Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Περιορισμό του στρατού αναζητεί η τουρκική ηγεσία

Το πρωτόκολλο «Emasya» αναγνωρίζει τη δυνατότητα στρατιωτικής παρέμβασης

Ακόμη και ο «γκρίζος λύκος», πρόεδρος του κόμματος «Εθνικιστικής Δράσης», Ντεβλέτ Μπαχτσελί δήλωσε ότι δεν θεωρεί τις δηλώσεις του αρχηγού ΓΕΘΑ ικανοποιητικές.
Η εξεύρεση ενός, κατά το δυνατόν, μη «εκρηκτικού» πολιτικά τρόπου για τον περιορισμό της ανάμειξης του στρατού στην πολιτική ζωή της χώρας αναδεικνύεται σε μείζον ζήτημα για την κυβέρνηση Ερντογάν, μετά την αποκάλυψη του σχεδίου «Βαριοπούλα», που προβλέπει στρατιωτικό πραξικόπημα και πόλεμο εναντίον της Ελλάδας.
Καθώς ο συντάκτης του εν λόγω σχεδίου, στρατηγός Τσετίν Ντογάν, αρχηγός της Α’ Στρατιάς το 2003, επικαλέστηκε το πρωτόκολλο “Emasya” για να υποστηρίξει ότι αυτό που επεξεργάστηκε δεν ήταν σχέδιο πραξικοπήματος, αλλά άσκησης, ο υπουργός Εσωτερικών Μπεσίρ Αταλάι ανακοίνωσε την τροποποίηση του πρωτοκόλλου αυτού.
Ειδικότερα, το πρωτόκολλο «Αλληλεγγύης για την Ασφάλεια και την Τάξη την Τουρκία», είχε υπογραφεί το 1997 μεταξύ του υπουργείου Εσωτερικών και του Γενικού Επιτελείου, κα, αν δεν αποκαλυπτόταν το σχέδιο «Βαριοπούλα», θα παρέμενε άγνωστο στην κοινή γνώμη της Τουρκίας.
Μόνο όταν συλληφθείς υπαξιωματικός για τοποθέτηση βόμβας στο Σεμντινλί της νοτιοανατολικής Τουρκίας κατέθεσε για το θέμα, δημοσιοποιήθηκε η ύπαρξη του Πρωτοκόλλου «Emasya», το οποίο αναγνωρίζει στους στρατιωτικούς τη δυνατότητα παρέμβασης σε κοινωνικά γεγονότα με την άδεια του νομάρχη και σε ορισμένες περιπτώσεις και χωρίς την άδεια αυτή.
Την άμεση κατάργηση του «Emasya» ζήτησαν, ωστόσο, δώδεκα εκ των τριάντα επτά δημοσιογράφων εφημερίδων, των οποίων επίκειται η σύλληψη «για σχέση με το σχέδιο».
Οι δημοσιογράφοι, διαφορετικής πολιτικής απόχρωσης ο καθένας, ανακοίνωσαν σε συνέντευξη Τύπου ότι ζητούν από την κυβέρνηση την άμεση κατάργηση του πρωτοκόλλου για τον τερματισμό της στρατιωτικής παρέμβασης στην πολιτική, τη διευκρίνιση του άρθρου 45 περί ποινικής δίωξης των στρατιωτικών, την παντελή κατάργηση του άρθρου 35 του Εσωτερικού Κώδικα, που αναφέρεται στην προστασία της Δημοκρατίας και τέλος, στη σύσταση κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διερεύνηση των ισχυρισμών περί πραξικοπήματος.
Εν τω μεταξύ, την αποστασιοποίηση από τις δηλώσεις του στρατηγού Μπασμπούγ επέλεξε ο «γκρίζος λύκος» Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ηγέτης του κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, δηλώνοντας: «Πρέπει να εμπιστευόμαστε τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, αλλά δεν είναι δυνατόν να θεωρήσουμε τις δηλώσεις του αρχηγού ΓΕΕΘΑ ικανοποιητικές».
Χαρακτηριστική, όμως, κατόπιν όλων αυτών, ήταν η αντίδραση Ερντογάν: «Όσοι μας κατηγορούν για μονοκομματική δικτατορία και πολιτικό φασισμό ας κοιταχθούν στον καθρέφτη, γιατί κύκλοι με νοοτροπία απαράλλακτη έλεγαν τα ίδια για τον Μεντερές, στον οποίο, όμως χρωστάμε το πολυκομματικό μας σύστημα», δήλωσε σε ομιλία του στο «Διεθνές Δικαστήριο για την Δημοκρατία» στην Κωνσταντινούπολη.
Πηγή

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]