Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η αστυνομία νόμιζε ότι ήξερε τα πάντα για τα Εξάρχεια και την δράση των κουκουλοφόρων


Ανικανότητα της αστυνομίας

ή τους είχανε καταλάβει;


«Oι ομάδες αντιεξουσιαστών είχαν τους τελευταίους μήνες περιορισμένη δραστηριότητα. Μετά τη δολοφονία όμως του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου από τον ειδικό φρουρόυπάρχουν φόβοι για μεγάλη ενίσχυσή τους και για πολλαπλασιασμό των επιθέσεών τους. Και γι΄ αυτόβέβαια φταίμε εμείς».
Πρόκειται για το βασικό (και πλέον επικίνδυνο) συμπέρασμα αναφορών και εκθέσεων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. που αναλύουν αυτές τις ημέρες τα στοιχεία που προκύπτουν από την έκρηξη της βίας στην Αθήνα και στις άλλες πόλεις της χώρας.
Η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. φοβάται τώρα την ενδυνάμωση και την επέκταση της δράσης των αντιεξουσιαστών, οι οποίοι βρήκαν εύπλαστο ακροατήριο για να απευθυνθούν.
Στην απόρρητη έκθεση, την οποία συνέταξαν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. στις αρχές του χρόνου επιχειρώντας να αξιολογήσουν τη δράση των ομάδων του χώρου, κατέγραψαν μόλις 64 κινητοποιήσεις του αντιεξουσιαστικού χώρου το 2007 έναντι 290 το 2006.

Επιπλέον, όπως επισημαινόταν, το 2007 είχαν σημειωθεί μόλις τρεις σχετικά μεγάλης έκτασης επιθέσεις κατά αστυνομικών δυνάμεων έναντι 36 το 2006 και 23 το 2005. Συνολικά το 2007 είχαν σημειωθεί 47 επιθέσεις κατά οποιουδήποτε στόχου- οι περισσότερες σε τράπεζες- έναντι 117 το 2006 και 96 το 2005. Αλλά και το 2008, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, οι κινητοποιήσεις των αντιεξουσιαστών είχαν μειωθεί ακόμη περισσότερο.
Ως το μοιραίο σαββατόβραδο. Οταν άνοιξε ξανά ο ασκός του Αιόλου. Και όπως παρατηρεί ανώτερος αξιωματικός, «η ΕΛ.ΑΣ. έβγαλε μόνη της τα μάτια της ανοίγοντας όχι δρόμοαλλά λεωφόρο για την ανάπτυξη της δράσης των κουκουλοφόρων».
Και όλα αυτά ενώ ως τώρα η Αστυνομία έδειχνε να βρίσκεται σε θέση ισχύος. Η απόρρητη έκθεση της Κρατικής Ασφάλειας εμφανίζει μια ΕΛ.ΑΣ. που έμοιαζε ως το περασμένο Σάββατο να έχει αναλάβει την πρωτοβουλία των κινήσεων στα Εξάρχεια.
Ετσι, ενώ το 2007 παρατηρήθηκε σημαντική μείωση των επιθέσεων και των κινητοποιήσεων των αντιεξουσιαστών, το ίδιο χρονικό διάστημα σημειώθηκαν 147 συλλήψεις σε σύνολο 450 προσαγωγών. Το 2006, οπότε οι ενέργειες των ατόμων από τον αναρχικό χώρο ήταν τριπλάσιες, είχαν γίνει μόλις 77 συλλήψεις σε 460 προσαγωγές.
Οι «κουκουλοφόροι», σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφονται στην έκθεση της Κρατικής Ασφάλειας, ήταν ως τουλάχιστον το περασμένο Σάββατο περί τα 800 άτομα, μοιρασμένα σε διάφορες αντιεξουσιαστικές ομάδες οι οποίες έχουν συγκροτηθεί ανά την Αττική.
Στο Λεκανοπέδιο διαθέτουν 27 στέκια (13 στο κέντρο, τέσσερα στη Δυτική Αθήνα, δύο στα νότια προάστια, έξι μέσα σε πανεπιστημιακούς χώρους και από ένα ακόμη σε Πειραιά και στα νότια του υπολοίπου Αττικής). Αλλα 2.200 άτομα του αναρχικού χώρου υπολογίζεται ότι δραστηριοποιούνται στην υπόλοιπη χώρα, με σοβαρότερα κέντρα τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τη Λάρισα, τα Χανιά, το Ηράκλειο και το Αγρίνιο.
Η Αστυνομία, αναφέρεται στην έκθεση, γνωρίζει ένα 80%-90% των συμμετεχόντων σε αντιεξουσιαστικές ομάδες. Αλλά αυτό από μόνο του δεν λύνει το πρόβλημα. «Είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποδειχθεί η συμμετοχή τους σε επεισόδια ή εμπρηστικές επιθέσεις» παρατηρούν οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. «εκτός και αν συλληφθούν επ΄ αυτοφώρω».
Είναι χαρακτηριστικό ότι στη διάρκεια των επεισοδίων τις τελευταίες ημέρες στο κέντρο της Αθήνας, παρά τις δεκάδες προσαγωγές και συλλήψεις, πιάστηκαν μόνο δύο άτομα ηλικίας περίπου 40 ετών, οι οποίοι είχαν συλληφθεί ξανά και το 1995 στην τότε επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στο Πολυτεχνείο, γεγονός που προδίδει πως ΣΑΦΕΣΤΑΤΑ οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, προβιβάζονται σε λοχίες, λοχαγούς κ.λ.π. αναλόγως των γενικότερων "προσόντων" που διαθέτουν.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]