Κάθε μήνα έλεγχος και νέα(!) μέτρα
Πρόσθετα μέτρα κάθε μήνα και ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος, όπου θα μπαίνουν τα λεφτά των δόσεων, αλλά αναλήψεις που θα γίνονται μόνο με συνυπογραφή των τροϊκανών προβλέπουν τα ψιλά γράμματα του Eurogroup, που σκέπασε ο αχός της διετούς επιμήκυνσης και της δόσης που δεν έρχεται στην ώρα της. Ειρήσθω εν παρόδω, η έκθεση της τρόικας προβλέπει μέτρα 20,7 δισ. ευρώ για την τετραετία 2013-2016, εκ των οποίων τα 6,4 δεν έχει προσδιορισθεί ποιους θα αφορούν.
Οσον άφορα την εκταμίευσης της δόσης, ο Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε ότι, εάν η έκθεση της τρόικας ολοκληρωθεί στις 17 Νοεμβρίου, τότε μπορεί να παρουσιαστεί στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 20 Νοεμβρίου. Ακολούθως, κατά τον ίδιο, θα πρέπει να εγκριθεί από τα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια και, εάν αυτό γίνει με συνοπτικές διαδικασίες, η δόση ενδέχεται να εκταμιευτεί στις 26 Νοεμβρίου.
Την ίδια στιγμή, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μετά το μαστίγιο που χρησιμοποίησε τις προηγούμενες ημέρες σε βάρος της Ελλάδας, εμφανίστηκε χθες με καρότο και υποσχέσεις. Ανέφερε ότι συζητείται το ενδεχόμενο να δοθούν 44 δισ. ευρώ (η δόση των 31,2 και άλλες δύο δόσεις των 5 δισ. του Δεκεμβρίου και τα 8,3 δισ. του Δεκεμβρίου) σε μία δόση...
«Το συζητάμε, αλλά δεν το έχουμε “δέσει”» είπαν από την πλευρά τους πηγές του υπουργείου Οικονομικών, καθώς διαισθάνθηκαν ότι τα 44 δισ. μπορούν να έρθουν τον Ιανουάριο του 2013 ή και αργότερα.
Με βάση τη συμφωνία του Eurogroup, κάθε μήνα θα ελέγχεται (από τα μόνιμα στην Αθήνα κλιμάκια της τρόικας) ο Προϋπολογισμός. Αν διαπιστώνεται απόκλιση, η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να επιβάλει άμεσα μέτρα που θα «διορθώνουν» τις αποκλίσεις. Παράλληλα, στο Eurogroup εμφανίσθηκε και ο ειδικός λογαριασμός στον οποίο θα κατατίθονται τα χρήματα των δόσεων και θα εποπτεύεται από την τρόικα. Επίσης, αναλήψεις από τον συγκεκριμένο λογαριασμό θα γίνονται μόνο με τη συνυπογραφή της τρόικας.
Δεν υπάρχει χώρα που σε καιρό ειρήνης έχει πάρει τέτοια μέτρα δήλωσε χθες ο Γιάννης Στουρνάρας στη διάρκεια ομιλίας τους στις Επιτροπές Οικονομικών και Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Αναφορικά με τη σούπερ δόση των 44 δισ., ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε σημείωσε συγκεκριμένα χθες: «Εχουμε τρεις δόσεις που έπρεπε να έχουν δοθεί (τέλη Ιουνίου, τέλη Σεπτεμβρίου και τέλη Δεκεμβρίου). Δεν υπάρχει τέτοια πρόταση από τη γερμανική πλευρά, αποτελεί μέρος των συζητήσεων και είναι κάτι για το οποίο συζήτησα με τον Γάλλο ομόλογό μου Πιερ Μοσχοβισί σήμερα το πρωί. Μια τέτοια εξέλιξη καθιστά ολοένα και πιο σημαντικό τον μηχανισμό ελέγχου».
Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Διεθνούς Χρηματοοικονομικής (IIF) Τσαρλς Νταλάρα παραδέχθηκε χθες ότι εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο επαναγοράς του ελληνικού χρέους, της μείωσης των επιτοκίων, καθώς και της επέκτασης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα.
«Στη διάρκεια του ταξιδιού μου στην Αθήνα θα με απασχολήσει το θέμα της επαναγοράς του ελληνικού χρέους» δήλωσε, για να προσθέσει ωστόσο ότι «δεν είναι ακόμη σαφές από πού θα προκύψουν τα χρήματα για να υλοποιηθεί η επαναγορά ελληνικών ομολόγων».
Ταυτόχρονα, ο κ. Νταλάρα μετακυλύει το βάρος για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και την ΕΚΤ, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «τώρα είναι η σειρά του επίσημου τομέα να επωμιστεί το βάρος της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους».
Όοοοχι! Δεν είμαστε προτεκτοράτο!
ΑπάντησηΔιαγραφή