Από την επίθεση αισιοδοξίας στο κλίμα έντασης και διάλυσης
Η κυβέρνηση, ενώ ξεκινούσε τις επικοινωνιακές φιέστες, βρέθηκε αντιμέτωπη με φαινόμενα κρίσης
Του Μπάμπη Αγρολάμπου
Λίγες ώρες μετά τη φιέστα στην εθνικό οδό Κορίνθου-Πατρών για την επανεκκίνηση των μεγάλων έργων και της οικονομίας, ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς βρέθηκε αντιμέτωπος με μια μείζονα και πολύπλοκη κυβερνητική κρίση. Δύο από τις διατάξεις που πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα της τρόικας αποσύρθηκαν: η πρώτη, του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Α. Μανιτάκη για τα ένδικα μέσα των συμβασιούχων που απολύονται, που τύγχανε της έγκρισης του μεγάρου Μαξίμου, και η δεύτερη, η τροπολογία του υπουργού Εργασίας, Γ. Βρούτση, για τη μείωση των συντάξεων των αυτοαπασχολουμένων, που λέγεται ότι κατέλαβε εξ απίνης ακόμη και τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα.
O πρωθυπουργός
Ο πρωθυπουργός, που προσέβλεπε σε μια πανηγυρική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, την πρώτη μετά από τέσσερις μήνες, έμεινε ενεός και κατέληξε να αντιπαρατίθεται με την υφυπουργό Υγείας Φ. Σκοπούλη, λίγο πριν «σφυρίξει» η λήξη της συνεδρίασης και μισή ώρα μετά την έναρξη. Η επίθεση αισιοδοξίας που είχε σχεδιάσει το πρωθυπουργικό επιτελείο, εν όψει της εισαγωγής του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή, γύρισε μπούμερανγκ και η κυβέρνηση πηγαίνει στην κρίσιμη ψηφοφορία βαριά τραυματισμένη. Και να περάσει χωρίς άλλες διορθώσεις το επίμαχο νομοσχέδιο, η χθεσινή εικόνα θα σκιάζει την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για την ικανότητά του να συνθέτει και κυρίως να προλαμβάνει τις ενδοκυβερνητικές συγκρούσεις.
Ο προβληματισμός στο πρωθυπουργικό επιτελείο ήταν έκδηλος μετά τη σύντομη συνεδρίαση και η κατήφεια στα πρόσωπα των υπουργών αντικατόπτριζε την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το κυβερνητικό σχήμα. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Α. Μανιτάκης ενημέρωσε ότι ασθενεί, αμέσως μετά την ανακοίνωση του γενικού γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου Π. Μπαλτάκου για την απόσυρση της επίμαχης διάταξης για τους συμβασιούχους. Λίγο νωρίτερα το Μαξίμου διαβεβαίωνε ότι η διάταξη θα συμπεριληφθεί χωρίς αλλαγές, παρά την ευθεία προειδοποίηση του υπουργού Δικαιοσύνης ότι δεν θα προσυπογράψει το νομοσχέδιο. Η επιμονή του κ. Ρουπακιώτη προκάλεσε το άδειασμα του κ. Μανιτάκη από τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλη που βρίσκεται στις Βρυξέλλες και στη συνέχεια το τελικό άδειασμα της κυβέρνησης κατόπιν συνεννόησης των τριών πολιτικών αρχηγών.
Την ώρα που στο μέγαρο Μαξίμου προσπαθούσαν να διαχειριστούν το πρόβλημα Μανιτάκη-Ρουπακιώτη, εκδηλώθηκε δεύτερη εστία κρίσης, με την τροπολογία του Γ. Βρούτση για τους νέους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ, που καταγγέλθηκε από το ΠΑΣΟΚ ότι μειώνει κατά 35% τις συντάξεις και το ποσό που εξοικονομείται δωρίζεται σε ξενοδόχους των Κυκλάδων, δηλαδή της εκλογικής περιφέρειας του υπουργού Εργασίας. Και αυτή η διάταξη αποσύρθηκε. Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπουργούς να συνεννοούνται μεταξύ τους για να θέματα συναρμοδιότητάς τους και να ενημερώνουν τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους και των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Στην περίπτωση που υπάρχουν διαφωνίες, τους κάλεσε να απευθύνονται στον υπουργό Επικρατείας Δ. Σταμάτη. Ο πρωθυπουργός ζήτησε επίσης ένταση της προσπάθειας για να μην υποτροπιάσει η οικονομία, ενώ αναφέρθηκε και στους μύχιους φόβους του να πέσει η κυβέρνηση σε ατύχημα. «Περάσαμε τον ωκεανό και κινδυνεύουμε να πνιγούμε σε μια κουταλιά νερό» είπε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο και αυτή η προσπάθεια μετάθεσης των προβλημάτων μετά τις γιορτές ατύχησε, καθώς η υφυπουργός Υγείας Φ. Σκοπούλη, που ζήτησε και πήρε τον λόγο αν και δεν συνηθίζεται στις συνεδριάσεις των υπουργικών συμβουλίων, αναφέρθηκε με ένταση στη ζοφερή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον χώρο της υγείας, κάνοντας ειδική μνεία στα ανασφάλιστα παιδιά που μένουν χωρίς εμβόλια. Ο πρωθυπουργός της ζήτησε εξηγήσεις γιατί δεν τον ενημέρωσε, η υφυπουργός παρέπεμψε στον υπουργό και μάλιστα ανέφερε ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα συνεργασίας.
Στο εσωτερικό της Ν.Δ.
Η κρίση στις τάξεις της κυβέρνησης έχει μεταφερθεί και στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ. και τώρα η αγωνία της κυβέρνησης είναι να κλείσει όλες τις εστίες ώστε να μην υπάρξουν και άλλα απρόοπτα κατά τη διάρκεια της συζήτησης και της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου. Πάντως, χαρακτηριστικό της έντασης είναι το γεγονός ότι οι βουλευτές πληροφορήθηκαν τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου από non paper που αρχικά είχε αποδοθεί στην κυβέρνηση, για να διαψευστεί στη συνέχεια από κυβερνητικούς παράγοντες και να αναζητείται έως αργά το βράδυ ο συντάκτης στις τάξεις των κυβερνητικών εταίρων.
Διαβάστε επίσης:
Ραγδαίες εξελίξεις: Τρίζει επικίνδυνα η τρικομματική κυβέρνηση
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...