Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αμφισβήτηση της γερμανικής ηγεμονίας στην Ευρώπη

Γράφει ο Μιχάλης Ψύλος

“H Ευρώπη έχει κάθε δικαίωμα να αμφισβητεί την γερμανική ηγεμονία στην Ευρωζώνη» προειδοποιεί το γερμανικό περιοδικό Σπίγκελ και προσθέτει: «Το δράμα της Κύπρου καθιστά πλέον σαφές ότι η κρίση στην ευρωζώνη εξελίσσεται σε έναν αγώνα απέναντι στην γερμανική ηγεμονία στην Ευρώπη. Επιφανειακά ,η Μέρκελ και ο Σόιμπλε μπορεί να φαίνεται ότι εργάζονται για τη σταθεροποίηση της οικονομίας, στην πραγματικότητα αυτό που κάνουν είναι να δεσμεύουν τα άλλα έθνη με τα δεσμά του χρέους».

Όχι ,ο Σπίγκελ δεν είναι ένα «εξτρεμιστικό» περιοδικό που να σηκώνει την παντιέρα της πανευρωπαικής εξέγερσης κατά του Βερολίνου. Απλώς απηχεί τη φωνή της λογικής ενός τμήματος της γερμανικής ελίτ ενάντια στην αλαζονεία εκείνων των κύκλων που ονειρεύονται δυστυχώς ένα « Τέταρτο οικονομικό Ράιχ».
Η πολιτική του Βερολίνου απέναντι στην Ευρωζώνη ενεργοποιεί αντι-γερμανικά αντανακλαστικά στον ευρωπαικό πληθυσμό γιατί απλά γερμανική ηγεμονία σε όλη την Ευρώπη, συνοδεύεται από την οικονομική εξαθλίωση και καθυπόταξη όλων των κρατών της Γηραιάς Ηπείρου.

Ακολουθεί η Ιρλανδία;
Ο οικονομολόγος Ανρί Στερντινιάκ ,διευθυντής του γαλλικού Χρηματοπιστωτικού Παρατηρητηρίου Οικονομικών Υποθέσεων (OFCE) σε συνέντευξή του στην Λιμπερασιόν, δηλώνει σίγουρος ότι η Ιρλανδία θα υποστεί ανάλογο με την Κύπρο «κούρεμα» καταθέσεων.
-Θα χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί αυτή η μέθοδος και σε άλλες χώρες;» ρωτήθηκε ο γάλλος οικονομολόγος. Η απάντησή του σαφής: «Ναι, για παράδειγμα στην Ιρλανδία, όπου ο τραπεζικός τομέας είναι επίσης δυσανάλογος». Αλλωστε και ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ , Γερούν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε πως η απόφαση για την Κύπρο αποτελεί πρότυπο για την Ευρωζώνη, έστω και αν στη συνέχεια αναγκάστηκε να τα μαζέψει.
«Η ιστορική μνήμη έχει είναι ουσιαστικά εξαλειφθεί» προειδοποιεί το Σπίγκελ. « Ακριβώς όπως και πριν από δύο φορές στην πρόσφατη ιστορία μας, οι Γερμανοί συγκρούστηκαν με τους γείτονές τους – ανεξάρτητα από το τίμημα. Είναι ένα μονοπάτι που θα μπορούσε εύκολα να οδηγήσει στο φόβο της γερμανικής πολιτικής ηγεμονίας στην ηπειρωτική Ευρώπη. Πράγματι, η ιδέα της Μέρκελ για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι απλά ότι η Ευρώπη θα πρέπει να υποκύψει στην πολιτική βούληση της Γερμανίας… Από αυτή την κρίση του ευρώ αναδύεται μια σύγκρουση αναφορικά με την γερμανική ηγεμονία στην Ευρώπη. Η σύγκρουση αυτή μπορεί να φαίνεται πως έχει οικονομικό υπόβαθρο, αλλά στην πραγματικότητα είναι πολιτική» σημειώνει το γερμανικό περιοδικό. Ολο και περισσότεροι πολίτες στη Γηραιά Ηπειρο κατανοούν πλέον ότι η Γερμανία χρησιμοποιεί το ευρώ για να πετάει στον γκρεμό τη μια χώρα μετά την άλλη; Τι άραγε κερδίζουν οι χώρες και οι λαοί που το ευρώ τους ωθεί σε πρωτοφανή για ειρηνικές συνθήκες καταβαράθρωση του βιοτικού τους επιπέδου; .Την ίδια ώρα μάλιστα που η Γερμανία όχι μόνο δεν πληρώνει για την κρίση ,αλλά ωφελείται με το παραπάνω. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία μόνο από την εξοικονόμηση των δαπανών για τόκους η Γερμανία κέρδισε πέρυσι 10 δισεκατομμύρια ευρώ. «Η πραγματικότητα της κρίσης του ευρώ έχει ως εξής: Οι φτωχοί της Αθήνας πληρώνουν την πλούσια Γερμανία» » γράφει το Σπίγκελ.

Το τζίνι του εθνικισμού
Το Βερολίνο με την πολιτική του δεν διστάζει να βγάζει από το μπουκάλι το τζίνι του εθνικισμού στην Ευρώπη. Μια τάση για την οποία ο πρώην καγκελάριος Χέλμουτ Σμιτ είχε προειδοποιήσει πως θα έχει τρομακτικές συνέπειες . «Το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο, η Μπούντεσμπανκ και η καγκελάριος Μέρκελ ενεργούν σαν να είναι το κέντρο της Ευρώπης, προκαλώντας την οργή των γειτόνων μας», τόνισε ο σοσιαλδημοκράτης πρώην καγκελάριος, ο οποίος έζησε στη ναζιστική Γερμανία και τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο.
Οι Γερμανοί δεσμεύουν τους ευρωπαίους με τα δεσμά του χρέους και αυτό είναι ολέθριο » λέει και ο Αμερικανός ανθρωπολόγος Ντέιβιντ Γκράμπερ, ηγετική μορφή του κινήματος «Οccupy Wall Street»,συγγραφέας του βιβλίου « Χρέος: Τα πρώτα 5.000 χρόνια “
Τέτοια «πειράματα» απέτυχαν όμως στο παρελθόν και θα αποτύχουν στο μέλλον. Οι Ευρωπαίοι δεν θα το επιτρέψουν. Όπως είπε και ο πρώην επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ: “Όποιος πιστεύει ότι το αιώνιο ζήτημα του πολέμου και της ειρήνης στην Ευρώπη έχει θαφτεί οριστικά, κάνει ένα μνημειώδες λάθος. Οι δαίμονες δεν έχουν εξοριστεί. Απλώς κοιμούνται». Αν το Βερολίνο επιμείνει στην εξοντωτική πολιτική λιτότητα και οι λαοί της Ευρώπης εξεγερθούν, αντί να αποδεχθούν την υποδούλωση. τότε οι Γερμανοί θα χάσουν και πάλι τα πάντα…

Πηγή Εφημερίδα των Συντακτών

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]