Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Συνεχίζει το «ψαλίδισμα» αρμοδιοτήτων των ενόπλων δυνάμεων ο Ερντογάν

Η κατάργηση του περίφημου «πρωτοκόλλου αλληλοβοήθειας, ασφάλειας και τάξης» είναι το νέο μέτρο που ανακοίνωσε η τουρκική κυβέρνηση και προστίθεται στον κατάλογο των εξελίξεων στο πλαίσιο της διαδικασίας αφαίρεσης αρμοδιοτήτων από τις ένοπλες δυνάμεις.
Πρόκειται για πρωτόκολλο που ισχύει από το 1997 και δίνει στον στρατό τη δυνατότητα να επεμβαίνει σε περιπτώσεις κοινωνικών αναταραχών, ακόμη κι αν δεν υπάρξει σχετικό αίτημα από τον νομάρχη.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στην τουρκική κρατική τηλεόραση είπε ότι «δεν μπορεί να υπάρχει και δεν θα υπάρξει τέτοιο πρωτόκολλο. Θα προβούμε σε αναγκαία βήματα. Θα αφαιρέσουμε όλα τα ζητήματα που συνιστούν πρόβλημα ως προς τη διαδικασία εκδημοκρατισμού». Ο Ερντογάν ρωτήθηκε και αν το εν λόγω πρωτόκολλο (EMSYA) εγκρίνεται από το υφιστάμενο Εγγραφο Στρατηγικής Εθνικής Ασφάλειας και είπε ότι «δεν έχει σημασία αν το υφιστάμενο δικαιολογεί τέτοια πράγματα». Το «έγγραφο» είναι η περίφημη «Βίβλος» που εγκρίνεται κάθε τόσο από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και τίθεται προς υπογραφή υπόψη του υπουργικού συμβουλίου. Πρόκειται για κείμενο που καθορίζει και οριοθετεί τους «εσωτερικούς και εξωτερικούς εχθρούς».
Το πρωτόκολλο υπογράφηκε το 1997 από το υπουργείο Εσωτερικών και το γενικό επιτελείο. Μετά την πρόσφατη αποκάλυψη του «Σχεδίου Βαριοπούλα» περί ετοιμασίας πραξικοπήματος, έγινε γνωστό ότι το σχέδιο καταρτίστηκε με βάση το πρωτόκολλο. Πρέπει να σημειωθεί ότι η υπογραφή του πρωτοκόλλου έγινε επί κυβερνήσεως Ερμπακάν και μετά το ονομαζόμενο «μεταμοντέρνο πραξικόπημα» της 28ης Φεβρουαρίου 1997. Πρόκειται για τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΣΕΑ) όπου είχαν αποφασιστεί μέτρα εναντίον του ισλαμισμού. Ηταν η απαρχή της διαδικασίας φθοράς και πτώσης της κυβέρνησης Ερμπακάν. Την ίδια περίοδο, είχε εγκριθεί και η σύσταση του «Κέντρου Αντιμετώπισης Κρίσεων» που έδινε αρμοδιότητες στο ΣΕΑ.
Η εφαρμογή του EMSYA είχε γίνει τον Νοέμβριο του 2003 μετά τις πολύ ισχυρές εκρήξεις σε δύο συναγωγές, στο αγγλικό προξενείο και σε μία τράπεζα στην Κωνσταντινούπολη.
Το σημαντικότερο «πάτημα» όμως ως προς τη «νομιμότητα» της κατασταλτικής αρμοδιότητας των ενόπλων δυνάμεων στην Τουρκία είναι το άρθρο 35 του νόμου περί εσωτερικού κανονισμού των τελευταίων, το οποίο αναφέρει ότι «καθήκον των ενόπλων δυνάμεων είναι η προάσπιση της τουρκικής χώρας και της Δημοκρατίας της Τουρκίας όπως αυτή ορίζεται στο Σύνταγμα». Στο άρθρο αυτό στηρίζεται, από το 1961 που εγκρίθηκε ο νόμος, η «νομιμότητα» της διαδικασίας αντιμετώπισης «εσωτερικών εχθρών» από τις ένοπλες δυνάμεις.
Πηγή

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]