Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Τουρκία «βρήκε» κάποιον φυλακισμένο Κούρδο για να κατηγορήσει την Ελλάδα ως υποστηρικτή του ΡΚΚ!!!

Η μη εκμετάλλευση των εκτελέσεων

στην Κύπρο έφερε την Τουρκία

στην αντεπίθεση κατά της Ελλάδας


Οι ισχυρισμοί του Semdin Sakik, πρώην αρχηγού της οργάνωσης ΡΚΚ, πως το ΡΚΚ έχει πάρει όπλα από το Ιράν και από την Ελλάδα, είχαν αποκλεισθεί(!) από μία κοινοβουλευτική έκθεση, προκειμένου να αποφευχθεί η διεθνής κρίση. Σήμερα επανέρχονται στο φως της δημοσιότητας και ταυτόχρονα διαγράφονται από την έκθεση!!! Γιατί άραγε;
Μέλη της Βουλής των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πήραν συνέντευξη από τον Sakik, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή του Ντιγιαρμπακίρ για 11 χρόνια, στα πλαίσια μίας ερευνητικής μελέτης για τους όρους κράτησης στις συγκεκριμένες φυλακές. Ο Sakik σε αυτή του τη συνέντευξη δήλωσε πως το ΡΚΚ είχε εξωτερική υποστήριξη και πως η Ελλάδα του έδωσε πυραύλους Sitnger, ενώ το Ιράν βοήθησε την οργάνωση με την παράδοση ενός φορτηγού όπλων, την άνοιξη του 1993.

Σε σύγκλιση που πραγματοποίησε αυτή την εβδομάδα, η επιτροπή συμφώνησε να αποκλείσει από την έκθεση τα λόγια του Sakik για να μην δημιουργηθούν προβλήματα με τις χώρες που αναφέρονται σε αυτήν. Αν περιλαμβάνονταν, η έκθεση θα έπρεπε να δώσει το δικαίωμα στις εμπλεκόμενες χώρες να απαντήσουν στα όσα ο Sakik κατήγγειλε. Η πρόσφατη αυτή εξέλιξη επιβεβαιώθηκε και από τον Mureat Uildirim του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.
Πολύπλοκες σχέσεις
«Η σχέση μεταξύ της συμμορίας της Εργκένεκον και του ΡΚΚ ήταν πολύπλοκες. Η Εργκένεκον χρησιμοποίησε το ΡΚΚ, την Χεζμπολάχ και το Επαναστατικού Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο. Στα πλαίσια της Εργκένεκον υπάρχουν ηγέτες φυλών και συμμοριών που κινούνταν στην Νοτιοανατολική Τουρκία. Θα αποκαλυφθούν όλα σύντομα», δήλωσε ο Sakik, στις παρατηρήσεις που έχουν αφαιρεθεί από την έκθεση.
Επίσης, ανέφερε πως ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Dogu Percinek, ο οποίος σήμερα βρίσκεται υπό κράτηση για την υπόθεση της Εργκένεκον, είχε διαμείνει στο παρελθόν, για λίγες ημέρες, στην φυλακή με τον ηγέτη του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτσαλάν, καθώς και με τον καθηγητή Yalcin Kucuk, ο οποίος επίσης εκρατείτο στα πλαίσια της υπόθεσης Εργκένεκον, αλλά αργότερα απελευθερώθηκε.
«Ένας λεγόμενος υποστηρικτής του Τουρκικού εθνικισμού και ο λεγόμενος υποστηρικτής του κουρδικού εθνικισμού, έμειναν στο ίδιο κελί για μήνες», είπε ο Sakik Kucuk.
Το ΡΚΚ γεννήθηκε στην Άγκυρα, και οι οπαδοί του βρέθηκαν κυρίως στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας για να κερδίσει έδαφος στη Συρία. Η Αρμενία, η Συρία, το Ιράκ, το Ιράν και η Ελλάδα, έχουν χρησιμοποιήσει το ΡΚΚ. Το Ιράν, μάλιστα, έδωσε ένα φορτηγό γεμάτο όπλα για την οργάνωση, την άνοιξη του 1993», είπε ο Sakik. Μετά όμως την αναγελλία της κατάπαυσης του πυρός, το 1993, το Ιράν πήρε πίσω τα όπλα, υποστηρίζοντας πως αυτά είχαν δοθεί για τον αγώνα του ΡΚΚ. Το ΡΚΚ υποστηρίζεται από δυνάμεις του εξωτερικού, αλλά γεννήθηκε στην Τουρκία. Οι ρίζες του βρίσκονται στην Τουρκία», είπε ο Sakik.
Γιατί μετά από 11 χρόνια;
Η συνέντευξη αυτή, αποτελεί κόλαφο κατά των συγκεκριμένων χωρών, που αυτή την χρονική περίοδο η Τουρκία επιθυμεί να τις πιέσεις για διαφορετικούς λόγους την κάθε μία. Έκπληξη αποτελεί όμως το γεγονός, πως μετά από 11 χρόνια στην φυλακή, ο συγκεκριμένος Κούρδος ηγέτης αποφάσισε να πει τόσα πολλά και με τόσες λεπτομέρειες κατά αυτών που καταγγέλλει ως φίλους του Κουρδικού Αγώνα. Ανακριτικές υπερβολές; Πολιτικές σκοπιμότητες; Απόπειρα να εμπλακεί η Εργκένεκον σε αντεθνικές δράσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας; Αποπροσανατολισμός από τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα ή προεκλογικό παιχνίδι του Ερντογάν;
Η συνέντευξη αυτή, άνετα μπορεί να χαρακτηρισθεί ως «παραγγελία», μπορεί όμως να κρύβει ή να επιδιώκει και αποσχιστικές τάσεις στο Κουρδικό Κίνημα, που προβληματίζει ιδιαίτερα την τουρκική κυβέρνηση, που επιχειρεί έτσι να το εμφανίσει ως υποχείριο των εχθρών του Τουρκικού κράτους και άρα αναξιόπιστο από κάθε πλευρά…
Από τον Göksel Bozkurt Hurryiet




Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]