Ν.Δ... Η εκλογή νέου Προέδρου και η Ελλάδα.
Αρχές 1992, μια εποχή ιδιαίτερης κομματικής πόλωσης στο σύνολο της χώρας. Δεν είχαν περάσει 2 χρόνια από τον Απρίλιο του 1990 που η Ν.Δ. έγινε κυβέρνηση. Δεν είχε περάσει πολύς καιρός από τις καταλήψεις τους νεκρούς (Τεμπονέρας) τους Κολλάδες το βαθύ κράτος του ΠΑΣΟΚ (μη γελιόμαστε υπήρχε, την έκφραση Πρασινοφρουρός την δεκαετία του 1980 δεν την έβγαλα εγώ) είχε κατεβάσει τον κόσμο στα πεζοδρόμια.
Ίσως για κάποια πράγματα να ήταν και δικαιολογημένο(όταν χάνεις την δουλειά σου, ΕΑΣ, είναι λογικό να αντιδράς).
Και όμως εκείνη την εποχή της έντονης αναταραχής υπήρξαν εξελίξεις στα εθνικά θέματα που για άλλη μια φορά ο ελληνικός λαός αγνόησε....εξελίξεις που θα φανούν το πόσο τραγικές ήταν σε λίγα χρόνια.
Η Ν.Δ είχε τότε ΥΠΕΞ έναν νέο ανερχόμενο πολιτικό με το όνομα Αντώνης Σαμαράς, ένας άνθρωπος που εξέφραζε την Καραμανλική, Αβερωφική πτέρυγα στα εσωκομματικά δρώμενα και ήταν σε ευθεία αντιπαράθεση με την Μητσοτακική πλευρά. Προσοχή όχι με τον ίδιο τον Μητσοτάκη αλλά με την πτέρυγα που εξέφραζαν κυρίως οι Έβερτ, Δήμας και σε δεύτερο χρόνο η θυγατέρα που είχε εμπλακεί πλέον χάρις στο όνομα του δολοφονηθέντος από τη 17Ν συζύγου της με την πολιτική.
Τότε λοιπόν, μετά την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, είχε ανοίξει το θέμα των Σκοπίων, και της ονομασίας τους.
Τότε λοιπόν και αφού στην χώρα είχαν γίνει δυο τεράστια συλλαλητήρια που είχαν δηλώσει με σαφήνεια το λαϊκό αίσθημα οι συνθήκες ήταν ώριμες για την πλήρη απάλειψη του ονόματος Μακεδονία από την ονομασία των Σκοπίων.
Ήταν τότε που όλα θα είχαν πάρει τον δρόμο τους αν κάποιοι δεν υποχωρούσαν προκλητικά για την χώρα.
Ήταν τότε που στον ΟΗΕ και στην Ε.Ε. έλεγαν πως ένιωσαν έκπληξη που υποχωρήσαμε όταν ήταν έτοιμη να αποδεχθούν την θέση μας για το Σκοπιανό.
Όμως,
Ήταν τότε που ο Πρωθυπουργός της χώρας αποφασίζει να αποπέμψει από το ΥΠΕΞ τον κύριο εκφραστή της σκληρής γραμμής της Ελλάδος στο Σκοπιανό.
Ήταν τότε που προτιμήσαμε την λύση της "δωροδοκίας(;)" (Γκλιγκόροφ) και στο τέλος με δική μας πρωτοβουλία καταλήξαμε να αποδεχθούμε μια σύνθετη ονομασία στον ΟΗΕ (FYROM) η οποία όμως περιέχει τον όρο Μακεδονία.
Ήταν τότε που ο κύρος Μητσοτάκης δήλωσε πως σε δέκα χρόνια όλοι θα το έχουμε ξεχάσει.
Δεν το ξεχάσαμε όμως και σίγουρα ούτε οι 100 περίπου χώρες που έχουν αναγνωρίσει έτσι τα Σκόπια.
Αν αναρωτιέστε τι σχέση έχει το παραπάνω με την εκλογή προέδρου στο κόμμα της Ν.Δ. κάντε λίγη υπομονή.
Ο κύρος Μητσοτάκης λοιπόν προφανώς συνεπικουρούμενος και από τις ηγετικές φιλοδοξίες της θυγατέρας του προχωρά σε πιέσεις τέτοιες που οδηγούν τον Αντώνη Σαμαρά στην έξοδο και την ίδρυση της ΠΟΛΑΝ (ίσως να ήταν και λάθος αλλά θα το δούμε άλλη στιγμή).
Δεκαέξι χρόνια μετά και ήρθε η ώρα για το τελικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών ανάμεσα σ' έναν ΥΠΕΞ που υπεράσπισε την χώρα του όσο μπορούσε και μια ΥΠΕΞ η οποία έχει αποδεχθεί εκ των προτέρων σύνθετη ονομασία για τα Σκόπια, δήλωσε ανοικτά την υποστήριξή της στο σχέδιο Ανάν, εκδήλωσε πρωτοφανή απραξία στα χρόνια της θητεία της και ειδικά στα ελληνοτουρκικά και κυρίως φέρει στη πλάτη της ένα κομμάτι από όλα όσα περιγράψαμε στην αρχή.
Τι θέλουμε λοιπόν για την χώρα μας;
Ασχέτως του αν ανήκουμε στον χώρο ή όχι ο αρχηγός της Ν.Δ. θα είναι μάλλον ο αυριανός Πρωθυπουργός.
Τι είναι το καλύτερο για την Ελλάδα; Τι θα είναι εθνικά συμφερότερο;
Ίσως τα Σκόπια να μην ονομάζονταν Μακεδονία από το 1993...
Τα παραπάνω αποτελούν προσωπικές απόψεις και σε καμία περίπτωση δεν δεσμεύουν τον δημιουργό του blog.
Ευχαριστώ για τον χρόνο σας
Casius
Γιατι πρεπει η λυση να προερχεται απο τον χωρο της ΝΔ??
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλος πολιτικος χωρος δεν θα μπορουσε να δωσει λυσεις σε θεματα εξωτερικης πολιτικης??
ΓΜ