Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σερβία: Ανέβαλε συνάντηση με Τουρκία μετά τις δηλώσεις Ερντογάν

Η Σερβία ανέβαλε επ αόριστον την τριμερή συνάντηση με την Τουρκία που επρόκειτο να διεξαχθεί στο Βελιγράδι αυτό το μήνα, καθώς η Τουρκία απέτυχε να «φτιάξει» τις σχέσεις της με τους Σέρβους εκφράζοντας τη λύπη της για την «παρερμηνεία» των δηλώσεων του Τούρκου πρωθυπουργού Recep Tayyip Erdogan σχετικά με το Κοσσυφοπέδιο.

Η τριμερής συνάντηση μεταξύ της Τουρκίας, της Σερβίας και της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, είχε προγραμματιστεί να λάβει χώρα στο Βελιγράδι αυτό το μήνα, αλλά η προσπάθεια του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Ahmet Davutoglu να «φτιάξει» τους δεσμούς με τη Σερβία, δεν ικανοποίησε τους Σέρβους, αναφέρει η Todayszaman.

«Μην ξεχνάτε ότι το Κοσσυφοπέδιο είναι Τουρκία και η Τουρκία είναι Κοσσυφοπέδιο», είχε δηλώσει ο Τούρκος πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Prizren στις 23 Οκτωβρίου.

«Μην ξεχνάτε ότι όλοι μας είμαστε άνθρωποι με κοινή ιστορία, πολιτισμό και κουλτούρα, είμαστε αδέρφια και συγγενείς μεταξύ μας», είχε δηλώσει ο Τούρκος πρωθυπουργός. Σε απάντησή του το σερβικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι «στη Δημοκρατία της Σερβίας, τέτοιες δηλώσεις δεν μπορούν να θεωρηθούν φιλικές. Και απέχουν πολύ από τις διαβεβαιώσεις που λαμβάνουμε στις επαφές μας με Τούρκους ανώτερους αξιωματούχους».

Όπως αναφέρει η Todayszaman, ο Davutoglu υποσχέθηκε στο Σέρβο ομόλογό του Ivan Mrkic, ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών με την πρώτη ευκαιρία θα εκφράσει τη λύπη του δημοσίως για την εσφαλμένη ερμηνεία των δηλώσεων του Erdogan για το Κοσσυφοπέδιο.

Τέσσερις ημέρες μετά από τις δηλώσεις, ο Davutoglu μίλησε στο τηλέφωνο με τον Σέρβο ομόλογό του (το πρωί) και υποσχέθηκε ότι πρόκειται να το επιδιορθώσει. Το ίδιο απόγευμα εμφανίστηκε στην τουρκική τηλεόραση και δήλωσε ότι οι δηλώσεις του Erdogan για το Κοσσυφοπέδιο παρερμηνεύτηκαν στη Σερβία, προσθέτοντας ότι η Τουρκία έχει την ίδια σχέση με όλες τις βαλκανικές χώρες.

Ο Davutoglu δήλωσε ότι οι δηλώσεις του πρωθυπουργού για το Κοσσυφοπέδιο «χρησιμοποιήθηκαν» από κάποιους εθνικιστικούς κύκλους στη Σερβία και επομένως παρερμηνεύθηκαν, στην πρώτη επίσημη απάντηση προς τις επιπλήξεις της Σερβίας. Πηγές της Todayszaman αναφέρουν ότι η απάντηση αυτή δεν ήταν αρκετή για να ικανοποιήσει την σερβική πλευρά.

Ο Davutoglu συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Zlatko Lagumdja και τον Σέρβο Mrkic στη Νέα Υόρκη τον περασμένο Σεπτέμβριο, στη γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, και μίλησαν για τη νέα τριμερή συνάντηση.

Οι τρεις υπουργοί είχαν μια προπαρασκευαστική συνάντηση στο Σεράγεβο το Μάιο και συμφώνησαν ότι η τριμερής συνάντηση θα διεξαγόταν στο Βελιγράδι το Δεκέμβριο. Ωστόσο μετά από τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, η τριμερής συνάντηση αναβλήθηκε, με πρωτοβουλία της Σερβίας.

Επίσης, πηγές της Todayszaman αναφέρουν ότι εκτός από τις δηλώσεις του Erdogan και την αποτυχία του Davutoglu να «φτιάξει» τις σχέσεις με τη Σερβία, η επιμονή της Τουρκίας να συμμετέχει το Κοσσυφοπέδιο σε διεθνείς συναντήσεις ως ανεξάρτητο κράτος, έχει ενοχλήσει τη Σερβία και ως εκ τούτου οδήγησε στην αναβολή του τριμερούς μηχανισμού.

Μετά από τις δηλώσεις του Erdogan, ο Σέρβος πρόεδρος απαίτησε να ζητήσει ο Erdogan να ζητήσει «συγνώμη» για τις «σκανδαλώσεις», όπως σχολίασε, δηλώσεις του. Σε ερώτηση της Todayszaman προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, το υπουργείο απάντησε ότι «ο τριμερής μηχανισμός είναι στη θέση του και λειτουργεί».

Μετά από την ανακοίνωση της αναβολής της τριμερούς συνάντησης στο Βελιγράδι, η αντιπολίτευση του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), δια στόματος βουλευτού της, του Faruk Logoglu, δήλωσε στην todayszaman ότι «ο πρωθυπουργός Recep Tayyip Erdogan και ο υπουργός Εξωτερικών Davutoglu, είτε δεν γνωρίζουν τα σύνορα της Τουρκίας, είτε δεν είναι ικανοποιημένοι με τα σύνορά μας».

Σχόλιο ιστολογίου: Στην περίπτωση της Ελλάδας, ο κ. Ερντογάν αμφισβήτησε μέχρι και την Ελληνικότητα της Θεσσαλονίκης, ενώ με τα λεγόμενά του κατέστησε σαφές πως η Θράκη είναι τουρκική. Όμως, δεν υπήρξε καμία -επί της ουσίας- αντίδραση από την φοβική κυβέρνηση των Αθηνών, ούτε καν από τον "πατριώτη" Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος προτίμησε να κρυφτεί και να προσποιηθεί πως δεν είδε και δεν άκουσε τίποτε από τα λεγόμενα -που είναι αιτία πολέμου σε χώρες που σέβονται τον εαυτό τους και πρωθυπουργούς που εργάζονται υπέρ των συμφερόντων των χωρών τους- του τούρκου ομολόγου του. Έτσι, όλες οι προγραμματισμένες ελληνοτουρκικές επαφές συνεχίζονται κανονικά, και -φυσικά- δεν τέθηκε καν θέμα επ' αορίστου αναβολής της επίσκεψης του τούρκου υπουργού εξωτερικών κ. Αχμέτ Νταβούτογλου. Στην χώρα του "μπάτε σκύλοι κι αλέστε", κάποιοι θα πρέπει να αρχίσουν να σκέφτονται από τώρα τι θα κάνουν όταν οι πολίτες αποφασίσουν να τερματίσουν οριστικά και αμετάκλητα την δράση των "αρμοδίων" και των -σύμφωνα με το Σύνταγμα- υπευθύνων για την προάσπιση της χώρας... Πάντα υπάρχει ένα τέλος. Σε κάποιες περιπτώσεις, το τέλος είναι φρικτό...

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]