Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι βάσεις σε 168 σχολές για το 2008

«Κούρσα ανόδου» για τις Νομικές Σχολές,
σε πτώση οι Ιατρικές στην περιφέρεια

Ξέφρενη «κούρσα ανόδου» για τις περιζήτητες Νομικές Σχολές που αναμένεται να πλησιάσουν ή και να ξεπεράσουν ακόμη και το 19, προδιαγράφουν τα βαθμολογικά στοιχεία των επιδόσεων των υποψηφίων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2008.

Οι βάσεις σε 168 σχολές

Οι Νομικές... χτυπούν φέτος τις Ιατρικές, που για πρώτη φορά την τελευταία τριετία πέφτουν στην περιφέρεια και διατηρούνται στα περσινά επίπεδα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Οι πολυτεχνικές σχολές παραμένουν σταθερές και τα παιδαγωγικά τμήματα ανεβαίνουν μέχρι και 300 με 350 μόρια. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι αλλάζει η βάση εισαγωγής στο 1ο και 3ο επιστημονικό πεδίο και από το 10 εκτοξεύεται στο 12!

Επιστημονικό επιτελείο στατιστικολόγων, υπό την επίβλεψη του προέδρου της ΟΕΦΕ Γιώργου Χατζητέγα, μας δίνει τη δυνατότητα να παρουσιάζουμε σήμερα την πρόβλεψη των βάσεων 168 δημοφιλών και μεσαίων βαθμολογιών σχολών, που περιλαμβάνονται στο μηχανογραφικό δελτίο των υποψηφίων. Πιο αναλυτικά, ανά επιστημονικό πεδίο, παρουσιάζονται οι εξής τάσεις:

1o ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ
Νομικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες

Οι καλές επιδόσεις των υποψηφίων στα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας του πεδίου, δηλαδή σε Αρχαία και Ιστορία κατεύθυνσης, προδιαγράφουν ισχυρές ανοδικές τάσεις στη βαθμολογία.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στην κλίμακα από 19 έως 20 των βαθμών πρόσβασης έχουμε φέτος 681 υποψήφιους έναντι 320 πέρυσι. Στην κλίμακα μάλιστα από 18 έως 19 έχουμε 2.505 υποψηφίους έναντι 1.649 πέρυσι. Οι υποψήφιοι αυτοί είναι φανερό ότι θα ζητήσουν πρωτίστως τις νομικές και τις παιδαγωγικές σχολές.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στη Νομική της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, η μείωση των θέσεων θα δημιουργήσει μεγαλύτερη άνοδο με αποτέλεσμα η Νομική Αθήνας να κινηθεί στα 18.950 μόρια και η Νομική της Θεσσαλονίκης στα 18.700.

Η Νομική Σχολή Θράκης θα έχει άνοδο 250 περίπου μορίων σε σχέση με πέρυσι και θα φτάσει τα 18.100 μόρια. Στο τμήμα αυτό έχουμε 150 εισακτέους περισσότερους από πέρυσι, όμως το γεγονός ότι οι υποψήφιοι στην κλίμακα 17 έως 19 είναι πολύ περισσότεροι φέτος θα προκαλέσει την άνοδο που προαναφέραμε.

Η τάση ανόδου των Παιδαγωγικών τμημάτων της Δημοτικής Εκπαίδευσης θα είναι της τάξεως των 350 - 300 μορίων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και μικρότερη στα τμήματα της περιφέρειας, κυρίως ως αποτέλεσμα της αύξησης των θέσεων σε αυτά. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι στο πρώτο επιστημονικό πεδίο η βάση του 10 εξελίσσεται σταδιακά σε βάση του 12, καθώς πολλοί υποψήφιοι με 12.000 μόρια δεν θα εισάγονται σε καμία σχολή αυτού του πεδίου.

2o ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ
Φυσικομαθηματικές Επιστήμες

Οι χαμηλότερες επιδόσεις στα Μαθηματικά της κατεύθυνσης στην κλίμακα από 15 έως 20 αντισταθμίζονται σε μικρότερο βαθμό από τις καλύτερες επιδόσεις στο μάθημα της Φυσικής και προδιαγράφουν μία σταθερότητα των βάσεων, η οποία θα παρατηρηθεί σε όλες τις κλίμακες της βαθμολογίας.

4o ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ
Πολυτεχνικές Σχολές

Οι υψηλόβαθμες σχολές του Πολυτεχνείου και τα τμήματα της Πληροφορικής θα παρουσιάσουν οριακές αυξομειώσεις, οι οποίες προσδιορίζονται απλά και μόνο από τη μεταβολή του αριθμού των εισακτέων και τις διαφοροποιήσεις των προτιμήσεων.

Μεσαίες σχολές που κυμαίνονται από 15.000 έως 18.000 μόρια ενδεχομένως να παρουσιάσουν σημαντική πτώση έως και 400 μορίων στην περιφέρεια.

Πέφτουν οι Οικονομικές, σταθερές οι Ιατρικές

Στο 5ο Επιστημονικό Πεδίο οι βάσεις θα παρουσιάσουν πτώση έως και 500 μόρια σε κάποιες σχολές, ενώ στο 3ο Πεδίο

Πιο κοντά στη σχολή της πρώτης τους επιλογής θα βρεθούν φέτος οι «καλοί μαθητές» του 3ου και 5ου Επιστημονικού Πεδίου, καθώς οι Ιατρικές σχολές θα είναι στα ίδια βαθμολογικά επίπεδα με πέρσι με κάποιες να έχουν και πτώση, ενώ και τα περιζήτητα χρηματοοικονομικά τμήματα θα υπάρξουν πτωτικές τάσεις.

3o ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ
Ιατρικές και Παραϊατρικές Επιστήμες

Η πτώση των ιατρικών σχολών, ιδίως στην περιφέρεια, θα οφείλεται στο γεγονός ότι έχουμε 125 νέες θέσεις εισακτέων στα τμήματα αυτά και οι επιδόσεις των υποψηφίων στο μάθημα αυξημένης βαρύτητας της Βιολογίας Θετικής κατεύθυνσης είναι σαφώς χειρότερες από πέρυσι και πρόπερσι στην κλίμακα από 18 έως 20.

Πάντως ο αριθμός των υποψηφίων που θα ζητήσουν τις Ιατρικές σχολές στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη θα είναι αυξημένος κατά 100 περίπου. Οι Ιατρικές Αθήνας και Θεσσαλονίκης θα διατηρήσουν τα περσινά μόρια εισαγωγής.

Οι χαμηλόβαθμες σχολές του 3ου Επιστημονικού Πεδίου θα παρουσιάσουν και νέα θεαματική άνοδο, καθώς οι επιδόσεις των υποψηφίων στο μάθημα της Βιολογίας γενικής παιδείας είναι οι καλύτερες των τελευταίων ετών και το μάθημα αυτό επιλέγεται πλέον από την πλειονότητα των υποψηφίων. Η τελευταία Νοσηλευτική στο Διδυμότειχο θα υπερβεί αρκετά τα 12.000 μόρια και δημιουργεί και εδώ το φαινόμενο της νέας βάσης του 12.

5o ΕΠΙΣΤ. ΠΕΔΙΟ
Σχολές Οικονομίας και Διοίκησης

Η σαφής μείωση του αριθμού των υποψηφίων που κατευθύνονται εδώ και οι χειρότερες επιδόσεις των υποψηφίων στα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας δημιουργούν πτωτικές τάσεις σε όλη την κλίμακα των βαθμολογιών. Σημαντική θα είναι η πτώση στις υψηλόβαθμες σχολές.

Οι πτώσεις στο 5ο Επιστημονικό Πεδίο θα είναι σε ορισμένες περιπτώσεις, ιδίως στην περιφέρεια, εντυπωσιακές και πιθανόν να υπερβούν τα 500 μόρια.

Στο πεδίο αυτό εισάγονται πλέον προνομιακά υποψήφιοι που προέρχονται από την τεχνολογική κατεύθυνση και των οποίων οι επιδώσεις φέτος σε όλες τις κλίμακες από το 12 και πάνω ήταν χειρότερες συγκριτικά με πέρσι.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]