Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πάπας και Γκρούεφσκι τα είπαν ένα χεράκι...


Ο κ. Γκρούεφσκι, ως επικεφαλής της κυβερνητικής αντιπροσωπείας της χώρας που συμμετείχε στον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Κυρίλλου, στη Ρώμη, έγινε δεκτός το Σάββατο από τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣτ’.
«Συνομιλήσαμε με τον Πάπα για το πλέον επίκαιρο θέμα στη "Μακεδονία" σήμερα. Έδειξε ενδιαφέρον για το πρόβλημα που έχουμε με το όνομα και για την ενταξιακή πορεία μας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Του ανέφερα ορισμένες λεπτομέρειες και τα προβλήματά μας σχετικά με το ζήτημα αυτό. Από το Βατικανό είχαμε, αλλά και συνεχίζουμε να έχουμε υποστήριξη», δήλωσε ο κ. Γκρούεφσκι μετά τη συνάντηση με τον Ποντίφικα.
Ο ίδιος ενημέρωσε επίσης τον Πάπα σχετικά με την κατασκευή του Μνημείου-Μουσείου της Αγίας Τερέζας στο κέντρο των Σκοπίων και τον προσκάλεσε να επισκεφθεί την ΠΓΔΜ, για τον εορτασμό των εκατό χρόνων από τη γέννηση της Αγίας Τερέζας, στις 20 Αυγούστου 2010, προκειμένου με την ευκαιρία αυτή να ευλογήσει το μνημείο.
Την έντονη αντίδραση της Αθήνας προκάλεσαν τα όσα ειπώθηκαν στον εορτασμό του Αγίου Κυρίλλου στη Ρώμη.
Παρουσία του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, ο επικεφαλής της σχισματικής «Μακεδονικής Εκκλησίας» αναφέρθηκε με αλυτρωτικούς χαρακτηρισμούς στη Θεσσαλονίκη.
Όπως μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης της γειτονικής χώρας, ο κ. Στέφανος ανέφερε: «Αγιε Κύριλλε, σήμερα, στη δική σου και τη δική μας Θεσσαλονίκη όλα όσα έκανες είναι πέτρινα. Σήμερα, στη γενέτειρά σου πόλη έχουν γίνει όλα στάχτη και σκόνη και δεν έμεινε ούτε γράμμα από τη γλώσσα τη δική σου και τη δική μας. Στην περιοχή όπου τότε όλοι μιλούσαν όπως εσύ και όπως εμείς, σήμερα απαγορεύεται όχι μόνο να ομιλείται αυτή η γλώσσα αλλά και να υπάρχει. Δυστυχώς, εκεί διώκεται και εκτοπίζεται οτιδήποτε είναι μακεδονικό ενώ αμφισβητείται και το όνομα της χώρας και το όνομα της Εκκλησίας και η ίδια η αλήθεια».
Στον ίδιο χώρο, στον τάφο του Αγίου Κυρίλλου που βρίσκεται την Εκκλησία του Σαν Κλεμέντε στη Ρώμη, τελέστηκε από τον κ. Στέφανο επιμνημόσυνη δέηση παρουσία του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι.
Μπακογιάννη: Αποδεικνύεται η ορθότητα της επιχειρηματολογίας μας
Αμεση και «πύρινη» ήταν η αντίδραση της Αθήνας. Συγκεκριμένα, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε:
«Τα όσα άκρως προκλητικά και απολύτως απαράδεκτα ειπώθηκαν σήμερα παρουσία του πρωθυπουργού της γειτονικής χώρας επιβεβαιώνουν:

  1. την ορθότητα της ελληνικής επιχειρηματολογίας, στάσης και πολιτικής, που επιμένει στην ανάγκη λύσης του προβλήματος της ονομασίας,

  2. ότι για όσο παραμένει άλυτο το πρόβλημα αυτό θα γίνεται εργαλείο και όχημα ενός παρωχημένου και ανιστόρητου αλυτρωτισμού επικίνδυνου για την περιφερειακή συνεργασία και σταθερότητα στην ευπαθή περιοχή των Βαλκανίων

  3. ότι η γειτονική χώρα για όσο χρόνο παραμένει δέσμια λογικών αλυτρωτισμού του παρελθόντος δεν μπορεί να προσβλέπει σε Ευρωπαϊκό και Ευρωατλαντικό μέλλον.

  4. Τέλος, επιβεβαιώνεται η ορθότητα των αποφάσεων του ΝΑΤΟ στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής στο Βουκουρέστι.

Το λιγότερο που μπορεί να περιμένει κάποιος είναι η άμεση καταδίκη από την πολιτική ηγεσία των Σκοπίων των όσων απαράδεκτων ειπώθηκαν σήμερα.»

Από το ΠΑΣΟΚ, ο βουλευτής Γιάννης Μαγκριώτης δήλωσε: «Ο κ. Γκρούεφσκι, μπροστά στις εκλογές που έρχονται για τη χώρα του, χρειάζεται τη δικιά του 'δεξιά του Κυρίου'. Και απ' ό,τι φαίνεται του την προσφέρει.»

Από την πλευρά του ο ΛΑΟΣ τόνισε ότι η κλοπή και χρήση του ονόματος της Μακεδονίας από το κράτος των Σκοπίων, δεν είναι μια απλή κλοπή της ελληνικής ιστορίας και του πολιτισμού της. αλλά το εφαλτήριο για εδαφικές διεκδικήσεις στην Ελληνική επικράτεια.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]