Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Τσερβένκοφσκι "πήρε" τον Ντιμιτρόφ από τις συζητήσεις


Σκληρή η κόντρα ανάμεσα σε

Τσερβένκοφσκι και Γκρούεφσκι

Δεν ήθελε να αντιπροσωπεύεται από δύο διπλωμάτες και να γελοιοποιείται η ΠΓΔΜ στην διεθνή πολιτική σκηνή, αφήνοντας την εντύπωση πως υπάρχουν δύο τάσεις στις θέσεις της επί των συζητήσεων με την Ελλάδα σχετικά με την ονομασία.
Αυτή είναι η θέση του Γκρούεφσκι μετά από την αποχώρηση του Νικόλα Ντιμιτρόφ από την αντιπροσωπεία των Σκοπίων επί των συζητήσεων με τον Μάθιου Νίμιτς.
Βέβαια η συγκεκριμένη αποχώρηση είναι διατεταγμένη από τον πρόεδρο των Σκοπίων, Τσερβένκοφσκι, ο οποίος θεώρησε πως η συμμετοχή του δικού του ανθρώπου στη συνέχεια των συνομιλιών θα του αποφέρει περισσότερες απώλειες παρά κέρδη στις πολιτικές εξελίξεις οι οποίες κορυφώνονται όσο πλησιάζει ο καιρός των εκλογών τοπικής αυτοδιοίκησης στην ΠΓΔΜ.

Ο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι ξεγυμνώνει με τον τρόπο αυτό την ανικανότητα του Μάρτιν Πρότογκερ, του νεαρού έμπιστου του Γκρούεφσκι και στην ουσία αφήνει ξεκρέμαστο τον αλαζόνα νεαρό πρωθυπουργό των Σκοπίων απέναντι στις εξελίξεις που έρχονται λίαν συντόμως και προβλέπεται να δημιουργήσουν θύελλα αναταράξεων στην πολιτική σκηνή των Σκοπίων. Ο μοναχικός δρόμος, που είναι υποχρεωμένος πλέον να βαδίσει ο Γκρούεφσκι, είναι πολύ πιθανόν να τον οδηγήσει σε πολιτικό αλλά και σε προσωπικό εξευτελισμό και να τον εκμηδενίσει πλήρως ως πολιτική οντότητα.
Ο πανέξυπνος Τσερβένκοφσκι περίμενε την κατάλληλη στιγμή, την ώρα που θα άρχιζαν οι πιέσεις και προς την Σκοπιανή πλευρά, για να τοποθετήσει προ των τεραστίων ευθυνών του τον "αδιάλλακτο" Γκρούεφσκι. Σε μία αιφνιδιαστική κίνηση, πολύ καλά μελετημένη, ο πρόεδρος "κρεμάει" τον πρωθυπουργό και τον αφήνει πλέον εκτεθειμένο στο να αντιμετωπίσει όλα όσα μέχρι στιγμής δημιούργησε ακολουθώντας μία προσωπική αδιέξοδη και μισαλλόδοξη πολιτική. Περιμένοντας στην γωνία, ο πρόεδρος των Σκοπίων, αποδείχθηκε πολύ καλύτερος και εξυπνότερος πολιτικός από τον εγωκεντρικό, αλαζόνα και ημιπαράφρονα πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, οι ευθύνες του οποίου είναι τεράστιες στο δυσοίωνο μέλλον των Σκοπίων που έρχεται και που τις συνέπειες των αποφάσεών του θα κληθούν να "πληρώσουν" οι απλοί άνθρωποι που έπεσαν θύματα της εθνικιστικής του πολιτικής (η οποία ήταν μία συνέχεια της πολιτικής Τίτο που υποβάθμισε την ευρύτερη περιοχή).
Έτσι, παρά τις όποιες δηλώσεις του Σκοπιανού πρωθυπουργού, δεν αποτελεί δική του επιλογή η απομάκρυνση Ντιμιτρόφ, αλλά είναι αποτέλεσμα της κόντρας που θέλησε να ανοίξει με τον, κατά πολύ ικανότερό του στην πολιτική, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι. Ο "μουτρωμένος" και αγέλαστος Πρότογκερ καλείται πλέον "να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά" και να αντιμετωπίσει την αδιαλλαξία και την απουσία προτάσεων και την συνεχή άρνηση διευκόλυνσης των συνομιλιών που υπήρξε μέχρι τώρα κατόπιν προσωπικών επιλογών του Γκρούεφσκι. Και δυστυχώς για τον Πρότογκερ, ο καλύτερος βαθμός που μπορεί να πάρει σε αυτή την προσπάθεια είναι το μηδέν.
Στην Ελλάδα συνηθίζουμε να λέμε "όπως έστρωσες θα κοιμηθείς", αλλά (ευτυχώς ή δυστυχώς) αυτό είναι μόνο το πρώτο σκέλος του δράματος που εξελίσσεται ραγδαία πλέον και που πιθανότατα δημιουργεί σοβαρά ρήγματα στο σχέδιο Ράις, η οποία αποχαιρετά την θέση της χωρίς να έχει εκπληρώσει μέχρι στιγμής τις διαταγές του αφεντικού της. Το δεύτερο σκέλος εξαρτάται απόλυτα από την Ελληνική πλευρά και την "διαλλακτικότητα" ή όχι που αυτή θα επιδείξει...


Κωνσταντίνος
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]