Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σκοπιανό: "Καλοκαιρινές διακοπές" θα κάνει ο Νίμιτς

Ραντεβού το Σεπτέμβρη

έδωσε χθες ο Νίμιτς


«Φορτωμένο καλοκαίρι» (busy summer) προανήγγειλε ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ, κ. Μάθιου Νίμιτς, μετά τις χωριστές συναντήσεις που είχε χθες στην ΠΓΔΜ με τον πρωθυπουργό κ. Ν. Γκρούεφσκι και τον πρόεδρο κ. Μπ. Τσερβένκοφσκι.
«Η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ θα πρέπει να εργαστούν σκληρά το καλοκαίρι ώστε να υπάρξει λύση στο θέμα της ονομασίας έως το φθινόπωρο», δήλωσε μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών του στα Σκόπια. Είπε ότι αναμένει τις απόψεις των δύο πλευρών στις «ιδέες» που κατέθεσε τις επόμενες εβδομάδες και ανέφερε ότι συζητήθηκαν και άλλα θέματα εκτός της εκκρεμότητας της ονομασίας, τα οποία δεν συγκεκριμενοποίησε.
Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ για το θέμα της ονομασίας, το οποίο αποτελεί δέσμευση του πρωθυπουργού κ. Ν. Γκρούεφσκι, απάντησε ότι «δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση», με τη σημείωση ότι «είναι στην ευχέρεια κάθε χώρας να το αποφασίσει». Είχαν προηγηθεί συνομιλίες της αξιωματούχου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κυρίας Ρόζμαρι Ντι Κάρλο με την πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ, η οποία προέταξε τον άμεσο σχηματισμό νέας κυβέρνησης, την εφαρμογή της Συμφωνίας της Οχρίδας και τη διευθέτηση της εκκρεμότητας της ονομασίας ώστε να καταστεί δυνατή το συντομότερο δυνατόν η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.
Το τηλεοπτικό κανάλι των Σκοπίων Α1 μετέδωσε ότι ο πρωθυπουργός κ. Ν. Γκρούεφσκι ζήτησε από τον κ. Μάθιου Νίμιτς να εγείρει θέμα «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα και εκδιώξεων των μελών της. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών τηρεί στάση αναμονής και αποφεύγει τις προβλέψεις και την καλλιέργεια προσδοκιών.
Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι ο κ. Μάθιου Νίμιτς μετά τις προκαταρκτικές επαφές του στην Αθήνα και στα Σκόπια θα επανέλθει το Σεπτέμβριο καταθέτοντας συγκεκριμένη πρόταση με ένα όνομα (σε δύο παραλλαγές πιθανώς) και τότε θα ζητήσει επισήμως τις απαντήσεις των δύο κυβερνήσεων.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η συνεργασία μεταξύ προέδρου Τσερβένκοφσκι και πρωθυπουργού Γκρούεφσκι στα Σκόπια είναι άκρως προβληματική, με αποτέλεσμα να λειτουργούν παράλληλα δύο διαπραγματευτές.
Δεν υπάρχει επίσης αμφιβολία ότι στη γειτονική χώρα υπάρχει έξαρση εθνικισμού, που εκφράζεται πλέον ως επίσημη πολιτική.
Παρ’ όλα αυτά, παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας πιστεύουν ότι τα «κλειδιά» βρίσκονται στα χέρια των Αμερικανών και ότι, εάν το Στέιτ Νιπάρτμεντ ασκήσει σοβαρές πιέσεις, η πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ θα δεχθεί σύνθετο όνομα για διεθνή χρήση.
Οι ίδιοι παράγοντες επισημαίνουν ότι κάθε λύση που θα αναφέρεται μόνο στο όνομα και στο εύρος της χρήσης του είναι αποσπασματική και αναποτελεσματική, καθώς ο πυρήνας του αλυτρωτισμού των Σκοπίων είναι η αντίληψή τους για την εθνική τους ταυτότητα που εκφράζεται και μέσα από το όνομα, αλλά όχι μόνο μέσα από αυτό.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]