Το κούρεμα οδηγεί σε απώλεια της Δεδηλωμένης
Ακυβέρνητο καράβι που πηγαίνει κατευθείαν στα βράχια είναι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα, χωρίς κανείς να είναι σε θέση να προτείνει και να θέσει σε εφαρμογή ένα αξιόπιστο πρόγραμμα διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, χωρίς να μπαίνουν κόκκινες γραμμές στους δανειστές, χωρίς να γνωρίζουμε ποια ακριβώς είναι η γνώμη της ελληνική κυβέρνησης για το επερχόμενο «ριζικό κούρεμα».
Σε μια από τις πιο δύσκολες ιστορικά στιγμές της, η χώρα δεν διαθέτει κανενός είδους ηγεσία. Και για πρώτη ίσως φορά δεν διαφαίνεται κάτι στον ορίζοντα.
Δεν υπάρχει κάτι που να αλλάζει το κλίμα και οι μόνες πληροφορίες που φθάνουν στην κοινή γνώμη αφορούν σε επόμενα και μεθεπόμενα μέτρα και σε διαπιστώσεις.
Την ώρα που ο κίνδυνος για μεγάλο κούρεμα είναι πλέον ορατός - έχει αναγγελθεί σε όλους τους τόνους με αποκορύφωμα την χθεσινή σχετική δήλωση Γιουνκέρ -την ώρα που όλα δείχνουν να έχουν πάρει την μοιραία πορεία προς την ολική χρεοκοπία, ακόμη και στην επιστροφή στη δραχμή, λαός και ταγοί του παρακολουθούν ως άβουλοι θεατές μια πορεία στα τυφλά με σίγουρη κατάληξη την πτώση στον γκρεμό.
Ο υπουργός των Οικονομικών έχει πλέον εντελώς παραζαλιστεί, χάνεται μέσα στις λέξεις, έφθασε στο σημείο να θεωρεί αρνητική την επιστροφή στο 2004, που όλοι θυμούνται ότι τα πράγματα δεν ήταν και τόσο άσχημα.
Αντίθετα, το δικό του κόμμα, υποστήριζε τότε πως είχε δημιουργήσει μια «Ισχυρή Ελλάδα», που ετοιμαζόταν για τους πιο λαμπρούς Ολυμπιακούς Αγώνες, για τους οποίους είχε ξοδέψει τεράστια ποσά, υποθηκεύοντας, όπως αποδείχθηκε, το μέλλον της χώρας.
Το συμπέρασμα όλων αυτών είναι πως, σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργού, το 2012 θα έχουμε ύφεση της τάξης του -15% και αυτό σημαίνει πως έχει έλθει το τέλος της οικονομίας και της Ελλάδας.
Αλλά την ίδια ώρα, δεχόταν αδιαμαρτύρητα την εντολή της τρόικας για ένα «μαξιλάρι ασφαλείας» της τάξης των 6 δις ευρώ για την περίοδο 2013-2014, ώστε το έλλειμμα να πέσει κάτω από το 3% του ΑΕΠ.
Όλοι, όμως, γνωρίζουν πως όταν κατεβάζεις με τόσο βίαιο τρόπο το έλλειμμα, οδηγείς την οικονομία – και επομένως και την κοινωνία – στον απόλυτο στραγγαλισμό.
Στην ουσία, αυτό το οποίο συμφώνησε χθες ο κ. Βενιζέλος είναι ένα ακόμη Μνημόνιο και ενώ έχουν αποτύχει τόσο το πρώτο, όσο και το Μεσοπρόθεσμο.
Όσο για τις «λεπτομέρειες» που υποτίθεται ότι συζητούνται σήμερα, αυτές αφορούν στην επέκταση του ενιαίου μισθολογίου και στις ΔΕΚΟ και σε όλες τις επιχειρήσεις που έχουν κατά καιρούς λάβει κρατική επιδότηση.
Δηλαδή σε όλες αυτές τις επιχειρήσεις που η κυβέρνηση δεν έχει τολμήσει να αγγίξει, προτιμώντας την εύκολη οδό της αφαίμαξης μισθωτών και συνταξιούχων.
Επιπλέον, η τρόικα επιμένει και στην μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα και στην κατάργηση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Και βέβαια, «ζωντανή» παραμένει η απαίτηση για επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων.
Ο κ. Βενιζέλος είπε χθες ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία για «πολιτικές λύσεις».
Μέχρι τότε, η έκθεση της τρόικας δεν θα πάει στους δανειστές, γεγονός που οδήγησε στην απόφαση ακόμη και της αναβολής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις 23 του μήνα – κάτι το οποίο δεν προοιωνίζεται καλή έκβαση της ελληνικής υπόθεσης.
Πάντως, ο απολογισμός «έργου» που παρουσίασε η κυβέρνηση με αφορμή την επέτειο των δύο χρόνων από την επέλασή της, φαίνεται ότι δεν έχει πείσει κανέναν – και βέβαια ούτε την τρόικα.
Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν πείθεται ούτε το κυβερνητικό στρατόπεδο.
Χθες, η συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών εξελίχθηκε σε σφυροκόπημα της κυβέρνησης και εκ μέρους των κυβερνητικών βουλευτών.
Η πρόεδρος Βάσω Παπανδρέου και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Μανώλης Κεφαλογιάννης αντάλλαξαν μερικά… γαλλικά, ενώ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μίμης Ανδρουλάκης είπε ξεκάθαρα πως «υπάρχουν όρια νομιμοποίησης, τα οποία έχει υπερβεί η κυβέρνηση».
Όπως είπε, «δεν μπορεί (η κυβέρνηση) να προχωρήσει κόντρα σε όλους. Δεν μπορούμε να σώσουμε την Ελλάδα εναντίον του ελληνικού λαού. Χρειάζονται πολιτικές πρωτοβουλίες. Σε λίγο δεν θα είναι δυνατή η πρόβλεψη ούτε σε ένα τρίμηνο. Τα μοντέλα στα οποία βασίζονται οι προβλέψεις αυτές, είναι χωρίς ανθρώπους. Δεν υπολογίζουν πώς θα φερθούν οι άνθρωποι σε συνθήκες κρίσης, και κάνουν φανταστικές κατασκευές», προειδοποιώντας έτσι για τον κίνδυνο λαϊκής εξέγερσης.
Επικριτικοί ήσαν κατά την χθεσινή συζήτηση επί του προσχεδίου του προϋπολογισμού και άλλοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, γεγονός που αποδεικνύει πως η κυβέρνηση πιθανόν να μην έχει πλέον τη δεδηλωμένη.
Διότι μπορεί ο πρώην υφυπουργός Δ. Κουσελάς να πήρε πίσω τις καταγγελίες του περί λίστας 3.800 φοροφυγάδων που χρωστούν πάνω από ένα εκ ευρώ ο καθένας, χωρίς να τους αγγίζει κανείς, αλλά την σκυτάλη πήραν άλλοι.
Παρατηρήσεις επί του θέματος της φοροδιαφυγής έκανε ακόμη και ο εισηγητής της πλειοψηφίας Σπυροπάνος Μαργέλλης και ακολούθησαν οι Τόνια Αντωνίου, Λ. Γρηγοράκος, Α. Μακρυπίδης.
Η κ. Λούκα Κατσέλη, που έχει ξεκαθαρίσει πως αν έλθει στη Βουλή θέμα κατάργησης της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας δεν θα το ψηφίσει, σχολίασε πως οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου ελήφθησαν για να αποτραπεί το «κούρεμα» του χρέους, προοπτική με την οποία διαφωνεί, υποστηρίζοντας πως «έκτακτα μέτρα, όπως αυτά που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο, θα οδηγήσουν την οικονομία σε πολύ μεγαλύτερη ύφεση από αυτήν του 2011».
Υπενθυμίζεται επίσης πως ο κ. Ραγκούσης, ο οποίος χθες ήλθε σε σύγκρουση και με την Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, δεν έχει ακόμη φέρει προς ψήφιση το νομοσχέδιο για τα ταξί, καθώς, όχι μόνο γνωρίζει πως δεν θα περάσει, αλλά και, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έχει απορριφθεί από την τρόικα, διότι παραβιάζει την περίφημη κοινοτική οδηγία, που ο υπουργός σκόπιμα έχει αγνοήσει.
Αν κάποιοι δεν ψηφίζουν το νομοσχέδιο για τα ταξί, άλλοι δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο για την κατάργηση της εθνικής συλλογικής σύμβασης, άλλοι διαφωνούν με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, τότε μπορούμε μετά βεβαιότητας να πούμε πως η κυβέρνηση - εκτός από τη λαϊκή νομιμοποίηση - έχει χάσει και την δεδηλωμένη.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...