως στρατεύματα του Τσάντ που αριθμούν μερικές εκατοντάδες προσωπικό δρουν στα Νότια της Λιβύης στο Τιμπεστί, ενώ Γαλλικές ειδικές δυνάμεις που εδρεύουν στο Νίγηρα στοχοποιούν ομάδες Τζιχαντιστών και εν συνεχεία ειδοποιούν προς βομβαρδισμό τους επιθετικά ελικόπτερα τύπου "Τίγρης". 
Οι Αμερικανικές ειδικές δυνάμεις με τη χρήση δορυφορικών συστημάτων εντοπίζουν και εξολοθρεύουν Τζιχαντιστές στο μέσο της χώρας, ενώ προστατεύουν και συγκεκριμένες πετρελαιοπηγές.  

Παρόλα αυτά οι υπάρχουσες δυνάμεις δεν είναι επαρκείς για να αντιμετωπιστεί το χάος στη χώρα το οποίο συνδέεται ευθέως πλέον με δεκάδες άλλες τρομοκρατικές και παραστρατιωτικές ομάδες από τη Σομαλία και το Σουδάν έως και τη Νιγηρία και το Μάλι. 
Σε ότι αφορά την Ε.Ε. αντιμετωπίζει μαλακό υπογάστριο στην άμυνα εσωτερικής ασφάλειας της, όχι μόνο στην Βαλκανική πλευρά, αλλά κυρίως στα μητροπολιτικά κέντρα της Δυτικής Ευρώπης, γεγονός που έχει και άμεσες πολιτικές συνέπειες.

Πηγή RIMSE

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Η Διεθνής Τρομοκρατία είναι ο πόλεμος των μυστικών υπηρεσιών με ιδιωτικούς στρατούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]