Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Δημοψήφισμα για την ΠΓΔΜ

Ο Αντώνης Σαμαράς αναζητώντας ασπίδα απέναντι στις διεθνείς πιέσεις επεξεργάζεται σχέδιο για προσφυγή στην κάλπη ώστε να εγκριθεί η όποια συμφωνία για την ονομασία

Του Τάσου Τσακίρογλου

Με την ΠΓΔΜ να βαδίζει σε πρόωρες εκλογές, οι οποίες θα γίνουν στις 27 Απριλίου μαζί με τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, πληροφορίες θέλουν τον Αντώνη Σαμαρά να επεξεργάζεται σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο η Αθήνα θα επιλέξει τον δρόμο της διεξαγωγής δημοψηφίσματος και στην Ελλάδα για την έγκριση της όποιας συμφωνίας για το θέμα της ονομασίας.

Αφορμή για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες στη γειτονική χώρα ήταν η απόρριψη από το κόμμα του Ν. Γκρουέφσκι VMRO-DPMNE πρότασης του συγκυβερνώντος αλβανικού DUI για την ανάδειξη κοινού υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές.

Αντίθετα, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ επέμεινε στην υποψηφιότητα του νυν προέδρου Γκιόργκι Ιβάνοφ, για τον οποίο το αλβανικό στοιχείο θεωρεί ότι δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες των Αλβανών της χώρας.
Αυτό οδήγησε τον Αλβανό ηγέτη Αλί Αχμέτι να καλέσει τους ομοεθνείς του (το 25% του πληθυσμού) σε αποχή από την προεδρική αναμέτρηση.

Πάντως, σύμφωνα με όλες τις μετρήσεις, VMRO-DPMNE και DUI θα επικρατήσουν και σε αυτές τις εκλογές, απομακρύνοντας ακόμα περισσότερο το ενδεχόμενο εξεύρεσης λύσης με την Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος θεωρείται «σκληρός εθνικιστής» στην ΠΓΔΜ, φέρεται να εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια, όντας σε καθεστώς μνημονίων, να αντιμετωπίσει καθεστώς διεθνών πιέσεων (Ε.Ε., ΝΑΤΟ, και ΗΠΑ) όπως εκείνο μετά το Βουκουρέστι το 2009.

Αντίστοιχη στάση
Ως εκ τούτου, αναμένεται να προχωρήσει σε ρελάνς προς τα Σκόπια και να υιοθετήσει αντίστοιχη στάση. Δηλαδή, στον βαθμό που ο Ν. Γκρουέφσκι έχει δεσμευτεί εδώ και χρόνια ότι θα θέσει σε δημοψήφισμα την ό,ποια απόφαση των συνομιλιών, να κάνει το ίδιο και η Αθήνα.

Οι ανακοινώσεις θα γίνουν, πιθανότατα, στη σύνοδο των 28 υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στη Θεσσαλονίκη.

Πηγή «Δημοκρατία»



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου 

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. ΑΕΙ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ ΑΧΡΗΣΤΟΙ! ΠΟΥ ΘΑ ΦΟΡΤΩΣΕΤΕ ΤΗΝ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΣΑΣ ΣΤΟ ΛΑΟ! ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΝ ΠΑΙΖΕΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΘΥΜΗΘΗΚΑΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΑΝΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ Η ΟΧΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΖΩΑ ΣΤΗΝ ΜΑΓΑΛΗ ΦΑΡΜΑ ΠΟΥ... ΟΛΑ ΤΑ ΣΦΑΖΕΙ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΜΑΧΑΙΡΩΝΕΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]