Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Επιτέλους αναγνωρίζεται η ύπαρξη κατοχής της Βόρειας Κύπρου

Απόφαση-κόλαφος για τους Τούρκους

Για πρώτη φορά στα χρονικά, νομικό κείμενο που εκδίδεται από ευρωπαϊκό δικαιοδοτικό θεσμό, αναγνώρισε ότι στην Κύπρο υπάρχει τουρκική εισβολή, κατοχή και τουρκικά στρατεύματα. Το στοιχείο αυτό δεν αναφέρθηκε ποτέ στο παρελθόν σε νομική υπόθεση που αφορούσε το περιουσιακό (π.χ. Τιτίνα Λοϊζίδου).
Η χθεσινή απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων βασίστηκε στο γεγονός ότι η απόφαση ενός Δικαστηρίου της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να αναγνωρίζεται και να εκτελείται από τα άλλα κράτη - μέλη, ακόμη και όσον αφορά περιουσίες στα κατεχόμενα.

Από το Λουξεμβούργο, ο δικηγόρος του Μελέτη Αποστολίδη, ο Κωνσταντής Καντούνας, ανέφερε ότι η απόφαση του ΔΕΚ εξυπηρετεί πλήρως τα συμφέροντα του πελάτη του του. Όπως είπε, το Δικαστήριο δημιούργησε χθες προηγούμενο, αφού πλέον ιδιώτης μπορεί να στραφεί νομικά σε έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά άλλου ιδιώτη, διεκδικώντας αποζημιώσεις.
Με άλλα λόγια, εάν μια απόφαση εθνικού Δικαστηρίου, με κατάληξη οικονομικές αποζημιώσεις, δεν εκτελεστεί, ένας αιτητής μπορεί να ζητήσει την εκτίμηση των περιουσιακών στοιχείων και της ακίνητης περιουσίας του αντίδικού του που βρίσκονται σε χώρα - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μετά τον ακριβή υπολογισμό της περιουσίας, ο αιτητής θα εξασφαλίσει τα χρήματα που επιδικάστηκαν από το Δικαστήριο και δεν τα έλαβε. Ο κ. Καντούνας είπε ότι «μετά τη χθεσινή απόφαση, γνωρίζουμε την κατεύθυνση που θα λάβει η υπόθεση».
Να σημειωθεί ότι το ΔΕΚ κατέληξε σε ερμηνεία κανονισμού στη βάση πέντε ερωτημάτων, κατά πόσον η κυπριακή νομοθεσία μπορεί να εφαρμοσθεί σε περιοχή η οποία δεν είναι υπό τον έλεγχο της Δημοκρατίας. Η απόφαση των δικαστών ικανοποίησε τα αιτήματα Αποστολίδη και δέσμευσε το Αγγλικό Εφετείο, όπου προσέφυγε ο Αποστολίδης μετά την απόφαση Βρετανικού Δικαστηρίου, ότι ο Αποστολίδης δεν μπορούσε για τεχνικούς λόγους να λάβει αποζημιώσεις από τους Όραμς.
Η υπόθεση οδηγήθηκε στο Αγγλικό Εφετείο, όταν οι Βρετανοί δικαστές αναγνώρισαν ως ιδιοκτήτη γης στη Λάπηθο τον Ελληνοκύπριο πρόσφυγα, αλλά δεν αποδέχθηκαν το νομικό επιχείρημα, ότι με βάση το Πρωτόκολλο 10, της Συνθήκης για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η κυπριακή νομοθεσία δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην περιοχή που δεν είναι υπό τον έλεγχο της Δημοκρατίας. Για το λόγο αυτό έγινε η έφεση στο αγγλικό Εφετείο.
Η απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων θα αποτελέσει αντικείμενο μελέτης από το Βρετανικό Εφετείο, για να αποφανθεί τελεσίδικα σε σχέση με την προσφυγή Αποστολίδη.
Πηγή

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]