Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Βρώμικο παιχνίδι Ευρώπης - ΔΝΤ - ESM με θύμα την Κύπρο μας


  • Η αδύναμη Κύπρος παίζεται σε ένα χοντρό πολιτικό παιχνίδι ανάμεσα σε Ευρώπη και ΔΝΤ. 
  • Ύφεση και ανεργία μέχρι το 2016. 
Η «πονηρή» έκθεση της Pimco ανέδειξε τις πολύ διαφορετικές εκτιμήσεις της Τρόικας και της Λευκωσίας για το ύψος των αναγκών αναχρηματοδότησης των τραπεζών.
Το ΔΝΤ-ESM, με την Κύπρο στο «πιάτο» παίζει κυριολεκτικά τα ρέστα του. Πιέζει τους Ευρωπαίους να θέσουν σε λειτουργία όσο πιο σύντομα γίνεται τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης των τραπεζών καθώς δεν θέλει να συμμετέχει σε προγράμματα στήριξης που απευθύνονται σε τράπεζες. Η Τρόικα εμμένει στο ακραίο σενάριο, εκτιμώντας ότι το έλλειμμα των τραπεζών προσεγγίζει τα 13,2 δισεκατομμύρια, ενώ η Λευκωσία εκτιμά ότι δεν υπερβαίνει τα δέκα δισεκατομμύρια. 

Ουσιαστικά το ΔΝΤ βγάζει «νοκ άουτ» το κυπριακό δημόσιο χρέος καθιστώντας το μη βιώσιμο. 

Αγεφύρωτη παραμένει η διαφορά για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Η κυπριακή πλευρά επιμένει ότι η εκτιμημένη αξία των υποθηκευμένων ακινήτων θα πρέπει να παραμείνει στο 70%, ενώ η Τρόικα θέλει να την κατεβάσει στο 50%. 

Πιστωτές και κυβέρνηση συζητούν και σήμερα το περιεχόμενο της 70-σέλιδης έκθεσης, θέτοντας υπό το μικροσκόπιο τους τις βασικές παραδοχές και παραμέτρους ανάλυσης των δανειστικών χαρτοφυλακίων των τραπεζών. Ωστόσο το θολό τοπίο δεν πρόκειται να ξεκαθαρίσει πριν το Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης με την Λευκωσία να προσβλέπει στην αλληλεγγύη των εταίρων της. 

Η Κεντρική Τράπεζα κρατά χαμηλούς τόνους 

Σύμφωνα με την Εκπρόσωπο τύπου της Κεντρικής Τράπεζας , Αλίκη Στυλιανού, η Συντονιστική Επιτροπή συνεχίζει τη μελέτη. Υπάρχει, είπε, μία διαδικασία, η οποία ακολουθείται και πρέπει να περιμένουμε λίγο ακόμη μέχρι να ολοκληρωθεί. Τα σενάρια, που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, δεν υπάρχουν τέτοιοι αριθμοί στη διαβούλευση. Τίποτα δεν αποτελεί έκπληξη στη διαδικασία μέχρι τώρα. 

Αυτή τη στιγμή ο τρόπος, με τον οποίο γίνεται η διαβούλευση δεν αφορά εκτιμήσεις. Αυτό που γίνεται είναι αξιολόγηση της μεθοδολογίας της προκαταρκτικής έκθεσης της Pimco. Χθες, είπε, ήρθαν κάποιες διευκρινίσεις από την Pimco και το πρωί θα γίνουν νέες διαβουλεύσεις μεταξύ των μελών της Συντονιστικής Επιτροπής. Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες η Λευκωσία επιχειρεί να μειώσει το ποσό, που θα χρειαστούν οι τράπεζες, για να παραμείνει βιώσιμο το δημόσιο χρέος. 

Pimco: Βυθισμένη σε ύφεση και ανεργία μέχρι το 2016 η Κύπρος 

H Pimco εκτιμά ότι ο μέσος όρος ύφεσης στην επόμενη τετραετία θα είναι 4% και το μέσο ποσοστό ανεργίας 13%, με δυνατότητα ανατροπής το 2016. Συνδέει, τις δύο παραμέτρους με την αδυναμία των δανειζομένων να αποπληρώνουν τα δάνεια τους και συνεπώς προβλέπει αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Γκρίζα ζώνη στη διαβούλευση με την Pimco παραμένει και ο Συνεργατισμός. Ο διαγνωστικός έλεγχος έχει γίνει μόνο για το 63% των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων και το θέμα που εγείρεται τώρα είναι πώς θα εκτιμηθούν οι ανάγκες για το σύνολο των ΣΠΙ. 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]