Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Στης Τουρκίας την πόρτα πάρε την πόρτα και... φύγε!

Κάνουν και τους δύσκολους...

Θα μπορούσε να πει κανείς «κάλλιο αργά παρά ποτέ» για τα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. στο θέμα της λαθρομετανάστευσης. Θα μπορούσε, όμως, εξίσου, να πει «πολύς θόρυβος για το τίποτα».
Φαινομενικά, η εντολή που πήρε από τους «27» η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ολοκληρώσει τις συμφωνίες επανεισδοχής με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης των λαθρομεταναστών είναι γεγονός θετικό για την Αθήνα.
Οπως και η σαφής αναφορά της Τουρκίας, κάτι που δεν επιθυμούσαν, αρχικά, αρκετά κράτη-μέλη. Η υπόδειξη μάλιστα στις χώρες που έχουν υπογράψει διμερείς συμφωνίες να τις εφαρμόσουν πλήρως, η οποία φωτογραφίζει την Τουρκία που αγνοεί επιδεικτικά τη συμφωνία του 2001 με την Ελλάδα, έχει και αυτή σημασία.
Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση άφησε να περάσει μια τετραετία για να θέσει το θέμα της λαθρομεταστάστευσης στις Βρυξέλλες, κι έπρεπε να φθάσουν τα πράγματα στα άκρα για να κινητοποιηθεί.
Οταν οι χώρες του Βορρά έλυναν λίγο πολύ το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης (2003) και το μετέθεταν στους ώμους των χωρών του Νότου, η Αθήνα αποκοιμήθηκε. Για να ξυπνήσει το 2009...
Επί της ουσίας, λοιπόν, τα συμπεράσματα των «27» για την παράνομη μετανάστευση ενδέχεται να παραμείνουν «νεκρό γράμμα» για πολύ καιρό και να έχουν την τύχη τόσων άλλων που βρίσκονται στα κοινοτικά αρχεία. Οπως οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η Αγκυρα απέναντι στην Κύπρο (άνοιγμα λιμένων και αεροδρομίων) για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι το όλο θέμα θα συζητηθεί και στη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου. Και πάει λέγοντας... Άλλωστε, η Άγκυρα, εκμεταλλευόμενη την ανοχή των περισσότερων κρατών-μελών έχει επανειλημμένα ξεκαθαρίσει ότι «όλες οι εκκρεμότητες με την Ε.Ε.» θα λυθούν όταν θα γίνει πλήρες κράτος-μέλος. Το επανέλαβε προχθές ο Τούρκος διαπραγματευτής με τις Βρυξέλλες Εμεγέν Μπαγί. Δεν πρόκειται, λοιπόν, να ανοίξει εύκολα η Τουρκία την πόρτα των διαπραγματεύσεων.
Επιπλέον, το κεφάλαιο Δικαιοσύνη-Εσωτερικές Υποθέσεις στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, όπου θα μπορούσε να γίνει από την πλευρά των Βρυξελλών διαπραγμάτευση για το θέμα της λαθρομετανάστευσης, κινδυνεύει να παραμείνει χρόνια στο ψυγείο. Η ίδια η Αθήνα έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει το άνοιγμά του.
Συνεπώς, τα συμπεράσματα των «27» μπορεί να χαρακτηριστούν θετικά για την ελληνική πλευρά. Αλλά επί της ουσίας το πιο πιθανόν είναι να παραμείνουν στο κοινοτικό ράφι...
Πηγή

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]