Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Γκρούεφσκι ομολογεί τις πιέσεις που θα δεχτούν τα Σκόπια


"Έρχεται η κόλαση..."



«Τις επόμενες 40 ημέρες και πιο συγκεκριμένα μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, πρόκειται να έρθουμε αντιμέτωποι με ισχυρές πιέσεις από τη διεθνή κοινότητα για την εξεύρεση λύσης στην εκκρεμότητα της ονομασίας. Πιέσεις οι οποίες θα μοιάζουν με αυτές της κόλασης», ανέφερε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, σε εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης της ΠΓΔΜ, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 ημερών της νέας διακυβέρνησης, στην οποία συμμετείχαν τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και αρχισυντάκτες των μέσων μαζικής ενημέρωσης των Σκοπίων.
Ο κ. Γκρούεφσκι εκτίμησε ότι οι αιτιάσεις της Ελλάδας δεν εστιάζονται μόνο στο θέμα του ονόματος, αλλά και στα θέματα της εθνικής ταυτότητας, της γλώσσας και της αλλαγής διαβατηρίων, στα οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, η ελληνική πλευρά εμφανίζεται ανυποχώρητη.

«Είναι λανθασμένη η άποψη που διατυπώνεται από κάποιους στο εσωτερικό ότι, αν εμείς προβούμε σε κάποια υποχώρηση στο θέμα της ονομασίας, τότε ως αντάλλαγμα η Ελλάδα θα μπορούσε να υποχωρήσει στα θέματα της εθνικής ταυτότητας, της γλώσσας και των διαβατηρίων. Δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη, τόσο επίσημα όσο και ανεπίσημα, ότι η ελληνική πλευρά θα μπορούσε να κάνει πίσω στις απόψεις της για τα ζητήματα αυτά. Αντιθέτως, η Ελλάδα επιμένει στα θέματα αυτά και επιζητεί νίκη όχι μόνο στην εκκρεμότητα της ονομασίας αλλά και στο σύνολο των συναφών θεμάτων», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.
Σχετικά με την τελευταία πρόταση του κ. Νίμιτς, ο κ. Γκρούεφσκι σημείωσε ότι τόσο η χώρα του όσο και η Ελλάδα έχουν αρκετές παρατηρήσεις για αρκετά σημεία της πρότασης.
«Εάν η Ελλάδα αποδεχτεί την τελευταία πρόταση Νίμιτς, κάτι που δεν διαφαίνεται διότι έχει ένα σωρό παρατηρήσεις και αν την αποδεχτεί και η αντιπολίτευση εδώ, τότε εμείς θα θέσουμε την πρόταση σε δημοψήφισμα και τότε η κυβέρνηση θα διατυπώσει θέση σχετικά », ανέφερε ακόμη ο κ. Γκρούεφσκι.
Σε ερώτηση αν ένα τέτοιο δημοψήφισμα είχε δεσμευτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα, είπε ότι δεν έχει εξετάσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο και πρόσθεσε ότι αυτό θα μπορούσε να συμφωνηθεί με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις του τόπου.
Σημείωσε όμως ότι, πολύ πιθανόν, το ένα δεν αναιρεί το άλλο.
Ακόμη, ο κ. Γκρούεφσκι ανέφερε ότι δεν γνωρίζει αν ο μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς προτίθεται να υποβάλει νέα πρόταση ή νέα δέσμη ιδεών για το θέμα της ονομασίας, πρόσθεσε όμως ότι η αίσθησή του είναι πως θα υπάρξει νέα πρόταση από τον κ. Νίμιτς.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]