Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Επισφραγίζεται η συμφωνία για τον αγωγό


Στη συνάντηση του πρωθυπουργού

Κ. Καραμανλή με τον Ρώσο πρόεδρο

Βλαντιμίρ Πούτιν στο Κρεμλίνο

Μάχη με τον χρόνο, ακόμα και λίγες ώρες πριν από την Ανάσταση, έδιναν οι εμπειρογνώμονες Ελλάδας και Ρωσίας, προκειμένου στη συνάντηση που θα έχουν την Τρίτη στο Κρεμλίνο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ελληνας πρωθυπουργός K. Καραμανλής να είναι όλα έτοιμα και οι δυο χώρες να προχωρήσουν στην υπογραφή της συμφωνίας για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο αγωγό φυσικού αερίου SOUTH STREAM.

Σύμφωνα με ανώτατη διπλωματική πηγή, η σπουδαία αυτή ενεργειακή συμφωνία για τη χώρα μας, πρακτικά είναι έτοιμη, εκκρεμούν ωστόσο ορισμένα νομοτεχνικής φύσης ζητήματα, όπως οι ακριβείς μεταφράσεις της συμφωνίας σε τρεις γλώσσες. Οι δύο πλευρές εξέφραζαν την αισιοδοξία τους πως στο «παρά πέντε» θα κατορθώσουν και θα ξεπεράσουν το όχι ιδιαίτερα σοβαρό αυτό εμπόδιο. Αν αυτό δεν επιτευχθεί, τότε οι δύο ηγέτες αναμένεται να προχωρήσουν σε μια δήλωση με την οποία θα δίδουν περαιτέρω ώθηση στους εμπειρογνώμονες να επισπεύσουν τις διαδικασίες, με σκοπό την τάχιστη -και τυπικώς- διευθέτηση της συμφωνίας.

Η επίσκεψη εργασίας του Ελληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα -που πραγματοποιείται ύστερα από πρόσκληση του απερχόμενου Ρώσου προέδρου και αποτελεί την έβδομη συνάντηση που θα έχουν οι δύο σε διάστημα μικρότερο των τεσσάρων ετών- πραγματοποιείται για μια σειρά σημαντικών λόγων που αφορούν κυρίως τη μελλοντική συνεργασία των δύο χωρών. Στη κορυφή της ατζέντας θα βρεθεί το ζήτημα του αγωγού SOUTH STREAM. Μετά τη Βουλγαρία, τη Σερβία, την Ουγγαρία, αλλά και την Ιταλία, η χώρα μας ετοιμάζεται να γίνει ο επόμενος κρίκος της ενεργειακής αυτής αλυσίδας. Με την υπογραφή της συμφωνίας, η οποία θα είναι η δεύτερη ενεργειακή που θα συνάψουμε με την Ρωσία μετά τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, η χώρα μας μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο στα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο, ενώ ταυτοχρόνως ενισχύει και σε χρόνο και σε όγκο την υπάρχουσα συμφωνία προμήθειας φυσικού αερίου από την ΓΚΑΖΠΡΟΜ.

Πέραν των οικονομικών οφελών, Ελλάδα και Ρωσία έρχονται πλέον ακόμα πιο κοντά. Η σχέση φιλίας μεταξύ των δύο χωρών «δένει» με ασφαλείς τρόπους που δεν είναι άλλοι από τον «μαύρο χρυσό» και το φυσικό αέριο. Υψηλόβαθμοι μάλιστα Ρώσοι διπλωμάτες υπενθύμιζαν με νόημα πως αν τα προηγούμενα χρόνια η Ρωσία αποτελούσε τη μοναδική μεγάλη δύναμη που υπερασπίζονταν τις ελληνικές και κυπριακές θέσεις στα περισσότερα ζητήματα, σήμερα με τη δυναμική που έχουν πάρει οι ελληνορωσικές σχέσεις και τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που θα έχει η χώρα τους στην Ελλάδα, αυτή η διπλωματική ασπίδα θα ενισχυθεί. Οι ίδιοι κύκλοι, απαντώντας σε εκείνους που αναρωτιούνται γιατί η Ελλάδα δεν επέλεξε τον αγωγό Ναμπούκο, υποστηρίζουν πως πέραν της «αναξιοπιστίας» του εν λόγω αγωγού καθώς ακόμα δεν έχει καθοριστεί το βασικότερο, δηλαδή από ποια χώρα θα προμηθεύεται το φυσικό αέριο (και αστειευόμενοι αναρωτιούνται αν σε περίπτωση επεισοδίου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, η χώρα μας μπορεί να βασίζεται στηνβοήθεια του Αζερμπαϊτζάν που διαρκώς απειλεί να αναγνωρίσει τα Κατεχόμενα, ή σε εκείνη της Τουρκίας, του Τουρκμενιστάν και του Ιράν...).

Συνάντηση με Μεντβέντεφ

Το δεύτερο και εξίσου σημαντικό σκέλος της επίσκεψης αφορά όπως προαναφέραμε στο μέλλον των διμερών πολιτικών σχέσεων. Ο χρόνος που επέλεξε ο Βλαντιμίρ Πούτιν να προσκαλέσει τον Κώστα Καραμανλή στη Μόσχα έχει και συμβολική σημασία, καθώς από τις 7 Μαΐου η Ρωσία θα έχει νέο πρόεδρο. Στόχος του Ρώσου πρόεδρου, πέραν των ευχαριστιών που επιθυμεί να εκφράσει κατ' ιδίαν στον Ελληνα πρωθυπουργό για τη συμβολή του στην ανάπτυξη των ελληνορωσικών σχέσεων, είναι να τον γνωρίσει με τον διάδοχο του, Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Προς τούτο, ο Ελληνας πρωθυπουργός προβλέπεται να έχει ξεχωριστή συνάντηση με τον 3ο πρόεδρο της Ρωσίας.

Οι δυο πλευρές θα εξετάσουν όλα τα διμερή ζητήματα καθώς και τα σημαντικότερα διεθνή. Η ρωσική πλευρά αναμένεται να θέσει και πάλι το θέμα της αγοράς από τη χώρα μας πυροσβεστικών ρωσικών αεροσκαφών ΒΕ200, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η εξαγγελία σειράς εκδηλώσεων σε Αθήνα και Μόσχα τον προσεχή Σεπτέμβριο με αφορμή την επέτειο από τη συμπλήρωση 180 χρόνων διπλωματικών σχέσεων.

Κυπριακό, Σκοπιανό, Κόσοβο

Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι το Κυπριακό, το Σκοπιανό και φυσικά το ζήτημα του Κοσόβου -η Μόσχα εκφράζει δημοσίως την ικανοποίησή της από το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει προχωρήσει σε αναγνώρισή του. Από τα υπόλοιπα διεθνή ζητήματα, πέραν του Μεσανατολικού και του Ιράν, με ενδιαφέρον αναμένει η ρωσική πλευρά να ακούσει την επίσημη ελληνική τοποθέτηση αν η Ουκρανία και η Γεωργία πρέπει να έχουν ή όχι θέση στο ΝΑΤΟ. Παράλληλα θα συζητηθούν οι σχέσεις της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας με τη Ρωσία, ενώ η ελληνική πλευρά αναμένεται να ακούσει τις ρωσικές ευχαριστίες για τις προσπάθειες που καταβάλει προκειμένου να βελτιωθούν οι σχέσεις της Ρωσίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Τέλος, ξεχωριστό κεφάλαιο στις συζητήσεις θα αποτελέσουν οι διμερείς πολιτιστικές σχέσεις.

Επίσκεψη με ισχυρό πολιτικό συμβολισμό

Η επίσκεψη έχει ισχυρό πολιτικό συμβολισμό. Ο Ελληνας πρωθυπουργός προσεκλήθη για να αποχαιρετήσει τον απερχόμενο πρόεδρο Πούτιν και κυρίως για να γνωρίσει τον διάδοχό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Και μόνο το γεγονός ότι ο Κώστας Καραμανλής θα επισκεφθεί για τρίτη φορά τη Μόσχα, ενώ έχει ήδη υποδεχθεί τρεις φορές τον πρόεδρο Πούτιν στην Ελλάδα, είναι μια σαφής ένδειξη. Ενδειξη που γίνεται ακόμα πιο εύγλωττη, εάν συνυπολογισθούν και οι συναντήσεις τους σε τρίτες χώρες. Η ελληνορωσική προσέγγιση στηρίζεται σε ένα πολύ θετικό υπόβαθρο ιστορικών δεσμών και παραδοσιακής φιλίας, το οποίο προσφέρει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης και στο πολιτικό και στο οικονομικό πεδίο. Οι δυνατότητες αυτές, όμως, παρέμεναν αναξιοποίητες. Η κατάσταση αλλάζει, λόγω της συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα.

Παρά τις αμερικανικές πιέσεις, ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να παρακάμψει την οικονομική παράμετρο, αλλά και το γεγονός ότι στα εθνικά θέματα, η Ουάσιγκτον τηρεί από ουδέτερη έως αρνητική στάση για τα ελληνικά συμφέροντα. Αντιθέτως, η Μόσχα κατά κανόνα υποστηρίζει τις ελληνικές θέσεις ή τουλάχιστον τηρεί ευμενή ουδετερότητα. Και το μόνο που ζητεί από την Αθήνα είναι να δείχνει κατανόηση για τα θεμιτά ρωσικά συμφέροντα. Η πραγματικότητα αυτή, σε συνδυασμό με την πολύ καλή προσωπική σχέση του με τον πρόεδρο Πούτιν, τον έχουν καταστήσει τον Κώστα Καραμανλή προνομιακό συνομιλητή της Ρωσίας.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]