Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μία ιδιαίτερη προκήρυξη για μία ιδιαίτερη δολοφονία

Του Ιωάννη Μιχαλέτου 

Η 18σέλιδη "τρομοκρατική" προκήρυξη της 16ης Νοεμβρίου του 2013 σχετικά με τη δολοφονία των δύο μελών της Χρυσής Αυγής, έχει ορισμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Καταρχάς, είναι η πρώτη περίπτωση που σε τρομοκρατική προκήρυξη δεν υπάρχει ουδεμία αναφορά για την επιχειρησιακή δράση της δολοφονικής επίθεσης ή/και την προετοιμασία της, ή ακόμα και δευτερεύοντες λεπτομέρειες οι οποίες δεν είναι γνωστές στο ευρύ κοινό, ούτως ώστε να μπορούν οι Αστυνομικές Αρχές να πιστοποιήσουν πλήρως την γνησιότητα ή όχι της προκήρυξης. Με απλά λόγια δεν υπάρχει οποιοδήποτε στοιχείο το οποίοι να επικυρώνει ότι ο συντάκτης της προκήρυξης γνωρίζει οτιδήποτε για τη δολοφονική επίθεση παραπάνω από ότι είναι γνωστό στον οποιοδήποτε πολίτη που παρακολουθεί το θέμα.

Επιπροσθέτως, όπως ανέφερε ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης, η υφή και η δομή γραφής της προκήρυξης είναι καθαρά "δημοσιογραφικού τύπου" γεγονός που περιπλέκει την όλη ανάλυση επί της καταστάσεως σε σύνθεση με την ανωτέρω παρατήρηση για την έλλειψη οποιουδήποτε στοιχείου που να ταυτοποιεί τον συντάκτη με την τρομοκρατική ομάδα και τη δράση της.

Τέλος εάν και σαφέστατα ο συντάκτης του κειμένου υπονοεί ότι η δολοφονία των μελών της Χ.Α έγινε ως αντεκδίκηση για τη δολοφονία του Φύσσα, δεν υπάρχει δικαιολόγηση για την προετοιμασία της ενέργειας που έγινε πριν από αυτήν δολοφονία, καθότι η μηχανή που χρησιμοποιήθηκε στο Νέο Ηράκλειο είχε κλαπεί μήνες πριν και σε φαινομενικά ανύποπτο πολιτικά χρόνο.

Σχόλια περί "επαγγελματία εκτελεστή"

Ο γράφων σε σχετικούς σχολιασμούς σε ΜΜΕ αναφέρθηκε σε "επαγγελματία εκτελεστή". Παρότι σε ορισμένες παρεμβάσεις διευκρινίστηκε ευκρινώς τι σημαίνει ο όρος "επαγγελματίας" θα επιχειρηθεί εν συντομία μια ακόμη παρατήρηση επί τούτου για διασαφήνιση.

Επαγγελματίας-τρομοκράτης-εκτελεστής, είναι αυτός που έχει ως πλήρη οικονομική δραστηριότητα την τέλεση τρομοκρατικών πράξεων . Χρηματοδοτείται από τη δράση της τρομοκρατικής ομάδας και εκπαιδεύεται να σκοτώνει.

Σε ότι αφορά την καθαρή επιχειρησιακή δράση ακολουθεί ένα απόσπασμα από ένα εξειδικευμένο και αξιόπιστο σάιτ Έλληνα ερευνητή επί του θέματος.
"Αν παραβλέπουμε το καθαρά ηθικό και ανθρωπιστικό κομμάτι της εκτέλεσης-δολοφονίας και σταθούμε στο τεχνικό τμήμα αυτής, μπορούμε να κάνουμε κάποιες διαπιστώσεις οι όποιες σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να ανταποκρίνονται στην πραγματική διάθεση της στιγμής του δράστη, αφού θα πρέπει να τον γνωρίζουμε.
Από την σκοπιά λοιπόν του τρίτου, του συμβατικού θεατή, οι διαπιστώσεις αλλά και ερωτηματικά που προκύπτουν είναι μεταξύ άλλων και τα παρακάτω:
Ο δράστης ξεκίνησε να πυροβολεί από μια απόσταση περίπου 10 μέτρων.
- Απόσταση απολύτως φυσιολογική και ικανή να χρησιμοποιηθεί με το όπλο το όποιο είχε στην διάθεσή του.
- Ο δράστης κινείται κρατώντας το όπλο προτεταμένο και με τα δυο χέρια (αυτό είναι εμφανέστατο στο βίντεο).
Το κράτημα του όπλου με ένα ή δυο χέρια δεν είναι ζήτημα προς συζήτηση - διερεύνηση αυτή την στιγμή, αφού κανείς δεν γνωρίζει ποιο ήταν το σχέδιο πυρών του.
Σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί σημείο παραδοχής ικανότητος-ανικανότητος, αφού η αστυνομική εκπαίδευση δεν μπορεί να έχει την ίδια μορφή και υπόβαθρο που έχει η εκπαίδευση ενός αντάρτη.
Ο αστυνομικός πρώτα νοιάζεται για τον περίγυρο της σκηνής, και μετά για την απειλή, κάτι που δεν μπορεί να ισχύει για έναν τρομοκράτη.
- Η απόσταση που ξεκινά τα πυρά είναι απολύτως δικαιολογημένη αφού είναι πιστή εφαρμογή του κανόνα ασφαλείας γνωστού ως ο... λοχίας Τίλερ.
Ουσιαστικά ο δράστης προκαλεί την αντίδραση της ομάδος έτσι ώστε να αποφύγει τυχόν αντεπίθεση εναντίον του από την οποία δεν θα μπορούσε να ξεφύγει.
Είναι η γνωστή ως αντίδραση των 7.5 μέτρων.
Ο δράστης γνωρίζει από συμπεριφοάα του ανθρώπινου σώματος... Αν υπάρχει ένα σκοτεινό σημείο και αυτό καλύπτεται από το... δένδρο, είναι σε ποιό τμήμα του τομέα διαφυγής έριξε ο δράστης και δεν πέτυχε τον μόνο διασωθέντα.
Αυτό είναι ένα σημείο προς συζήτηση, αλλά παραμένει επτασφράγιστο μυστικό του δράστη μέχρι να συλληφθεί και να φωτίσει αυτή την σκηνή και φυσικά ολόκληρη την ενέργειά του".
Επιπλέον οι βασικές αρχές του "Close Quarters Combat assault" είναι:
- Πληροφορίες πριν την επιχείρηση
- Αιφνιδιασμός
- Ταχύτητα
- Θανάσιμη βία
- Ασφαλής Διαφυγή

Όλες οι παραπάνω χρησιμοποιήθηκαν σχεδόν στην εντέλεια από τους δράστες.

Στο εγχειρίδιο του "αστικού ανταρτοπολέμου του Μαριγκέλα", αναφέρεται ρητώς ότι "Το βασικό όπλο του αντάρτη πόλεως πρέπει να είναι το ελαφρύ ημιαυτόματο όπλο... ο αντάρτης θα πρέπει να το χειρίζεται το όπλο αυτό άριστα προσαρμοσμένο στη δική του ιδιοσυγκρασία...ο αντάρτης πρέπει να κάνει οικονομία πυρός και να βάλει για να σκοτώσει από πολύ κοντινή απόσταση".

Σε γενικές γραμμές σε ότι αφορά την προκήρυξη είναι νωρίς για να διαπιστωθεί ή όχι η γνησιότητα της, με ενδεχόμενο βεβαίως ο συντάκτης να συμμετέχει σε ένα εντελώς αποκλεισμένο πυρήνα του τρομοκρατικού δικτύου. Σε ότι αφορά την "επαγγελματικότητα ή όχι" του δράστη οι πράξεις του μιλούν από μόνες τους, οι οποίες δεν θα μπορούσαν να συντελεστούν δίχως επιτυχία εάν δεν είχε προβεί ο ίδιος σε αλλεπάλληλες οργανωμένες εγκληματικές και δολοφονικές ενέργειες στο παρελθόν.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελληνική Αστυνομία από το τέλος του 2009 έως και τη σήμερον έχει σημειώσει πολλές επιτυχίες εις βάρος τρομοκρατικών δικτύων και πιο συγκεκριμένα ενάντια σε "επιχειρησιακά στελέχη " αυτών, με συνέπεια την σημερινή εποχή ελάχιστοι εξ'αυτών να μην βρίσκονται έγκλειστοι σε σωφρονιστικά ιδρύματα. Εκτιμάται και βάση τη κοινή λογική ότι οι υπόλοιποι είναι υπό την επιτήρηση είτε άμεση είτε έμμεση των Αρχών.

Σ.Σ. R.I.M.S.E.
Ο παρόν ιστοχώρος δεν αποτελείται από "αυτόκλητους ειδήμονες" ούτε "σεναριογράφους".
Ο γράφων εμφανίζεται μόνο όταν τον καλούν και διευκρινίζει σε κάθε περίπτωση ότι πρόκειται για προσωπικές εικασίες και σκέψεις με βάση τα ελάχιστα διαθέσιμα στοιχεία που υπάρχουν, όπως στην περίπτωση των πρόσφατων γεγονότων της τρομοκρατικής επίθεσης.
Οι αναλύσεις περιορίζονται σε συγκεκριμένους και εξειδικευμένους τομείς και δεν "απλώνονται" κατά το είθισται αρθρογράφων Κυριακάτικων εκδόσεων (Λόγου χάρη) σε θέματα εσωτερικής-διεθνούς πολιτικής, ασφάλειας, οικονομίας, τραπεζικής, Ευρωπαικής Ένωσης, μάνατζμέντ, τέχνης, επικοινωνίας, λογοτεχνίας, λόμπινγκ, παραπολιτικών δραστηριοτήτων, κτλ. κτλ.
Προσέτι, η αξία αυτή καθαυτή, των κατά καιρούς αναλύσεων έχει αναγνωριστεί τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο από διεθνείς φορείς, οργανισμούς και κέντρα ερευνών. Παρότι η περιαυτολογία είναι κάτι που δεν αρμόζει σε καμία περίπτωση, είναι χρήσιμο να εκφράζονται κατά καιρούς τέτοιες διευκρινίσεις ούτως ώστε να αποτρέπονται ανούσια σχόλια.

Πηγή RIMSE

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]