Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μαζέψτε εξτρεμιστές και προβοκάτορες διαμηνύει η Ρωσία

Μπορούμε ακόμα να συνεργαστούμε με τη Δύση, για μια «τίμια» λύση προκειμένου να διευθετηθεί η κρίση, μόνον αν ληφθούν υπόψη τα συμφέροντα του συνόλου του ουκρανικού λαού, καθώς και όλων των παραγόντων της Ουκρανίας υπογραμμίζει η Μόσχα.

Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε ότι ο έκτακτος έλεγχος ετοιμότητας του στρατεύματος δεν συνδέεται με τα τελευταία γεγονότα στην Ουκρανία. Εν τω μεταξύ, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει ξανά την ανησυχία του για την μη εφαρμογή της συμφωνίας της 21ης Φεβρουαρίου και καλεί τη Δύση να χαλιναγωγήσει τους ουκρανούς «εθνικιστές - εξτρεμιστές», καθώς και να σεβαστεί τον αδέσμευτο από συμμαχίες χαρακτήρα της Ουκρανίας.

Η Μόσχα θεωρεί ότι η συμφωνία για διευθέτηση της κρίσης στην Ουκρανία, που υπεγράφη στις 21 Φεβρουαρίου εξακολουθεί να μην εφαρμόζεται. «Οι οπλοφόροι δεν έχουν παραδώσει ακόμη τον οπλισμό τους, δεν εκκένωσαν τα διοικητικά κτίρια, ανακοινώνουν την πρόθεση να “επιβάλλουν την τάξη” σε όλες της περιφέρειες της Ουκρανίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η Μόσχα, εξέφρασε την ανησυχία της για το γεγονός ότι στο Κίεβο, αντί για κυβέρνηση εθνικής ενότητας σχηματίστηκε «κυβέρνηση των νικητών», η οποία περιλαμβάνει εκπροσώπους των εθνικιστών εξτρεμιστών. Κάλεσε επίσης «να αποφευχθεί περαιτέρω πόλωση της κοινωνίας, εξαιτίας των ενεργειών των ριζοσπαστικών στοιχείων». Σοβαρή ανησυχία προκαλούν η ακύρωση του νόμου για τις «Αρχές της κρατικής γλωσσικής πολιτικής», καθώς και οι πρωτοβουλίες των πολιτικών στο Κίεβο, οι οποίες οδηγούν σε περαιτέρω καταπίεση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, περιορισμό της ελευθερίας των ΜΜΕ, απαγορεύσεις της δραστηριότητας ορισμένων πολιτικών κομμάτων.

Ναι σε τίμια συνεργασία
Η ανακοίνωση της ρωσικής διπλωματικής αρχής αναφέρει ακόμη: «Παρατηρούμε αύξηση των εκκλήσεων από τις χώρες της Δύσης προς τη Ρωσία, για συνεργασία στα θέματα που σχετίζονται με την κατάσταση στην Ουκρανία. Εμείς το είχαμε προτείνει από καιρό, πολύ πριν η κρίση περάσει σε θερμή φάση, όμως τότε οι συνάδελφοι δεν έδειχναν ιδιαίτερα πρόθυμοι για κάτι τέτοιο. Παρ’ όλα αυτά, είμαστε έτοιμοι για συνεργασία, με τη σαφή προϋπόθεση ότι αυτή θα είναι τίμια, βασισμένη όχι μόνο στην δυνατότητα να φτάσουμε σε συμφωνία, αλλά και στην εφαρμογή συμφωνιών οι οποίες θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τα συμφέροντα του συνόλου του ουκρανικού λαού, καθώς και όλων των παραγόντων της Ουκρανίας».

Το ΝΑΤΟ
Την ιδιαίτερη ενόχληση της Μόσχας προκάλεσαν τα λεγόμενα του γεν. γραμματέα του ΝΑΤΟ, ότι η ένταξη της Ουκρανίας θα πρέπει να παραμείνει μεταξύ των προτεραιοτήτων για το Κίεβο. «Συνιστούμε επιτακτικά σε όλους να παραιτηθούν από προβοκατόρικες δηλώσεις και να σεβαστούν το αδέσμευτο από συμμαχίες καθεστώς της Ουκρανίας, το οποίο είναι εδραιωμένο στο νόμο της που αφορά τις “Αρχές εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής”», τονίζει η ρωσική πλευρά.

Φόβοι για πογκρόμ εναντίον Ρώσων
Ρώσοι πολιτικοί και αναλυτές δηλώνουν με μια φωνή, ότι η Ρωσία δεν επιθυμεί τη διάλυση της Ουκρανίας. Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, Μιχαήλ Μαργκέλοφ, «Την προηγούμενη Πέμπτη βρέθηκα στο Χάρκοβο στο συνέδριο των επίσημων αντιπροσώπων όλων των επιπέδων από τις νοτιοανατολικές περιφέρειες της Ουκρανίας και της Κριμαίας. Ορισμένοι δημοσιογράφοι το αποκάλεσαν “συνέδριο των αυτονομιστών”. Θέλω να πω ότι αυτό δεν είναι αληθές. Δεν άκουσα κανένα αυτονομιστικό κάλεσμα. Άκουσα τους λόγους υπεύθυνων πολιτικών οι οποίοι νοιάζονταν για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της, για την εξάλειψη της διαφθοράς στην πολιτική, για το μέλλον της Ουκρανίας ως ενιαίου κράτους, ίσως ομοσπονδιακού, ίσως συνομοσπονδιακού».

Δε θα επιτρέψουμε διώξεις κατά Ρώσων
Sochi Olympics
Ο διευθυντής του Ινστιτούτου χωρών της ΚΑΚ, Κονσταντίν Ζατούλιν, κατέστησε σαφές σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Moskovkiy Komsomolets ότι η Ρωσία «δεν θα επιτρέψει διώξεις» κατά των Ρώσων στην Κριμαία, ενώ ταυτόχρονα τάσσεται υπέρ των συνομιλιών μεταξύ των αντιπροσώπων του Ανωτάτου Συμβουλίου της Κριμαίας και του Δημοτικού Συμβουλίου της Σεβαστούπολης με τη νέα ηγεσία της χώρας, καθώς και υπέρ της εξομάλυνσης της κατάστασης.

Τη γενική διάθεση σκιαγράφησε ο αρθρογράφος της συντηρητικής εφημερίδας Vglyad, Πιότρ Ακόποφ, αναφέροντας ότι «Αν στην πόλη (σ.σ. Σεβαστούπολη) χυθεί αίμα, η Μόσχα, όχι μόνο για λόγους εξωτερικών, αλλά και εσωτερικών συμφερόντων, δεν θα μπορέσει να παρακολουθήσει απαθής τα τεκταινόμενα». Ωστόσο, σημειώνει ότι η Ρωσία δεν επιθυμεί το διαμελισμό της Ουκρανίας, διότι «λόγω των μακροπρόθεσμων συμφερόντων του ρωσικού λαού και του κράτους, ενδιαφερόμαστε για την επιστροφή στις συμμαχικές σχέσεις με αυτή τη δημοκρατία και όχι να υφαρπάξουμε τη χερσόνησο ή συνοριακές περιοχές. Και οι ελπίδες γι’ αυτό δεν έχουν χαθεί σε καμία περίπτωση».

Πηγές: Ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, Moskovskiy Komsomolets, Vzglyad

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]