Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Λιβύη – Η Ευρώπη ανήσυχη αλλά και αμήχανη

Την ώρα που συνεχίζονται και εξαπλώνονται οι συγκρούσεις μεταξύ αντικαθεστωτικών και αστυνομίας στη Λιβύη, η ΕΕ παρακολουθεί τις δραματικές εξελίξεις στη χώρα με έντονη ανησυχία αλλά και αμηχανία.

Η Λιβύη είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Ευρώπη κυρίως λόγω των μεγάλων αποθεμάτων της σε πρώτες ύλες.

Ευρωπαϊκοί ενεργειακοί όμιλοι έχουν προχωρήσει τα τελευταία χρόνια σε τεράστιες επενδύσεις στη χώρα.

Στενούς οικονομικούς δεσμούς διατηρεί η Λιβύη με την Ιταλία. Πολλές ιταλικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στη Λιβύη ενώ την ίδια ώρα Λίβυοι επιχειρηματίες επενδύουν στην Ιταλία.

Το 2006 υπεγράφη η συμφωνία συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και Λιβύης για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης από τις χώρες της βόρειας Αφρικής. Η Λιβύη δεσμεύθηκε να κρατήσει τους παράνομους μετανάστες μακριά από τα ευρωπαϊκά σύνορα έναντι 50 εκατομμυρίων ετησίως από τα ευρωπαϊκά ταμεία.

Οι διμερείς σχέσεις βελτιώθηκαν ακόμη περισσότερο όταν ο Καντάφι έδωσε το 2007 το πράσινο φως για την απελευθέρωση των βουλγάρων νοσοκόμων και του παλαιστίνιου γιατρού που είχαν καταδικαστεί σε θάνατο. Τις νοσοκόμες συνόδευσε στη Γαλλία η σύζυγος του Νικολά Σαρκοζί Κάρλα Μπρούνι ενώ λίγο αργότερα ο ίδιος ο γάλλος πρόεδρος υπέγραφε συμφωνίες ύψους δισεκατομμυρίων με τον Καντάφι.

Πέρσι ο λίβυος ηγέτης επισκέφθηκε για πολλοστή φορά την Ιταλία υπογράφοντας συμφωνία φιλίας και συνεργασίας με την ιταλική κυβέρνηση.

Η συμφωνία είχε προκαλέσει όμως και αντιδράσεις. Ο ιταλός γερουσιαστής Μάρκο Περντούτσα είχε πει τότε: «Η Ιταλία υπέγραψε μια συμφωνία φιλίας, την οποία επεξεργαζόμασταν επί 15 ολόκληρα χρόνια και η οποία δεν αναφέρεται στο ελάχιστο στα ανθρώπινα δικαιώματα. (…) Δώσαμε λευκή επιταγή σε κάποιον που εδώ και 40 χρόνια παραβιάζει τα ατομικά δικαιώματα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ιταλία αγοράζει από τη Λιβύη σημαντικές ποσότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου. Καλός πελάτης είναι όμως και η Γερμανία: το 1/10 του πετρελαίου που καταναλώνεται στη Γερμανία προέρχεται από τη Λιβύη.

Πηγή




Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]