Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Προγραμματίστηκαν συναντήσεις του Καραμανλή με Ομπάμα και Μέρκελ

Αποπειράται μία νέα προσέγγιση

ή θα προτιμήσει να συγκρουστεί;


Δύο κρίσιμα ραντεβού στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ "έκλεισε" ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει ξεχωριστές, κατ' ιδίαν συναντήσεις, τόσο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα, όσο και με την καγκελάριο της Γερμανίας, Ανγκέλα Μέρκελ.
Οι συναντήσεις με τους δύo ηγέτες αποκτούν ξεχωριστή σημασία γιατί γίνονται σε μία στιγμή που οι σχέσεις της Ελλάδος με τις δύο αυτές χώρες δεν βρίσκονται και στο καλύτερο επίπεδο. Η μεν κυβέρνηση Ομπάμα έχει διαψεύσει, μέχρι στιγμής όλες τις ελληνικές ελπίδες για ευνοϊκότερη αντιμετώπιση των εθνικών θεμάτων σε σχέση με την αντιμετώπιση που είχε επιδείξει η κυβέρνηση Μπους και μάλλον για επιδείνωση της συμπεριφοράς έναντι της Ελλάδος μπορούμε να μιλάμε.

Η επίσκεψη Ομπάμα στην Άγκυρα, οι δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠA, Χ. Κλίντον για την Κύπρο, οι δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα, Ν. Σπέκχαρντ, έχουν δημιουργήσει "βαριά" ατμόσφαιρα στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και απειλούν να δημιουργήσουν μία κατάσταση "στρατηγικού διαζυγίου" μεταξύ των δύο χωρών.
Την ίδια στγμή, τα προβλήματα με το Βερολίνο, μπορεί να μην είναι "στρατηγικού" χαρακτήρα είναι όμως ουσίας. Κυρίως οι αμυντικές σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται στο "κόκκινο" μετά τα συνεχή προβλήματα που έχουν διακριβώσει οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στο ακριβοπληρωμένο αμυντικό υλικό γερμανικής προέλευσης (άρματα LEO-2HEL, υποβρύχια Τ-214 κλπ), ενώ εκκρεμεί η απόφαση για το EF-2000 Typhoon, αφού οι Γερμανοί εξακολουθούν να θεωρούν ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται από τις αποφάσεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για προμήθειά του.
Οι ασυνήθιστα επιθετικές δηλώσεις της Α. Μέρκελ προ πέντε ημερών κατά της Ελλάδος για το Σκοπιανό "προειδοποίησαν" την ελληνική πλευρά για τα "χειρότερα" σε ότι αφορά τις μεταξύ μας σχέσεις.
Ο Κώστας Καραμανλής θα έχει λοιπόν μία καλή ευκαιρία να "εξηγηθεί" πρόσωπο με πρόσωπο με τους ηγέτες δύο συμμαχικών χωρών με τις οποίες οι σχέσεις μας είναι, τουλάχιστον, "γκρίζες" τον τελευταίο καιρό.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]