Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Προς μία Γερμανική ηγεμονία;

Yπάρχει πλέον μια αίσθηση στις περιφερειακές χώρες της ευρωζώνης: Ότι η Γερμανία ελέγχει τη μοίρα και το πεπρωμένο τους. Αυτή η αίσθηση αναπαραγάγει μια βαθιά δυσαρέσκεια, που περιπλέκει τη δυνατότητα της Ευρωπαικής Ένωσης να αντιμετωπίσει τη συνολική κρίση χρέους. Οι Έλληνες μιλούν ανοιχτά για αντίσταση ενάντια στη γερμανική «οικονομική κατοχή» και καίνε γερμανικές σημαίες μπροστά από τη Βουλή τους.

Ελληνικές εφημερίδες δημοσιεύουν εικόνες της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ ντυμένης ως ναζί. Η μανία που κατευθύνεται ενάντια στη Γερμανία-τοποτηρητή, δεν είναι παρά η απάντηση στα, με γερμανική εξουσιοδότηση, μέτρα αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας, που συμφωνήθηκαν με την ελληνική κυβέρνηση στις 21 Φεβρουαρίου, σε αντάλλαγμα ενός δεύτερου πακέτου στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Η Γερμανία κατηγορείται πως έχει αποδυναμώσει σε μεγάλο βαθμό την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και τη δυνατότητα της Ευρώπης να καταπολεμηθεί συλλογικά η κρίση χρέους. Προκαλεί προβληματισμό ότι η γερμανική συμπεριφορά, που χαρακτηρίζεται όντως από αυστηρότητα, έχει αποσυνδεθεί από μια ευρύτερη ευρωπαική πολιτική. Κατά αυτόν τον τρόπο, παλαιές διαφωνίες και διενέξεις μπορεί να αναδυθούν πάλι.

Η συμπεριφορά της ηγεσίας της Γερμανίας, είναι ζωτικής σημασίας ως προς τη διάσωση του ενιαίου νομίσματος και την υπερνίκηση της κρίσης χρέους. Μιας κρίσης που έχει συμπιέσει τις αγορές και έχει απειλήσει τη συνοχή σφαιρικά της οικονομίας της ΕΕ.

Η όλη προσέγγιση της Γερμανίας στην ευρω-κρίση γίνεται τώρα αντικείμενο κριτικής. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Mario Monti για παράδειγμα, έχει καλέσει ανοιχτά τη Merkel να μετριάσει την σκληρή ρητορική της, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς επίσης και το ΔΝΤ και οι Ηνωμένες Πολιτείες, παροτρύνουν την Merkel για να δημιουργηθεί μια ανθεκτική οικονομικά ευρωζώνη, για να καθησυχάσουν και τις αγορές.

Εντούτοις, πολλοί Γερμανοί υποστηρίζουν ότι οι εταίροι τους στη ΕΕ, δεν εκτιμούν τις οικονομικές θυσίες που έχουν ήδη κάνει ήδη για να βοηθήσουν τους χρεωμένους γείτονές τους. «Η Γερμανία αντέχει ένα βαρύ φορτίο, για να υπερνικηθεί μια κρίση που άλλοι δημιούργησαν», σημειώνει άρθρο στη γερμανική «Frankfurter Allgemeine Zeitung». Και συνεχίζει: «Το γεγονός ότι επιμένουμε ως Γερμανία στην δημοσιονομική πειθαρχία, δεν υπονομεύει τη δημοκρατία στις χώρες που χρωστούν. Είναι η λογική της επιβίωσης της νομισματικής ένωσης και του ευρώ.»

«Η σκληρή στρατηγική της Γερμανίας, που περιλαμβάνει μεγάλες περικοπές στις κυβερνητικές δαπάνες και φορολογικές αυξήσεις, είναι μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας να ενθαρρυνθεί ο ανταγωνισμός και η ενίσχυση των δομικών μεταρρυθμίσεων», δηλώνει ο Jean Pisani-Ferry στο CFR και προσθέτει πως «...στο Βερολίνο μπορεί να είχαν υπερεκτιμήσει τις συμπληρωματικότητες μεταξύ της δημοσιονομικής σταθεροποίησης και της δομικής μεταρρύθμισης».


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. ΑΣ ΜΗ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΑΥΤΟ .

    ΕΧΟΜΕ ΠΕΙ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ ΟΤΙ - ΔΥΣΤΥΧΩΣ - Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΘΑ ΕΧΕΙ
    ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ , ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΓΗ .

    ΣΦΡΑΓΙΣΕΤΕ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΑΥΤΑ , ΚΑΙ "ΑΓΡΥΠΝΗΤΕ" .

    ΞΕΦΥΓΕΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΙΧΑΜΕ ΣΥΝΗΘΙΣΕΙ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 30 - 40
    ΧΡΟΝΙΑ , ΓΙΑΤΙ ΤΩΡΑ ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΑΞΕΙ . ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΠΙΚΕΣ
    ΟΠΩΣ ΝΟΜΙΖΑΜΕ , ΑΛΛΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΟΔΗΓΟΥΝ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑ
    ΣΕ ΤΡΟΜΕΡΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΚΑΙ ΣΕ ΜΑΥΡΕΣ ΜΕΡΕΣ .

    ΔΕΝ ΥΠΕΡΒΑΛΛΩ ΚΑΘΟΛΟΥ .
    ΚΑΙ ΠΡΙΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΤΕ , ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ ΚΑΙ ΘΑ ΤΑ ΔΕΙΤΕ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΕ ΟΛΑ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]