Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τέσσερις απόψεις για την ΑΟΖ στο Καστελλόριζο - Τί συμβαίνει;


  • Έχουν συμφωνήσει -εις βάρος των Ελληνικών κεκτημένων και συμφέροντων- για το Αιγαίο και το Καστελλόριζο οι πωλητικοί μας;
  • Αν όχι, γιατί δεν βιάζονται πριν η Τουρκία προβεί σε μονομερείς ενέργειες, οι οποίες θα ανακληθούν μόνο με απειλή πολέμου;
  • Γιατί ζωτικά ενεργειακά σημεία που ανήκουν στην Ελλάδα, έχουν εξαφανιστεί από τους χάρτες;
Γράφει ο Αδαμάντινος

Στο διαδίκτυο κυκλοφορουν αυτή τη στιγμή 4-5 χάρτες που δείχνουν την Ελληνική ΑΟΖ στο Καστελλόριζο και την Ανατολική Μεσόγειο γενικότερα.

Αυτoί είναι:

1. Toυ Γ.Ζ. Καθηγητή Πανεπιστημίου

2. Του Μάζη καθ. Παν/μίου

3. Του Δρ. Λυγερού

4. Του Δρ. Υayci, πλοιάρχου του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας αποφοιτήσαντος το 2000.

Οι χάρτες έχουν διαφορά στο περίφημο «δόντι του βρυκόλακα» που ειναι στα δυτικά του Καστελλόριζου.

Ειναι ενδιαφερον ότι οι χάρτες των Γ.Ζ. και Yayci συμπίπτουν στην κατεύθυνση ότι το «δόντι του βρυκόλακα» είναι πολύ μικρό ή δεν υπάρχει ενώ οι χάρτες των άλλων δύο ταυτίζονται με την άποψη ότι αυτό υπάρχει.

Ο λόγος για τον οποίο ο Ελληνας Καθηγητής και ο Τουρκος επιστήμονας φαίνεται να δέχονται το δόντι περιγράφεται παρακάτω.

Από το ιστολόγιο του ΓΖ

Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923 αι νήσοι, που ειναι σε μικρότερη απόσταση από τρία (3) ν.μ. της Ασιατικής ακτής και μόνον αυτοί, παραμένουν υπό Τουρκική κυριαρχία σε όλα τα νησιά της Ανατ. Μεσογείου που κατείχε μέχρι τότε η Τουρκία πλήν Ιμβρου, Τενέδου, Λαγουσών Νήσων και εκείνων των νήσων που παραχωρήθηκαν στην Ιταλία (Αστυπαλαίας, Ρόδου, Χάλκης, Καρπάθου, Κάσσου, Τήλου, Νισύρου, Καλύμνου, Λέρου, Πάτμου, Λειψούς, Σύμης και Κω, και των νησίδων των εξ αυτών εξαρτωμένων όπως το Καστελόριζο).

Με την Ιταλο-Τουρκική Συνθήκη του 1932 σε εκτέλεση της οποίας συνήφθη και σχετικό πρωτόκολλο μεταξύ Ιταλίας-Τουρκίας χαράχθηκε συνοριακή γραμμή από το νότιο ακρωτήριο της Σάμου μέχρι και το Καστελλόριζο (συμπίπτει προσεγγιστικά με τη κίτρινη γραμμή Δ, στη φωτογραφία στη κορυφή του άρθρου αριστερά) λαμβάνοντας υπόψη τον κανόνα των τριών (3) ν.μ στην χάραξη των συνόρων της Δωδεκανήσου (τότε Ιταλικής κτήσεως). Το 1947 με την Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων (άρθρο 14), η Ιταλία παραιτήθηκε όλων των δικαιωμάτων της υπέρ της Ελλάδος επί της Δωδεκανήσου και των παρακειμένων νησίδων.

Σχετικά με το πώς προέκυψε ο χάρτης του Yayci

Σύμφωνα με τον Υayci, µια ενδεχόµενη συµφωνία οριοθέτησης της ΑΟΖ µεταξύ Ελλάδας και Κύπρου θα αποτελέσει το πιο δυσµενές σενάριο για την Τουρκία, δεδοµένου ότι η κατάσταση που θα διαµορφωθεί θα είναι εκείνη στο χάρτη του. Για αποφυγή της κατάστασης αυτής προτείνει την µονοµερή ανακήρυξη της ΑΟΖ από την Τουρκία όπως έγινε και στη Μαύρη Θάλασσα το 1986.

Το πρώτο ερώτημα είναι, οι Μάζης και Λυγερός παραβλέπουν την συνθηκη του 1932, για την οποία έχει χαραχθεί θαλάσσιο σύνορο;

Eiθισται πριν την εφαρμογή της μεθόδου διαχωρισμού της Μέσης γραμμής να λαμβάνεται υπόψη το Διεθνές Δίκαιο.

Το δεύτερο ερωτημα είναι, γιατι σε μια διαπραγματευση δεν προωθείται/ προβάλλεται το μεγιστο εστω της διεκδίκησης και ακόμη δεν λαμβάνονται υπόψη διεθνείς συνθήκες.

Κατι δεν παει καλά εδω.

Το τρίτο ερώτημα είναι, γιατι δεν υπάρχει ευαισθησία για το Καστελόριζο, όση απαιτείται…

Δείτε τον επόμενο χάρτη

Η Ζουράφα ειναι νησί. Πού ειναι τα χωρικά της ύδατα;

To Καστελλόριζο πού είναι; 900 ν.μ. χωρικά ύδατα Ελληνικής κυριαρχίας δεν φαίνονται σε αυτό το χάρτη!!!

Θυμαμαι και μια «Ελληνίδα» υπουργό εξωτερικών που ελεγε «να δοθεί στον κακό γείτονα κάτι για να μη μας ενοχλεί.»

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

  1. Ελάτε μπουρλοτιέρηδες, Κανάρη και Μιαούλη, να δείτε για ποιούς επικίνδυνα άχρηστους απογόνους πολεμήσατε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπάρχει και η άποψη πως η περίπτωση της Ελλάδας εμπίπτει στην κατηγορία Αρχιπελαγικού κράτους και αυτό στο ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ μας δίνει σαφή πλεονεκτήματα (υπέρτερα των 200νμ της ΑΟΖ).

    Το Αιγαίο ως παράκτιο αρχιπέλαγος, ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ
    www.antinews.gr/2011/01/14/80016/

    Το Αιγαίο ως Αρχιπέλαγος στο Διεθνές Δίκαιο
    http://kostasxan.blogspot.com/2010/11/blog-post_2027.html

    Αρχιπέλαγος – Αρχιπελαγικά Κράτη. Το Αιγαίο Αρχιπέλαγος
    http://wp.me/pbW97-alX

    Μακάρι σε μια ημερίδα με συμμετοχή πχ Καρυώτη, Λυγερού, Μάζη, ΓΖ να μπορούσαν να τεθούν όλα αυτά τα θέματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επιδεικνὺουμε προκαταβολικὰ πολλὴ ευελιξὶα,ὲστω και απὸ μὴ αρμὸδιους,αφοὺ οι αρμὸδιοι ''εὶναι αλλοὺ''.Δεν μου αρὲσει.Καθὸλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]