Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Έρμαιο στις ορέξεις των κερδοσκόπων η Ιβηρική

Αστειάκια με την κρίση που πλήττει την ευρωζώνη κάνουν οι Βρυξέλλες ενόψει πρωταπριλιάς, παίζοντας ουσιαστικά με τον πόνο των χωρών της πολύπαθης περιοχής.Την ώρα που όλα τα φώτα στρέφονται σε Ισπανία και Πορτογαλία και αναζωπυρώνονται οι φόβοι για μετάδοση της κρίσης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέδωσε μια απίστευτη ανακοίνωση.

Ξεχάστε την αναδιάρθρωση του χρέους, τους μηχανισμούς στήριξης, τη σκληρή λιτότητα και τη δημοσιονομική προσαρμογή. Το μοναδικό πράγμα που μπορεί να σώσει το ευρώ είναι μια θεϊκή παρέμβαση, με τη μεσολάβηση του Πάπα Βενέδικτου, παραδέχτηκε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν χθες οι Βρυξέλλες αναφέρουν ότι συγκαλούν την Κυριακή άλλη μία σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης, με σκοπό να συζητηθεί ξανά και να δοθεί επιτέλους μια λύση στην κρίση χρέους που αντιμετωπίζουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Στη σύνοδο αυτή θα μετέχει, για πρώτη φορά στα χρονικά, και ο επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, ο πάπας Βενέδικτος, με την ελπίδα ότι θα κάνει το. . . θαύμα του.

Εν τω μεταξύ, και ενώ οι Βρυξέλλες έχουν όρεξη για αστειάκια, τα φώτα στρέφονται σε Πορτογαλία και Ισπανία, με τους κερδοσκόπους να ακονίζουν τα νύχια τους για ένα νέο γύρο επιθέσεων στην περιοχή.

Οι εκτιμήσεις για μια νέα διάσωσης της Πορτογαλίας δίνουν και παίρνουν, ενώ την ίδια ώρα όλο και πιο έντονη γίνεται η συζήτηση για μια πιθανή διάσωση της Ισπανίας, ενδεχόμενο το οποίο θα προκαλέσει χάος στην ευρωζώνη.

Μπορεί οι Ευρωπαίοι ηγέτες να ενισχύουν τα «πυρομαχικά» με την συνένωση των μηχανισμών EFSF-ESM, ωστόσο ακόμη και αυτή η αύξηση δεν είναι αρκετή για να σώσει μια οικονομία του μεγέθους της ισπανικής.

Ποια Ιταλία; Στην Ισπανία είναι το μεγάλο πρόβλημα

Το μεγάλο «αγκάθι» αυτή τη στιγμή για την ευρωζώνη δεν είναι η Ιταλία, όπως διατείνονταν τελευταία οι αναλυτές, αλλά η Ισπανία, όπως σημειώνει η Wall Street Journal.

Το κόστος δανεισμού της Ισπανίας αυξάνεται εν μέσω της ανησυχίας για τον εκτροχιασμό του πορτογαλικού ελλείμματος που ενδέχεται να οδηγήσει σε μετάδοση της κρίσης σε όλη την ιβηρική χερσόνησο.

Οι αποδόσεις των ισπανικών 10ετών ομολόγων διαμορφώθηκαν στο 5,33% τον περασμένο μήνα, ενισχυμένες κατά μισή ποσοστιαία μονάδα.

Μόλις τον προηγούμενο μήνα, αντίστοιχη ανησυχία υπήρχε για την Ιταλία, όταν αυξανόταν το κόστους δανεισμού της.

Στην αρχή του έτους, το ιταλικό 10ετές ομόλογο σκαρφάλωσε πάνω από το 7%, 2 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από το αντίστοιχο ισπανικό.

Σήμερα η απόδοση διαμορφώνεται στο 5,087% ελαφρώς χαμηλότερα από τις αποδόσεις που «χτυπούν» τα ισπανικά ομόλογα, στοιχείο που καταδεικνύει ότι οι επενδυτές νιώθουν πιο άνετα έχοντας στην κατοχή τους ιταλικά ομόλογα, παρά ισπανικά.

Οι φόβοι μετάδοσης της κρίσης επικεντρώνονται πλέον στη Πορτογαλία και στη γείτονα Ισπανία. Με βάση το χειρότερο σενάριο η Πορτογαλία μπορεί να οδηγηθεί σε χρεοκοπία, προκαλώντας «έκρηξη» στις ισπανικές τράπεζες. Αυτή η εξέλιξη θα οδηγούσε στην ενίσχυση των φόβων για την τύχη του ισπανικού τραπεζικού συστήματος και του χρέους της χώρας.

Άλλωστε μόλις δυο ημέρες πριν, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup, Willem Buiter, προέβλεψε ότι η Ισπανία θα χρειαστεί διάσωσης εντός του 2012.

Το έναυσμα για την αύξηση του κόστους δανεισμού, έδωσε ο ίδιος ο Ισπανός πρωθυπουργός Ραχόι, όταν πήγε κόντρα στην Ε.Ε. ανακοινώνοντας ότι το έλλειμμα της χώρας θα διαμορφωθεί το 2012 πάνω από το στόχο που είχαν θέσει οι Ευρωπαίοι. Μετά την κριτική που δέχθηκαν από τις Βρυξέλλες, οι Ισπανοί συμφώνησα στην εφαρμογή επιπλέον περικοπών.

Εν τω μεταξύ, κλιμακώνονται και οι αντιδράσεις των πολιτών στα σκληρά μέτρα λιτότητας που επιβάλει η Ε.Ε. , με την Ισπανία να παραλύει χθες από την 24ωρη γενική απεργία κατά της μεταρρύθμισης της εργασίας και των μέτρων λιτότητας που τέθηκαν σε εφαρμογή από την κυβέρνηση της δεξιάς και τα οποία τροφοδοτούν την κοινωνική απελπισία μπροστά στην ανεργία, την ύφεση και τη λιτότητα.

Η ώρα της αλήθειας για την Πορτογαλία

Σκούρα είναι τα πράγματα για την Πορτογαλία, καθώς συνεχίζονται οι αρνητικές ειδήσεις από το μέτωπο της οικονομίας.

Μετά τον τριπλασιασμό του ελλείμματος στο πρώτο δίμηνο του έτους, παρά την πιστή εφαρμογή του προγράμματος λιτότητας από την κυβέρνηση Κοέλιο, χθες η Κεντρική Τράπεζα της Πορτογαλίας προχώρησε σε πτωτική αναθεώρηση των προβλέψεών της για το ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις, το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 3,4% το 2012, έναντι της προηγούμενης εκτίμησης για συρρίκνωση 3,1%.
Η κεντρική τράπεζα σημείωσε ότι "έχει μειωθεί περισσότερο του αναμενόμενου αρχικώς η εσωτερική ζήτηση" τάση η οποία αντισταθμίζει, όμως, "η ρωμαλέα τόνωση που καταγράφεται στις εξαγωγές, τόσο αγαθών, όσο και υπηρεσιών.
Με δηλώσεις του στη Λισαβόνα, ο πρωθυπουργός Κοέλιο επέμεινε ότι το 2013 η Πορτογαλία θα σημειώσει ανάπτυξη τουλάχιστον 0,2%, ενώ απέκλεισε το "βάθος" της ύφεσης της εθνικής οικονομίας φέτος να υπερβεί το 3,2%-3,3%.

Αυτή την Άνοιξη η Πορτογαλία θα πρέπει να αποδείξει ότι δεν θα ακολουθήσει το δρόμο της Ελλάδας, δηλαδή ότι δεν θα χρειαστεί μια νέα διάσωση ή αναδιάρθρωση του χρέους της.

Ωστόσο τα οικονομικά στοιχεία καταδεικνύουν ότι αυτή η προσπάθεια της Πορτογαλίας είναι εξαιρετικά δύσκολη. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι παρά την σχετική ηρεμία που επικρατεί την τελευταία εβδομάδα στην αγορά ομολόγων, οι επενδυτές θα δυσκολευτούν να επιστρέψουν.

Η απόδοση του 10ετούς πορτογαλικού ομολόγου υποχώρησε στο 11% αυτή την εβδομάδα, από 13,5% στις αρχές του έτους. Ωστόσο ο όγκος συναλλαγών είναι μικρός και η μεταβλητότητα έντονη. Την ίδια ώρα η αντίστοιχη απόδοση των ιρλανδικών ομολόγων είναι χαμηλότερη του 7%.

Όπως σχολιάζει η J.P. Morgan Asset Management, παρά το γεγονός ότι η απόδοση είναι πολύ ελκυστική δεν ισχύει το ίδιο για το ρίσκο επιστροφής που ενέχει η συγκεκριμένη τοποθέτηση.

Την ίδια ώρα, η ραγδαία αύξηση της ανεργίας στο 14,8% τον Ιανουάριο, προκαλεί επιπλέον προβλήματα στην κυβέρνηση Κοέλιο και το υπουργείο Οικονομικών, καθώς οι συνέπειες από αυτή την αύξηση είναι ήδη εμφανείς.

Η κυβέρνηση άντλησε λιγότερα χρήματα από τη φορολογία και ξόδεψε περισσότερα στα επιδόματα ανεργίας τους δύο πρώτους μήνες, από όσα ξόδεψε πέρυσι.

Πηγή

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Μα γιατί τα βάζεις με τους “κερδοσκόπους”; Και ηθικά και νομικά οι κερδοσκόποι είναι μιά χαρά.

    Δεν είναι η ‘κερδοσκοπία’ που σου φταίει, αλλά η ‘αισχροκέρδεια’. Λύσεις στην ‘κρίση’ δεν πρόκειται να βρεθούν μέχρι να αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε την ίδια μας την γλώσσα, την ίδια την ανάσα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν εχεις ιδεα περι ΗΘΙΚΗΣ μαστορα .
    Μορφωσου λιγο και θα εχεις το δικαιωμα να μιλας .
    Οσο για το νομικο σκελος , αν οι νομοθετες ειναι ανηθικοι , ανηθικα ειναι και τα εργα τους .
    Κοινη λογικη , για καθαρα μυαλα .Τα τσουρουφλισμενα , αρες μαρες...

    Οσο για το αρθρο , η ΝΤΠ συνεχιση το ..."νομιμο" εργο της .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]