Η Le Monde μας επιβραβεύει για τη δουλικότητά μας
- «Η Ελλάδα είναι πλέον ο καλός μαθητής της ευρωπαϊκής τάξης»
- Eπισημαίνεται πάντως πως παρά τις προσπάθειες που γίνονται θα είναι πολύ δύσκολο να αποφευχθεί μια αναδιάρθρωση του χρέους
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, “αυτό αναφέρει σε έκθεσή της την περασμένη εβδομάδα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία «επιβεβαιώνει ότι στην Αθήνα υπάρχει πράγματι μία κυβέρνηση ισχυρή και αποφασισμένη, που λαμβάνει σοβαρά υπόψιν τα προβλήματα της χώρας και η οποία άρχισε να δείχνει ότι τηρεί τις υποσχέσεις της. Η χώρα απέχει ακόμη από το να ξεπεράσει την κρίση, όπως φαίνεται όμως κυβερνάται από μία ομάδα που λέει αυτό που κάνει και κάνει αυτό που λέει».
«Όλα δεν ήταν εύκολα για την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου,που είχε το θάρρος να πει κατ’αρχάς την αλήθεια για το βάθος των προβλημάτων της χώρας του και να δει στη συνέχεια ότι δεν θα υπήρχε εύκολη λύση για να τα ξεπεράσει» επισημαίνει το δημοσίευμα κάνοντας μνεία στην έκτη κατά σειρά γενική απεργία των συνδικάτων των εργαζομένων κατά του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό που ψηφίστηκε στη Βουλή.
Όπως σημειώνει στην έκθεσή της η Κομισιόν τα προβλήματα παραμένουν σε ορισμένους τομείς, κυρίως ο πληθωρισμός, η είσπραξη των φόρων και η μεταρρύθμιση της στατιστικής υπηρεσίας. «Αυτό όμως δεν είναι κάτι που ξαφνιάζει, δεδομένου του μεγέθους του εγχειρήματος. Το λιγότερο που μπορεί κανείς να πει είναι ότι άλλες χώρες, οι οποίες βρέθηκαν ενώπιον των δημοσιονομικών ευθυνών τους από τις αγορές, δεν αποδεικνύουν το ίδιο αποφασιστικό πνεύμα» -σχολιάζει η ανάλυση.
«Ακόμη κι αν η Ελλάδα θέσει σε εφαρμογή ως και την τελευταία λεπτομέρεια του σχεδίου της για δημοσιονομική εξυγίανση, θα της είναι πιθανόν και πάλι δύσκολο ν’αποφύγει μία αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους (…) Είναι κατανοητό ότι οι ιθύνοντες της ευρωζώνης αποφεύγουν να αναφέρουν δημοσίως μία τέτοια προοπτική (…) Όμως, εάν η αναδιάρθρωση γίνει αναπόφευκτη σε ορισμένα χρόνια, το κύρος που θα έχει κερδίσει ο κ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια αυτών των δύσκολων χρόνων θα ενισχύσει σοβαρά την αξιοπιστία της απέναντι στους πιστωτές της» -καταλήγει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα.
Η Le Monde δεν διστάζει να δει την σκληρή πραγματικότητα της Ελλάδας και την ύπαρξης για σοβαρότατη πιθανότητα αναδιάρθωσης του χρέους, σε αντίθεση με το κυβερνητικό επιτελείο, τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τον κύριο Παπακωνσταντίνου που θέλουν να μας πείσουν πως με τα σκληρότατα μέτρα αποφεύγουμε την περίπτωση να δούμε και να βιώσουμε χειρότερες καταστάσεις... Δυστυχώς, οι ευρωπαίοι είναι περισσότερο ειλικρινείς από τους δικούς μας, οι οποίοι για μία ακόμη φορά προσπαθούν να κρύψουν την ανικανότητά τους και όχι μόνο...
Η ευγνωμοσύνη των Γάλλων προς τους Γαπ & Παπ που τους έσωσαν τις τράπεζες είναι κατανοητή. Όταν όμως ισχυρίζονται οτι η κρίση ξεκίνησε απο την Ελλάδα ξεχνώντας την τραπεζική κρίση του 2008, εξαντλούν την ελάχιστη αξιοπιστία που τους έχει μείνει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίμαστε "ανάδελφοι" και το ξέρουμε. Ποτέ κανείς ξένος δεν ήταν στο πλευρό μας. Πρέπει να πάμε να ξαναδιαβάσουμε τον Μακρυγιάννη από την αρχή. Να σταματήσουμε τις έριδες και να ενώσουμε τη θέλησή μας για να ξαναπάρουμε πίσω όσα μας αρπάζουν.
ΑπάντησηΔιαγραφή