Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ιερώνυμος: «Η ενασχόληση με τον πολίτη, δουλειά του επισκόπου»


Και η δουλειά του αρχιεπισκόπου

είναι η ενασχόληση με τον πρωθυπουργό

και τους αρχηγούς των κομμάτων;



Σε δηλώσεις που προκάλεσαν "θύελλα" προχώρησε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, όταν προέτρεψε τους επισκόπους να ασχολούνται "με τα του πολίτη" και όχι με την πολιτική!!! Ίσως μάλλον αγνοεί το γεγονός πως ο πολίτης είναι αυτός που "γεύεται" αλλά και "πληρώνει" την πολιτική και τους πολιτικούς! Ίσως να διαφεύγει από τον αρχιεπίσκοπο το γεγονός πως οι επιλογές των πολιτικών έχουν οδηγήσει στην ανεργία, στην φτώχεια, στον μαρασμό, στην κατάπτωση των ηθικών αξιών και στην ισοπέδωση της δικαιοσύνης και των λειτουργών της. Ίσως, τελικά ο αρχιεπίσκοπος να βρίσκεται σε άλλη χώρα ή προσπαθεί να "μετακυλίσει" τις ευθύνες της "ακρόασης του ποιμνίου" στους μητροπολίτες, που ταυτόχρονα τους θέλει να μην μιλούν και να αρκούνται στο "εμείς" όπως ο ίδιος ο αρχιεπίσκοπος το ορίζει.

Λάθος χαρακτήρισε χθες ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος την τοποθέτηση ότι οι επίσκοποι δεν πρέπει να ασχολούνται με άλλα πράγματα παρά μόνο με τα θρησκευτικά και τόνισε ότι πρέπει να ασχολούνται και με την πολιτική, στη σωστή της διάσταση. Αυτό κατά την πρώτη χειροτονία που τέλεσε ως Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος και ήταν του νέου μητροπολίτη Λευκάδος κ. Θεόφιλου στο Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών.

Οπως τόνισε, εάν στην πολιτική δεν δοθεί η έννοια της ενασχόλησης των επισκόπων στα των κομμάτων, στα των εκλογών και σε ό,τι έχει σχέση με αυτό που λέγεται πολιτική επικοινωνία, αλλά δοθεί η σωστή της διάσταση, που σημαίνει ενασχόληση με τον πολίτη, τα θέματά του, τα προβλήματά του, τότε η πολιτική είναι κατεξοχήν έργο των επισκόπων. Και πρόσθεσε: «Διότι ο πολίτης έχει προβλήματα ψυχικά, υπαρξιακά, ο πολίτης έχει δυσκολίες προσωπικές, οικονομικά αδιέξοδα, φτώχεια, αρρώστιες. Εκεί, λοιπόν, είναι ο κατεξοχήν χώρος με τον οποίο πρέπει να ασχολείται ο επίσκοπος». Υπογράμμισε ακόμη ο κ. Ιερώνυμος ότι είναι υποχρέωση των επισκόπων να δημιουργούν πρόσωπα ελεύθερα, «όχι φυτά, όχι πρόσωπα που τους ακολουθούν χωρίς συζήτηση και διάλογο, όχι οπαδούς, αλλά πρόσωπα ελεύθερα εν Χριστώ. Αυτή η έννοια της πολιτικής είναι μέσα στο έργο των επισκόπων». Ενα άλλο θέμα που έθιξε στην ομιλία του ο κ. Ιερώνυμος ήταν των πρεσβυτέρων, συνεργατών των επισκόπων. Οπως σημείωσε, δεν σπανίζουν σήμερα μόνο οι σωστές κλήσεις νέων κληρικών στην Εκκλησία, αλλά πολλές φορές σπανίζει και η σωστή επικοινωνία των επισκόπων με τους πρεσβυτέρους.

Τι λέει ο "Άγιος Καλαβρύτων" Αμβρόσιος
Για την ομιλία του Αρχιεπισκόπου κατά την έκτακτη σύγκληση της Ιεραρχίας της περασμένης Τρίτης ο μητροπολίτης Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιος στο προσωπικό του ιστολόγιο σημείωσε ότι ο χρόνος θα δείξει πόσο επιτυχής ήταν και διερωτήθηκε αν ο κ. Ιερώνυμος θα καταφέρει να τιθασεύσει τους ιεράρχες να απεμπολήσουν το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου και να ανεχθούν το μαστίγωμα της συνειδήσεώς τους εάν κατηγορηθούν ως δειλοί και άτολμοι. Επίσης, έγραψε ότι το Συνοδικό Σύστημα δεν λειτουργεί και για την κατάσταση αυτή δεν ευθύνονται οι ιεράρχες αλλά ο εκάστοτε Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος ωθεί τους ιεράρχες προς το «εγώ» ή προς το «εμείς». Οταν δεν λειτουργεί, σημειώνει, το «εμείς», τότε μοιραία εμφανίζεται το «εγώ». Τέλος, καταγγέλλει τους προηγούμενους Αρχιεπισκόπους ότι δεν ήθελαν την Ιερά Σύνοδο, γιατί «αρέσκονταν στην αρχή του ενός ανδρός».
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]