Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Και εγένετο… αντιρατσιστικός!

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στη δεύτερη ανάγνωσή του από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, με στήριξη ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και τον εκπρόσωπο των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών. Ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε «παρών» οι Ανεξάρτητοι Έλληνες επιφυλάχθηκαν ενώ καταψήφισαν ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου υποσχέθηκε ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια, η οποία αναμένεται μετά τις εορτές του Πάσχα, θα ενσωματώσει βελτιωτικές αλλαγές που έχουν κατατεθεί από τα κόμματα.
«Δεν μπορεί να καταδικάζεται και δεν ποινικοποιείται η σκέψη και η έκφραση αλλά η εγκληματική πράξη που προκαλεί ο μισαλλόδοξος λόγος» ήταν η απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης όταν ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Μιχάλης Αρβανίτης διαμαρτυρήθηκε ότι το κόμμα του διώκεται για τα φρονήματά του και ότι δεν επιτρέπουν στα στελέχη του να πιστεύουν στον εθνικισμό.
Ο εισηγητής της ΔΗΜΑΡ, Γιάννης Πανούσης, επέμεινε στην ανάγκη συγκρότησης Μόνιμης Επιτροπής κατά του φασιστικού ρατσισμού τονίζοντας ότι έχει «προβλήματα η ρατσιστική νομοθεσία».
Η Νέα Δημοκρατία μετά από παλινωδίες – και προφανώς εσωτερικές διαπραγματεύσεις- φέρνει για μία ακόμη φορά τον νόμο, αποδεικνύοντας ότι αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή της ηγεσίας της, ό,τι κόστος και εάν έχει αυτή, όσο και αν αναδεικνύει την αναξιοπιστία της και την δυσαναλογία προεκλογικών λόγων-κυβερνητικών πράξεων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζει “παρών” προκειμένου να διατηρήσει την ιδεολογική του ηγεμονία και να πιέσει για πιο σκληρά μέτρα, περισσότερες διατάξεις και ακόμη πιο στενό περιορισμό της σκέψης. Δυσάρεστη έκπληξη οι Ανεξάρτητοι Έλληνες που αντί να επιλέξουν μία ξεκάθαρη στάση επί της αρχής του νομοσχεδίου, επιφυλάσσονται για να απαντήσουν με βάση “τεχνικότητες” επί των άρθρων.
Τα δύο περιγραφόμενα ως “άκρα” είναι τα μοναδικά κόμματα, που υπερασπίζονται επί τω έργω την ελευθερία της έκφρασης στην ελληνική κοινωνία του 2014. Που επιθυμούν οι εγκληματικές πράξεις να αντιμετωπίζονται ως εγκληματικές πράξεις και οι σκέψεις, οι απόψεις και οι γνώμες ως αυτό που είναι και τίποτε παραπάνω.
Αναμένεται πλέον η ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου θα γίνουν – εάν γίνουν- προσωπικές επιλογές πλέον των βουλευτών. Και όπου ελπίζουμε να υπάρχει ονομαστική ψηφοφορία, προκειμένου ο καθείς να βρεθεί ενώπιον των ευθυνών του.”
Επικοινωνήστε μαζί μας και βοηθήστε προς αυτή την κατεύθυνση.”

Ο κ. Αθανασίου εμφανίστηκε θετικός στην πρόταση αρκετών βουλευτών, να προστατευτούν από τον νόμο πρόσωπα που υφίστανται βία λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού. Ωστόσο, ο υπουργός Δικαιοσύνης, αρνήθηκε να κάνει δεκτή τροπολογία που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ για την επέκταση του Συμφώνου Συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια αντιτείνοντας ότι για το θέμα αυτό, θα καταθέσει αυτοτελές νομοσχέδιο.«Είναι ένα δύσκολο ζήτημα που θέλει ιδιαίτερη μελέτη ως προς τις έννομες συνέπειες που παράγει. Πρέπει να το μελετήσουμε το θέμα προσεκτικά, από τη νομική, κοινωνική και θρησκευτική του διάσταση» υπογράμμισε ο υπουργός Δικαιοσύνης.
Εξάλλου, αντικρούοντας την κριτική της αντιπολίτευσης που καταλόγισε στην κυβέρνηση «πολιτικές σκοπιμότητες στο πάγωμα του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου που το επανέφερε μετά την αποχώρηση του κ. Μπαλτάκου» ο κ. Αθανασίου τόνισε ότι η καθυστέρηση δεν οφείλεται στον ίδιο αλλά στο γεγονός ότι προηγούνταν άλλες επείγουσες νομοθετικές πρωτοβουλίες στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων της χώρας αλλά και του φόρτου εργασίας ενόψει της ελληνικής Προεδρίας.
Από την πλευρά της, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Σοφία Κατριβάνου επισήμανε ότι «έχει ευθύνες η κυβέρνηση που έβαλε για τέσσερις μήνες στο ψυγείο το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο» ενώ υποστήριξε ότι «το μεγαλύτερο κομμάτι ρατσιστικής βίας με θύματα μετανάστες αφορά την αστυνομία». «Υπήρξαν πολλές δυνάμεις στον συντηρητικό χώρο που δεν ήθελαν να υλοποιηθεί αυτό το νομοσχέδιο» υπογράμμισε από την πλευρά του ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και πρόσθεσε: «Θα ήταν θετικό βήμα να στηριχθεί και από την αξιωματική αντιπολίτευση βάζοντας και τις δικές της πινελιές στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο.
Όλοι πρέπει να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια και όχι να ρίχνουμε νερό στον μύλο της νεοναζιστικής οργάνωσης που θα προσπαθήσει να εκμεταλλευθεί τέτοια γεγονότα». Επίσης, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, ζήτησε να επανακατατεθεί το άρθρο 19 του Μεταναστευτικού Κώδικα, που προέβλεπε τη χορήγηση άδειας παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Γνωρίζουμε όλοι πώς αποσύρθηκε και ποια ήταν η θέση του ΠΑΣΟΚ. Είναι μια καλή ευκαιρία να υπάρξει επαναδιατύπωση και κατάθεσή του. Θα είναι ένα σημαντικό βήμα και μια απάντηση ουσιαστική για αυτά που συνέβησαν το τελευταίο διάστημα».
Ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, Μιχάλης Αρβανίτης, ισχυρίστηκε ότι «δεν μπορεί η φυλετική διάκριση να ταυτίζεται με τον ρατσισμό και να είναι καταδικαστέα» καθώς, όπως είπε, «η ίδια η φύση δημιούργησε τη διάκριση, ενώ έκανε λόγο για πολιτική σκοπιμότητα ορισμένων άρθρων. «Υπάρχει πλήρης έλλειψη πολιτικής βούλησης να πατάξατε πραγματικά το ρατσιστικό έγκλημα» υπογράμμισε από την πλευρά της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου. Παράλληλα, η κ. Κωνσταντοπούλου, υποστήριξε ότι δεν είναι τυχαίο που στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει ούτε μία αναφορά στη λέξη ρατσισμός, ενώ, ζήτησε να προσδιορίζεται επακριβώς στον νόμο η ρατσιστική συμπεριφορά και να ποινικοποιηθεί ως έγκλημα.
Ο βουλευτής της ΝΔ, Προκόπης Παυλόπουλος πρότεινε, μεταξύ άλλων, να προσδιοριστούν στις γενοκτονίες και αυτές που έχουν αναγνωριστεί από την ελληνική Βουλή, δηλαδή των Ποντίων και των Αρμενίων. «Να δοθεί ακριβώς ο ορισμός του ρατσιστικού εγκλήματος στο νομοσχέδιο ώστε να υπάρχει ασφάλεια δικαίου για να μη γίνονται ερμηνείες κατά το δοκούν», ζήτησε η ανεξάρτητη βουλευτής, Χρυσούλα Γιαταγάνα.
Αξίζει να σημειωθεί η άμεση αντίδραση της Πρωτοβουλίας “Όχι στην λογοκρισία-όχι στον αντιρατσιστικό νόμο”, η οποία απέστειλε άμεσα δελτίο Τύπου σχετικά με τα χτεσινά γεγονότα. Όπου τονίζει: Η σημερινή στάση των κομμάτων, εν' όψει μάλιστα των επερχόμενων εκλογών καταδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο το πώς επιλέγουν τα κόμματα της Βουλής να τοποθετηθούν έναντι ενός νόμου που παρ’ όλες τις διαβεβαιώσεις αποτελεί τον κώδικα που θα εμπνεύσει την πολιτική καταστολής για όποιον αμφισβητεί την πολιτική ορθότητα.
Το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ παραμένουν οι σταθεροί “υποστηρικτές” του νομοσχεδίου, πολέμιοι της ελευθερίας της έκφρασης ή μάλλον πολέμιοι της αντίθετης από την αριστερίστικη άποψης.
Ξεκάθαρη απόρριψη – για διαφορετικούς ίσως λόγους – μόνον από την Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ.
Και κλείνει αναφέροντας: “Από την πλευρά μας καλούμε τους πολίτες της χώρας να επαγρυπνούν και να επικοινωνήσουν μαζί μας για να υπάρξει μια ισχυρή αντίδραση στον συγκεκριμένο νόμο. Ακόμη και εάν ψηφισθεί τίποτε δεν αποκλείει ότι στο εγγύς μέλλον μπορεί να τροποποιηθεί ή αντικατασταθεί. Με αυτό δεδομένο χτίζουμε τώρα τις βάσεις της αμφισβήτησής του. 
Δημήτρης Παπαγεωργίου

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Δεν εγένετο τίποτε... Κανένας από τους νόμους μετά μνημονίου δεν ισχύει αφού νομοθετήθηκαν από παράνομες ψευδοκυβερνήσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. «Δεν μπορεί να καταδικάζεται και δεν ποινικοποιείται η σκέψη και η έκφραση αλλά η εγκληματική πράξη που προκαλεί ο μισαλλόδοξος λόγος»
    Εδώ έχουμε σχέση αιτίου-αιτιατού, το ένα συμπαρασυρει το άλλο και επομένως δαιμονοποιείται (τουλαχιστον) το αίτιο.
    Επομένως καταργώντας το αίτιο της μισαλλοδοξίας, καταργείται και η εγκληματική ενέργεια.
    Έχουμε πολύ ενδιαφέρουσες διαλεκτικές προκλήσεις, στο μέλλον, για να ζήσουμε, με πολλαπλούς στόχους, έχει πολλούς λαγούς αυτός ο σάκος για να βγάλει.
    Άσχετο, καλημέρα σας κυρία μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]