Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Προβληματίζονται τα στρατιωτικά Επιτελεία της Ελλάδας για τις κινήσεις της Τουρκίας

  • "Που το πάει η Άγκυρα;"
  • Βάλλεται η πολιτική κατευνασμού

Μεγάλος προβληματισμός για τις επόμενες τουρκικές κινήσεις στο αιγαίο επικρατεί στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αλλά ίσως και για πρώτη φορά εεώ και πολύ καιρό και στο υπουργείο Εξωτερικών. Το κλίμα ευφορίας της επομένης της επίσκεψης του Τούρκου πρωθυπουργού Ρ.Τ.Ερντογάν τον Μάϊο, το έχει διαδεχθεί μια ατμόσφαιρα προβληματισμού και ανησυχίας αφού τα επεισόδια στο Αιγαίο διαδέχονται το ένα το άλλο. Ο αιφνιδιασμός των αρμοδίων είναι τέτοιος που οι μέχρι στιγμής αντιδράσεις είναι ιδιαίτερα υποτονικές σε σχέση με το εύρος των προκλήσεων.
Και η συμπεριφορά κατευνασμού ή η επίδειξη υποτονικής συμπεριφοράς λειτουργεί πολλαπλασιαστικά στις τουρκικές προκλήσεις, εξ ου και ο αιφνιδιασμός. Βέβαια το «Τσεσμέ» ήταν τόσο μεγάλο που ακόμα και στο ΥΠΕΞ δεν μπόρεσαν να το καταπιουν: Μετά από πολύ καιρό το διάβημα που επιδόθηκε στην Άγκυρα για την κίνηση του «Τσεσμέ» προ δύο εβδομάδων, ήταν αρκούντως «σκληρό».
Επίσης και σε επίπεδο πολιτικής, αλλά και στρατιωτικής ηγεσίας επιχειρείται να σηκωθούν οι τόνοι, έστω και σε λεκτικό επίπεδο σε μια προσπάθεια «αναχαίτισης» των προκλήσεων.
Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος σε άρθρο παρέμβασή του για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στην ειδική έκδοση ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΒΛΟΣ 2010-2011 σημαιώνει χαρακτηριστικά «Η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν και δεν διεκδικεί τίποτα από κανέναν, πέρα από τον σεβασμό των υφιστάμενων συνόρων και του Διεθνούς Δικαίου. Αλλά και δεν δέχεται να απειλείται, ούτε δέχεται την άσκηση αναθεωρητικών πολιτικών σε βάρος της». Την ίδια στιγμή στην ίδια έκδοση τα άρθρα σχεδόν όλων των Αρχηγών των Επιτελείων για πρώτη φορά έχουν σαφή πολιτική χροιά και είναι «προειδοποιούν» την Άγκυρα να μην προχωρήσει σε ενέργειες που θα αναγκάσουν την Ελλάδα να στηρίξει έμπρακτα τα συμφέροντά της.
Από ελληνικής πλευράς η προσοχή είναι εστιασμένη στην αποτροπή καταστάσεων που θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε μείζονες κρίσεις. Πέρσι τον Ιούλιο στο «παρά 1’» αποφεύχθηκε μία μείζονα κρίση, ανάλογη αυτής των Ιμίων, όταν συνελήφθη ομάδα της τουρκικής τηλεόρασης να κινηματογραφεί την μεταφορά Ελλήνων στρατιωτών σε μικρό νησί της Δωδεκανήσου.
Είχε προηγηθεί διαρροή στον ελληνικό Τύπο, ότι το ΓΕΕΘΑ στέλνει «1000 κομάντο σε βραχονησίδες» και το όλο θέμα είχε «σηκωθεί» στα τουρκικά ΜΜΕ. Οταν συνελήφθη η τουρκική ομάδα και κατασχέθηκε το υλικό που είχαν τραβήξει (είχε προσεγγίσει με ταχύπλοο το μικρό νησί) οι σκηνές που περιέχονταν με την κατάλληλη αξιοποίηση, είναι βέβαιο ότι θα δημιουργούσε ένα εκρηκτικό μίγμα, το αναγκαίο επικοινωνιακό υπόστρωμα στο εσωτερικό της Τουρκίας.
Βέβαια στην προσπάθεια να ελεγχεί η πληροφόρηση φτάνουμε στην υπερβολή: Η ελληνική πλευρά κατόπιν εισήγησης του υπουργείου Εξωτερικών, αποφεύγει να δίνει στην δημοσιότητα τις τουρκικές προκλήσεις και επιιθετικές κινήσεις στο Αιγαίο, ώστε σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση να εκτίθεται το ΓΕΕΘΑ, αφού είναι πρακτικά αδύνατο να «σφραγιστούν» οι πηγές πληροφόρησης των ΜΜΕ. Χαρακτηριστικό είναι ότι σχεδόν κάθε φορά που επιχειρήθηκε από πλευράς ΓΕΕΘΑ να υπάρξει απόκρυψη συμβάντος (όλα αυτά οφείλονται βέβαια σε πολιτικές εντολές που ξεκινούν από το υπουργείο Εξωτερικών), δεν κατάφεραν τίποτα απολύτως. Και όχι μόνο σε μείζονες περιπτώσεις, αλλά και σε ήσσονος σημασίας περιστατικά.
Αυτός είναι και ένας τρόπος αντίδρασης των εμπλεκόμενων στην αλυσίδα πληροφόρησης αξιωματικών οι οποίοι αντιμετωπίζουν τις οδηγίες που δίνονται από το υπουργείο Εξωτερικών για απόκρυψη των συμβάντων ως «προσπάθειες συγκάλυψης της τουρκικής επιθετικότητας και συνακόλουθα τον εφησυχασμό της κοινής γνώμης για την άμεση απειλή που αντιμετωπίζει η χώρα».
Χαρακτηριστικές είναι δύο περιπτώσεις της περασμένης εβδομάδας που επίσης δεν δόθηκαν στην δημοσιότητα:
  • Στην επιχείρηση διάσωσης στο Αγαθονήσι του μιστιοπλοϊκού με την βελγική οικογένεια στο Αγαθονήσι, η οποία έτσι ή αλλιώς δεν ανακοινώθηκε ποτέ από το ΓΕΕΘΑ, αλλά αποκαλύφθηκε, είχαμε την είσοδο και παραμονή στα ελληνικά χωρικά ύδατα ενός σκάφους της τουρκικής ακτοφυλακής από τις 13.35 μέχρι ακι τις 15.10, όπως γράφει σήμερα το ΕΘΝΟΣ. Βρισκόταν συνεχώς δίπλα από το λεττονικό περιπολικό της FRONTEX που είχε περισυλλέξει τους Βέλγους, εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων και κανείς δεν το ενόχλησε μέχρι που έφτασε στο λιμάνι!
  • Σε έναν ακόμα ψεύτικο -όπως αποδείχθηκε– συναγερμό για έρευνα και διάσωση την περασμένη εβδομάδα στο Αιγαίο, το ελληνικό Super Puma μετέβη ταχύτατα στην περιοχή (ομολογουμένως οι ελληνικές αντιδράσεις είναι υψηλής επιχειρησιακής ποιότητας με το ΓΕΕΘΑ να συγκεντρώνει σε ελάχιστο χρόνο μεγάλες δυνάμεις στην κρίσιμη περιοχή), αλλά χωρίς αποτέλεσμα.
Οταν προσγειώθηκε το ελικόπτερο μετάς την άκαρπη έρευνα, το ΕΚΣΕΔ δέχθηκε δεύτερη κλήση από τους «κινδυνεύοντες», οι οποίοι με φωνή γεμάτη αγωνία είπαν ότι «βούλιαζαν» και ότι «είδαν το ελικόπτερο νε περνάει από πάνω τους, αλλά το ελικόπτερο δεν τους είδε»! Άμεση δε΄τερη αποστολή από ελληνικής πλευράς, επίσης μηδενικό αποτέλεσμα, οπότε το ΕΚΣΕΔ δέχθηκε και τρίτη κλήση από τους δήθεν «κινδυνεύοντες», οι οποίοι ενημέρωναν ότι «Έφτιαξαν την μηχανή και δεν χρειάζονται πια βοήθεια»!
Σε ότι αφορά την ουσία των ελληνικών αντιδράσεων, ειδικά στην νπερίπτωση του «Τσεσμέ» αυτές καταγράφονται ως «υποτονικές». Για τα ίδια γεγονότα το 1976 και το 1987 η ελληνική αντίδραση οδήγησηε στην αναχαίτιση της τουρκικής επιθετικότητας επί πολλά έτη. Τώρα το «Τσεσμέ» βρίσκεται πάλι στο Αιγαίο. "Η «μη αντίδραση» οδηγεί σε de facto αρνητικές καταστάσεις για τον αμυνόμενο, είτε το θέλουν είτε όχι στο υπουργείο Εξωτερικών και το Μαξίμου" σημείωνε ανώτατος αξιωματικός...


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]