Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το Forbes για τις ενεργειακές εξελίξεις στην Ελλάδα

Εκτενή αναφορά στις πρόσφατες ενεργειακές εξελίξεις στην Ελλάδα κάνει το περιοδικό Forbes. Όπως αναφέρεται, «η Ελλάδα προχώρησε την περασμένη εβδομάδα στην έναρξη της εν υπνώσει προσπάθειάς της να διερευνήσει την ύπαρξη ενεργειακών πόρων, ανακοινώνοντας την έγκριση τριών αδειών για έρευνες, οι οποίες παραχωρήθηκαν σε κοινοπραξίες με επικεφαλής εγχώριες εταιρείες».

Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι οι δύο άδειες παραχωρήθηκαν σε κοινοπραξίες υπό την ελληνική Energean Oil & Gas, η οποία ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστεί με την καναδική Petra Petroleum για έρευνες στην περιοχή των Ιωαννίνων και με την βρετανική Trajan Oil για έρευνες στην περιοχή του Κατάκολου, ενώ η τρίτη άδεια παραχωρήθηκε σε κοινοπραξία υπό τις εταιρείες Ελληνικά Πετρέλαια, Edison και Petroceltic για παράκτιες έρευνες στον Πατραϊκό κόλπο.

Το δημοσίευμα χαρακτηρίζει «θετική» την εξέλιξη της παραχώρησης αυτών των αδειών, ενώ εκφράζει ανησυχία για «περαιτέρω καθυστερήσεις» στην υλοποίηση των ερευνών, δεδομένου ότι οι άδειες αυτές θα πρέπει να επικυρωθούν από το Κοινοβούλιο, το οποίο «ενδέχεται να υποστεί αναταράξεις» μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ως αποτέλεσμα των επικείμενων Ευρωεκλογών, όπως υποστηρίζεται.

Επίσης, διατυπώνεται η άποψη ότι οι εκλογές δεν αναμένεται να επηρεάσουν άμεσα την τωρινή ελληνική Βουλή, όμως «ενδέχεται να λειτουργήσουν ενάντια» στην παρούσα ηγεσία και τις πολιτικές του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Αναφορικά με την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά το εν λόγω θέμα, στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι το «ακρο-αριστερό» αυτό κόμμα έχει αποφύγει να κάνει συγκεκριμένο σχόλιο σχετικά με τις άδειες διεξαγωγής ερευνών, αλλά έχει ταχθεί υπέρ της κρατικοποίησης των φυσικών πόρων της χώρας, εκφράζοντας την πρόθεσή του να χρησιμοποιήσει τα έσοδα από την ενέργεια για να «δημιουργήσει ένα ταμείο που θα εγγυάται τη βιωσιμότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλειας της Ελλάδας».

Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι «η απειλή της κρατικοποίησης, θα αποθαρρύνει πιθανούς ξένους επενδυτές, οι οποίοι ήδη είναι ανήσυχοι για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας».

Τέλος, προβάλλονται δηλώσεις του προέδρου της Energean Ματθαίου Ρήγα, ο οποίος εκφράζει βεβαιότητα ότι η διαδικασία επικύρωσης θα προχωρήσει χωρίς προβλήματα, ενώ παράλληλα προειδοποιεί κατά των υπερβολών σχετικά με τις δυνατότητες και προοπτικές των υδρογονανθράκων της Ελλάδας.

Πηγή ΠΑΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ, ANA-MPA


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]