Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Gazprom: "Ο South Stream δεν περνά από την Ελλάδα γιατί δεν μας θέλουν στην Ελλάδα"!


Η Ελλάδα βρίσκεται οριστικά εκτός σχεδιασμού για τη διαδρομή του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, όπως παραδέχθηκαν επίσημα οι υπεύθυνοι της Gazprom σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στην Μόσχα, απαντώντας σε ερωτήσεις Ελλήνων και ξένων δημοσιογράφων και οι ευθύνες των πολιτικών ηγεσιών από το 2009 και μετά πρέπει να αναζητηθούν και να τεθούν επιτακτικά.

Δεν μπορεί ο κάθε πρωθυπουργός να έχει μερίδιο στην χρεοκοπία του τόπου και μετά να σφυρίζουν αδιάφορα. Ειδικά ο Γ.Παπανδρέου θα πρέπει να λογοδοτήσει για την προδοτική συμπεριφορά του, αφού σε αυτόν οφείλεται κατά κύριο λόγο ο ενταφιασμός του έργου. Αλλά και ο νυν πρωθυπουργός Α. Σαμαράς από πέρσι τέτοια εποχή που "είχε λόγο" στα κυβερνητικά τεκταινόμενα, δεν θέλησε να πιέσει για να δημιουργηθεί το έργο που θα άλλαζε την πορεία της χώρας....

Τα ηγετικά στελέχη της Gazprom είπαν χαρακτηριστικά: «Δεν πάμε στη Νότιο Ιταλία» (μέσω Ελλάδος), όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Leonid Chugonov. «Γιατί να πάμε εκεί; Δεν μας περιμένει κανείς εκεί (σ.σ.: στην Ελλάδα)» εννοώντας την πολιτική ηγεσία, είπε ο κ. Chugonov, ανώτατο στέλεχος της GAZPROM o οποίος πρόσθεσε ότι, "Δεν υπάρχει λόγος να γεμίσουμε ένα άδειο αγωγό".

Ο ίδιος, αλλά και το στέλεχος της Gazprom Sergey Kyprianov ρωτήθηκαν και για την διεκδίκηση της ΔΕΠΑ στην Ελλάδα, αλλά και για τον ανταγωνιστικό αγωγό ΤΑP, αν δηλαδή συνδέουν την ΔΕΠΑ με τον αγωγό South Stream ή την πιθανή κατασκευή του αγωγού του TAP.

Και στις δυο ερωτήσεις, η απάντηση τους ήταν η τυπική, ότι δηλαδή "Δεν υπάρχουν συμβόλαια πελατών στην Ιταλία, ως εκ τούτου δεν υπάρχει λόγος για την κατασκευή του αγωγού από την Κομοτηνή προς το Οτράντο της Ιταλίας". Και πώς να υπάρξουν αφού ήταν γνωστό από το 2010 ότι ο αγωγός δεν θα πέρναγε από την Ελλάδα λόγω "αλλεργίας" σε ο,τιδήποτε ρωσικό της κυβέρνησης Παπανδρέου.

Μάλιστα η Gazprom χθες κατέδειξε ότι η συμφωνία του 2007 μεταξύ Καραμανλή-Πούτιν, ήταν οικονομική "θυσία" για την Ρωσία, αφού ήδη το ρωσικό αέριο που περνά προς την Ιταλία (Βόρειος Ιταλία) είναι 17 δισ. κυβικά για τις βιομηχανίες στην Βόρειο Ιταλία, ενώ η κατανάλωση στην Ελλάδα συνολικά είναι 2,9 δισ. κυβικά μέτρα.
Έτσι, όπως παρουσιάστηκε επισήμως η γραμμή του αγωγού θα είναι από την Αnapa (Μαύρη Θάλασσα) προς την Βάρνα της Βουλγαρίας.

Από εκεί θα συνεχιστεί προς Σερβία- Κροατία- Ουγγαρία- Σλοβενία- Αυστρία- Ιταλία.

Η σχεδιασμένη δυναμικότητα του αγωγού φυσικού αερίου θα είναι 63 δις. κυβικά μέτρα. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, η κατασκευή του αγωγού θα ξεκινήσει στα τέλη του Δεκεμβρίου του 2012 και το πρώτο αέριο υπολογίζεται ότι, θα ξεκινήσει από την περιοχή Anapa τον Δεκέμβριο του 2015.

Η κοινή εταιρεία που κατασκευάζει τον αγωγό σε Βουλγαρία- Σερβία- Κροατία- Ουγγαρία- Σλοβενία- Αυστρία- Ιταλία

Παρόντες στην συνέντευξη ήταν και εκπρόσωποι της κοινής εταιρείας που θα κατασκευάσει τον αγωγό South Stream, την South Stream Transport AG με τα εξής ποσοστά GAZPROM 50%, ENI ( Italia) 20%, - και η γερμανική Wintershall και η γαλλική EDF από 15% αντιστοίχως. Μάλιστα, οι υπεύθυνοι της GAZPROM απάντησαν για τα χρηματοδοτικά σχήματα του αγωγού, όπως λ.χ σε Ουγγαρία με 70% δανεικά κεφάλαια και 30% ίδια κεφάλαια ή στην Βουλγαρία, όπου επίσης τα δανειακά κεφάλαια θα είναι περισσότερα.

Το ξεκαθάρισμα από ρωσικής πλευράς, ότι δηλαδή δεν θα ακολουθηθεί η διαδρομή μέσω Ελλάδος – Ιταλίας στηρίζεται σε πραγματικά στοιχεία καθώς θέλει να πωλεί αέριο σε όλες τις προαναφερόμενες χώρες ( Σερβία, Κροατία, Ουγγαρία, Σλοβενία, Αυστρία, Ιταλία), ωστόσο η διεκδίκηση της ΔΕΠΑ από την Gazprom με μεγάλες πιθανότητες κάνει πολλούς να θεωρούν ότι αν αποκτηθεί η ΔΕΠΑ, τότε πιθανότατα να αλλάξει και η στρατηγική της ρωσικής εταιρείας.

Όπως είναι γνωστό για την ΔΕΠΑ υπέβαλλαν προσφορές oι Ρωσικές Gazprom, Negusneft και η Αζέρικη Socar, η κοινοπραξία Μότορ Όιλ-Βαρδινογιάννη κλπ. Όπως δήλωσε ο Α. Μεντβέντεφ και αποκάλυψε: "Είναι ανοικτή η συμμετοχή της Ελλάδας στον South Stream αν αποκτηθεί η ΔΕΠΑ" . Βέβαια, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές από την Μόσχα: "Η υπόθεση του αγωγού έχει κλείσει για την Ελλάδα ακόμα και αν αποκτηθεί η ΔΕΠΑ. Αλλά στην περίπτωση που η Gazprom πάρει την ΔΕΠΑ, τότε θα υπάρξουν άλλα αντισταθμιστικά οφέλη, όπως σταθμοί υγροποίησης φυσικού αερίου, αποθήκευσής του και χαμηλού κόστους ενέργεια για τα νησιά".

Η ρωσική εταιρεία Gazprom διαθέτει τέτοια οικονομική δύναμη ώστε να μην χρειάζεται να πιέζει κανέναν. Αντίθετα, όπως συνέβη το 2007, όταν ο Κ.Καραμανλής συμφώνησε με τον Β.Πούτιν να περάσει από την χώρα μας ο South Stream μέσω της γραμμής Βουλγαρίας- Ελλάδας- Ιταλίας, αυτή η συμφωνία στηρίχθηκε καθαρά σε γεωστρατηγικούς και πολιτικούς λόγους για να βοηθηθεί η Ελλάδα από την Ρωσία.

Αν η Ελλάδα ξαναβρεθεί για αυτούς τους λόγους στον σχεδιασμό, ίσως να ενταχθεί σε μια διεθνή διαδρομή αγωγών.

Υπεγράφη η συμφωνία για το σλοβενικό τμήμα του South Stream

Στην κοινή εκτίμηση ότι οι σχέσεις μεταξύ της Σλοβενίας και της Ρωσίας εξελίσσονται πολύ καλά αλλά θα μπορούσαν να ενισχυθούν περαιτέρω κατέληξαν, στη σημερινή τους συνάντηση, στη Μόσχα, οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών Γιάνεζ Γιάνσα και Ντμίτρι Μεντβέντεφ αντίστοιχα.

Παράλληλα, υπεγράφη συμφωνία για την κατασκευή του σλοβενικού τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου South Stream με τη ρωσική εταιρεία Gazprom. Σε συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Ρώσο πρωθυπουργό, ο κ. Γιάνσα επισήμανε ότι στην επίσκεψή του αυτή στη ρωσική πρωτεύουσα συνοδεύεται από ισχυρή ομάδα Σλοβένων επιχειρηματιών, γεγονός που, όπως είπε, επιβεβαιώνει ότι η επιχειρηματική συνεργασία αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο των σχέσεων μεταξύ Σλοβενίας και Ρωσίας.

Ο Σλοβένος πρωθυπουργός ενημέρωσε τα στελέχη του ρωσικού επιχειρηματικού κόσμου και υψηλόβαθμους αξιωματούχους της πολιτικής διοίκησης για τα μέτρα που υιοθετούνται από την κυβέρνησή του προκειμένου να δοθεί ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη και να δημιουργηθεί ένα φιλικό σε επενδύσεις επιχειρηματικό περιβάλλον. «Χρειαζόμαστε νέες επενδύσεις» υπογράμμισε ο κ. Γιάνσα και επανέλαβε ότι η χώρα του έχει θετική εμπειρία από τις ρωσικές επενδύσεις.

Τα τελευταία 20 χρόνια, από τότε δηλαδή που οι δύο χώρες έχουν εγκαθιδρύσει διπλωματικές σχέσεις, η διμερής συνεργασία έχει εξελιχθεί σε στρατηγική εταιρική σχέση. «Η οικονομική συνεργασία δεν είναι, σε καμία περίπτωση, η μόνη μορφή συνεργασίας», υπογράμμισε ο Σλοβένος πρωθυπουργός και έφερε ως παράδειγμα τις στενές σχέσεις Μόσχας -Λιουμπλιάνας στον τομέα του πολιτισμού.

Ο κ. Γιάνσα ανέφερε ακόμη ότι η Σλοβενία εκτιμά τον ρόλο της Ρωσίας στην ειρηνική επίλυση των διαμαχών στην περιοχή. «Πολύ θετικές» χαρακτήρισε, από την πλευρά του, τις συνομιλίες ο Ρώσος πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι έμφαση δόθηκε στο εμπόριο και διάφορα επιχειρηματικά ζητήματα, μεταξύ των οποίων και η επενδυτική συνεργασία. Επισήμανε δε πως οι σχέσεις Ρωσίας -Σλοβενίας, σε γενικές γραμμές, εξελίσσονται πολύ καλά κι έκανε ιδιαίτερη μνεία στην οικονομική συνεργασία, αλλά και τους στενούς δεσμούς φιλίας, ιστορικής μνήμης και πολιτιστικής ταυτότητας που ενώνουν τις δυο χώρες.

Διαβεβαίωσε ακόμη ότι η ρωσική πλευρά θα συνεχίσει να στηρίζει τη μελλοντική ανάπτυξη αυτής της συνεργασίας. 

Συμφωνία για τον South Stream 

Σήμερα «μπήκαν» και οι υπογραφές για την κατασκευή του σλοβενικού τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου South Stream. Ο επικεφαλής του ρωσικού ενεργειακού «γίγαντα» Gazprom Αλεξέι Μίλερ και η επικεφαλής του σλοβενικού παρόχου φυσικού αερίου Plinovodi Μάριαν Έμπερλιντς υπέγραψαν τη συμφωνία. Με αφορμή την υπογραφή της συμφωνίας, ο Ρώσος πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η ενέργεια είναι ένας από τους πιο σημαντικούς τομείς της συνεργασίας μεταξύ της Σλοβενίας και της Ρωσίας.

«Μαζί σημειώνουμε πρόοδο σε αυτόν τον τομέα» ανέφερε υπογραμμίζοντας τον εποικοδομητικό ρόλο της Σλοβενίας στον συγκεκριμένο τομέα. Τόνισε δε ότι η υλοποίηση του έργου του South Stream είναι πολύ σημαντική και για τις δύο χώρες.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]