Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κύπρος: Ο αμερικανός φεύγει, ο ρώσος έρχεται!

Του Α. Λυκαύγη

Πριν καλά-καλά περατωθεί η καθ’ όλα ιστορική επίσκεψη του αμερικανού αντιπροέδρου στην Κύπρου, ανακοινώθηκε η επίσκεψη του ρώσου αναπληρωτή ΥΠΕΞ Αλεξέι Μεσκόφ στη Λευκωσία. Η οποία σκοπεί –πέραν των άλλων- στην προετοιμασία επισκέψεως του κυπρίου προέδρου στην Μόσχα.

Αυτό και μόνο αποτελεί από μόνο του εύγλωττο μέτρο: Αφενός της ανιούσας στρατηγικής σημασίας που αποκτά η Μεγαλόνησος,
Α. μετά την Ουκρανική κρίση και
Β. ως αποτέλεσμα των αναδυόμενων ενεργειακών δυνατοτήτων.
Και αφετέρου κρίσιμων περιφερειακών αναδιατάξεων που ήδη προάγονται.

Και ακριβώς αυτά υπήρξαν οι βασικοί πυλώνες των συνομιλιών Μπάιντεν στη Λευκωσία. Για την οποία η Ουάσινγκτον, με σαφή δήλωση του αμερικανού αντιπροέδρου, επιφυλάσσει έως και «ηγετική θέση» στην περιοχή, από τη στιγμή που το πολιτικό της πρόβλημα επιλυθεί.

Το Κυπριακό αποτέλεσε δεύτερο ζήτημα στην ατζέντα των συνομιλιών. Κυριάρχησαν οι εξελίξεις στην Ουκρανία και κυρίως τα γεωστρατηγικά ενδεχόμενα που τείνουν να αναπαραχθούν. Και τα οποία κατά τους αμερικανούς θα οδηγήσουν ενδεχομένως έως και σε μείζονες ανατροπές.

Αυτή ακριβώς η εκτίμηση διατυπώνεται ατύπως μεν, αλλά σαφώς, από συνεργάτες του κ. Μπάιντεν. Κι άλλωστε, η επιθυμία για επιτάχυνση λύσεως του Κυπριακού ενισχύεται από την ευανάγνωστη αναγκαιότητα να εξομαλυνθούν «τα μετόπισθεν» για την υπερδύναμη, σε μία περιοχή που αποτελούσε πάντοτε κρίσιμο δείκτη για τις δυτικές επιλογές. Αρκεί να υπομνησθεί πέραν άλλων το θέμα της διαχειρίσεως του νέου ενεργειακού περιβάλλοντος στην Ανατολική Μεσόγειο, με επίκεντρο την Κύπρο και το Ισραήλ, που διαλαμβάνει και το ζήτημα των αγωγών παροχετεύσεως των παραγωγών του προς την Ευρώπη.

Κι αυτό το τελευταίο θα αναδυθεί με ιδιαίτερη δυναμική, καθώς στις επιλογές των ισχυρών παραγόντων που ενδιαφέρονται, διαλαμβάνεται η Τουρκία ως η προσφορότερη και συμφερότερη λύση.

Πηγή «Τα Νέα»


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]