Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αδιάλλακτη ηΤουρκία, επιβραβεύεται από την Ευρώπη

Ενας μόλις μήνας απομένει μέχρι το συμβούλιο κορυφής του Δεκεμβρίου, όταν θα επαναξιολογηθεί η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ε.Ε., με βάση την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της απέναντι στην Κύπρο, δηλαδή την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας.
ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ που παρουσιάζεται αυτή τη στιγμή δεν εμπνέει αισιοδοξία:
Η ΣΟΥΗΔΙΚΗ προεδρία ήδη προεξοφλεί ότι δεν θα υπάρξουν επιπλέον κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, εκτός από φραστικές πολιτικές «επιπλήξεις» στο κείμενο των Συμπερασμάτων, συγκεντρώνοντας μάλλον τη σύμφωνη γνώμη ενός μεγάλου αριθμού κρατών-μελών. Η Γαλλία και η Γερμανία, μαζί με την Αυστρία, υπέρμαχοι της τελικής ειδικής σχέσης της Αγκυρας με την Ε.Ε. δεν σπεύδουν να ανοίξουν τα χαρτιά τους.
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Ερντογάν διαμηνύει με όλους τους τρόπους ότι δεν προτίθεται να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο, δηλαδή να ανοίξει όλα τα λιμάνια και τα αεροδρόμια στην κυπριακή σημαία. Ισως την τελευταία στιγμή ανοιχτεί «συμβολικά» ένα λιμάνι, με αντίτιμο όμως την άρση της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων -ένα μέτρο που ουδέποτε έχει δεχτεί η Λευκωσία και χρησιμοποιεί εκφοβιστικά τελευταίως η σουηδική προεδρία.
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Παπανδρέου δεν έχει και αυτή ανοίξει τα χαρτιά της. Αναφέρεται κατά κόρον σε «αυστηρή αξιολόγηση» της Τουρκίας, αλλά όχι σε «κυρώσεις» σε βάρος της τον Δεκέμβριο. Αντιθέτως η συστηματική προσπάθεια για την προσέγγιση με την Τουρκία για τον διμερή διάλογο στο άμεσο μέλλον και η επαναφορά του «οδικού χάρτη» της Τουρκίας, (με «υποχρεώσεις» της Αγκυρας προς την Αθήνα), αφήνουν σαφώς χρονικό περιθώριο πέραν του Δεκεμβρίου.
ΜΕΝΕΙ η Λευκωσία. Η κυπριακή κυβέρνηση βλέπει ήδη ότι είναι μάλλον ακατόρθωτη η ύπαρξη ομόφωνης απόφασης στη σύνοδο κορυφής για καταδίκη της Τουρκίας και επιβολή αυστηρών κυρώσεων. Θα επιθυμούσε βεβαίως να έχει αρκετούς υποστηρικτές στις κινήσεις της για την επιβολή κυρώσεων στην Αγκυρα, που δεν είναι άλλες από το «πάγωμα» στη Διακυβερνητική Διάσκεψη και νέων κεφαλαίων διαπραγμάτευσης της Τουρκίας. Οπως είναι γνωστό, ήδη η Ε.Ε. έχει μπλοκάρει ευθύς εξ αρχής οκτώ κεφάλαια λόγω της άρνησης της Τουρκίας να συμμορφωθεί με το Πρωτόκολλο. Η Γαλλία από την πλευρά της έχει ήδη μπλοκάρει άλλα τρία, και η Λευκωσία έχει μπλοκάρει το πολύ σημαντικό κεφάλαιο της Ενέργειας, στερώντας έτσι από την Αγκυρα και χώρες-μέλη τη στέρεη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, τον οποίο η κυβέρνηση Ερντογάν θεωρεί ότι είναι το μεγάλο «ατού» απέναντι στην Ε.Ε.
ΑΝ η Λευκωσία, παρά τις πιέσεις που θα τις ασκηθούν, μπλοκάρει και άλλα κεφάλαια, μικραίνει επικίνδυνα ο αριθμός των «ελεύθερων κεφαλαίων» προς συζήτηση από τα συνολικά 36.
Πηγή

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]