Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σκηνικό πολέμου με ήττα της Ελλάδας «χωρίς να πέσει σφαίρα»

Θεωρείται βέβαιο το «θερμό επεισόδιο»

Το σκηνικό ενός εικονικού Περλ Χάρμπορ στο Αιγαίο περιγράφεται σε επιτελική έκθεση – σήμα κινδύνου για τη δυνητική εξέλιξη της καθημερινά κλιμακούμενης τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο, ειδικότερα στη ντε φάκτο αμφισβητούμενη ζώνη μεταξύ Φούρνων – Αγαθονησίου και Φαρμανκονησίου, που επί μήνες αποτελεί πεδίο εικονικών – ψηφιακών προσβολών από τους Τούρκους πιλότους.
Επί των κεντρικών σημείων της έκθεσης τελεί ενήμερος ο πρωθυπουργός, ο οποίος έχει δώσει εντολή για «ακαριαία αναφορά» όλων των κινήσεων της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, που είναι δυνατό να επιβεβαιώσουν τις ανησυχίες του ΓΕΑ για την πιθανότητα στρατηγικής εξόδου στο Αιγαίο σχεδόν της μισής τουρκικής δύναμης σε αποστολή ή αποστολές εικονικών πληγμάτων, στο πρότυπο των καταγεγραμμένων επιχειρήσεών τους σε στοχοποιημένες ζώνες της Δωδεκανήσου.
Το σενάριο, σε χρόνο έως και το τέλος του καλοκαιριού ή αρχές φθινοπώρου, οι Τούρκοι να αποφασίσουν να «σηκώσουν» ολόκληρες σμηναρχίες (περισσότερα από 100 μαχητικά), τα αεροσκάφη των οποίων θα επιδοθούν είτε σε «μία και έξω» είτε σε αλλεπάλληλες έως και σε καθημερινή βάση για αρκετές ημέρες επιχειρήσεις, στο πλαίσιο των στρατηγικών μαζικών παραβιάσεων και υπερπτήσεων, αξιολογείται ως το πλέον βάσιμο, βάσει των συμπερασμάτων επιχειρησιακής ανάλυσης στα οποία έχουν καταλήξει οι επιτελείς.
Ως αντικειμενικός σκοπός της επιχείρησης έχει «οριστεί» ο εξαναγκασμός της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας σε εξαντλητικό stress test και παράλληλα σε αδυσώπητο ψυχολογικό κλοιό, με προεξοφλημένο το ότι από Ελληνικής πλευράς δεν θα δοθεί εντολή πυρός κι έτσι το ΓΕΑ θα πρέπει να εξαντλήσει τα περιθώρια αριθμητικής απάντησης με δυνάμεις αναχαίτισης αντίστοιχων αεροσκαφών στο πεδίο ενός ολοκληρωτικού εικονικού πολέμου πάνω από το Αιγαίο.
«Χωρίς να πατηθεί ούτε μία φορά η σκανδάλη», σύμφωνα με αξιωματούχο του Πενταγώνου, «οι Τούρκοι θα έχουν την ευκαιρία να επιβεβαιώσουν τις υψηλές –σαφώς ανώτερες από τις δικές μας- διαθεσιμότητες μαχητικών (κυρίως των αναβαθμισμένων F-16 τους) και ανταλλακτικών και να πιέσουν, μετά από μία άνευ προηγουμένου επίδειξη υπεροπλίας, τη χώρα μας να προσέλθει υπό αμερικανική διαιτησία σε τραπέζι συνολικών διαπραγματεύσεων για Αιγαίο – Θράκη – Κύπρο.
Εάν η Ελλάδα δεν απαντήσει στην αμφισβήτηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων με καταρρίψεις αεροσκαφών, θα έχει υποταχθεί χωρίς μία βολή, ούτε για την τιμή των όπλων. Θα πρόκειται για στρατηγική νίκη της Τουρκίας, χωρίς να κάνει πόλεμο…»
Η παρέμβαση Παπανδρέου
Την παραμικρή αντιπολιτευτική διάσταση δεν περιείχε η παρέμβαση του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος εκδήλωσε φόβους για θερμό επεισόδιο, σε βαθμό να εννοηθεί ότι το προεξοφλεί! Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φέρεται ενήμερος, βάσει μη δημοσιοποιήσιμων θεσμικών διαδικασιών, για την έκθεση κινδύνου των επιτελών, της οποίας η σημασία συνδέει με ειδικές αναφορές που έχει λάβει από στρατιωτικές πηγές και αφορούν μετακινήσεις ειδικών δυνάμεων στα μικρασιατικά παράλια και επιθετικές αναδιατάξεις τουρκικών μονάδων στη Θράκη.
Ο ίδιος κρίνει ότι η προκλητικότητα της γείτονος έφτασε σε κρεσέντο με την αποδέσμευση της απόφασης του τουρκικού υπουργικού συμβουλίου να επαναλάβει τις γεωφυσικές έρευνες σε περιοχές της Νοτιο-ανατολικής Μεσογείου, μεταξύ των οποίων και η θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου, εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Καθημερινά ενημερώνεται για τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου, για τις εικονικές προσβολές, τις επιχειρήσεις αεροφωτογράφησης ελληνικών εδαφών αλλά και για τα ζητήματα χειραγώγησης της Μουσουλμανικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης.
Κατά πληροφορία, στην οποία αποδίδεται ιδιαίτερη σημασία, η πρωτοβουλία Παπανδρέου, τελούσε σε γνώση της κυβέρνησης και συνδυάζεται με επαληθευμένες στη διάρκεια κρίσεων του παρελθόντος ενέργειες που έλαβαν χώρα σε «επίπεδο εθνικής ενδοσυνεννόησης».
Φόντο μυστικής διπλωματίας
Σε «εν εξελίξει διαδικασία διαπραγμάτευσης – διαιτησίας για το Αιγαίο» αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Μπουράκ Οζουγκεργκίν, προκαλώντας την διάψευση του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, αλλά και αγωνιώδεις απορίες στο Πεντάγωνο, οι επιτελείς του οποίου γνωρίζουν μόνο την εξέλιξη των διμερών στρατιωτικών συνομιλιών Αθήνας – Άγκυρας σε ειδική συντονιστική επιτροπή, υπό τον αμερικανό διοικητή αντιπτέραρχο McFaan του αεροπορικού στρατηγείου του ΝΑΤΟ στη Σμύρνη, με αντικείμενο τη διασύνδεση των ραντάρ του ΝΑΤΟϊκού ενδιαφέροντος των δύο χωρών και τον καθορισμό δυνάμεων για τη ΝΑΤΟϊκή άσκηση DYNAMIC MIX, που προγραμματίζεται στο Αιγαίο τον Μάιο του 2010.
Αναφερόμενος στο Αιγαίο, ο κ. Μπουράκ Οζουγκεργκίν δήλωσε τα εξής: «Καθόμαστε με καλή πρόθεση και συζητάμε τα μεταξύ μας προβλήματα, τα δε στοιχεία πάνω στα οποία δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία τα πάμε σε τρίτες πλευρές».
Ο εκπρόσωπος του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών διέψευσε τον Τούρκο ομόλογό του, λέγοντας ότι δεν γίνεται διαπραγμάτευση και επιδιαιτησία και επιμένοντας ότι το μόνο ζήτημα είναι η υφαλοκρηπίδα και μόνη μέθοδος η Χάγη.
Τα ερωτήματα, ωστόσο, εξακολουθούν να παραμένουν. Έχει η Ελλάδα αποδεχθεί αμερικανική διαιτησία; Ποιες είναι οι «τρίτες πλευρές»; Επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες που θέλουν την Άγκυρα να παραμένει ανένδοτη στο να ενταχθεί το ραντάρ της Λήμνου στη δύναμη του ΝΑΤΟ, επιμένοντας ότι η νήσος είναι αποστρατιωτικοποιημένη; Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να επιμένει ότι η τοποθέτηση Τούρκου πτεράρχου στη Λάρισα δεν συνδέεται με τη διοίκηση των εθνικών αεροπορικών δυνάμεων;
Οι πετρελαϊκές έρευνες
Το πότε οι Τούρκοι θα αποφασίσουν να βγάλουν στο Αιγαίο σκάφος γεωφυσικών ερευνών, θα σημάνει και τη θρυαλλίδα των εξελίξεων στο Αιγαίο.
Η εφημερίδα της τουρκικής κυβερνήσεως ήδη δημοσίευσε απόφαση του υπουργικού συμβουλίου του 2008, με την οποία εξουσιοδοτείται η κρατική εταιρεία πετρελαίου να προχωρήσει σε έρευνες για πετρέλαιο εκτός των τουρκικών χωρικών υδάτων. Οι έρευνες θα γίνουν σε τέσσερις περιοχές – δύο στην περιοχή της Αττάλειας και δύο στην περιοχή της Μούγλα – συνολικής θαλάσσιας έκτασης δύο εκατομμυρίων εκταρίων. Η πρώτη περιοχή «δέσμευσης» για τις σεισμολογικές έρευνες βρίσκεται ανοιχτά της πόλης Μούγλα και εκτείνεται σε μία απόσταση 681 χιλιάδων τετραγωνικών εκταρίων.
Η περιοχή εκτείνεται σε μία ακτίνα από τα βόρεια της νήσου Κω έως τα νότια της Ρόδου. Το δεύτερο «δεσμευμένο» από τους Τούρκους θαλάσσιο κομμάτι είναι νότια της Αττάλειας, σε μία ακτίνα 227 χιλιάδων τετραγωνικών εκταρίων. Οι ζώνες αποτελούν τμήματα μίας θαλάσσιας έκτασης, όπου εδώ και καιρό η κυπριακή κυβέρνηση έχει αποφασίσει να κάνει έρευνες για πετρέλαιο, έχοντας μάλιστα προχωρήσει και σε διεθνή διαγωνισμό.
Η απόφαση του τουρκικού συμβουλίου αναφέρει ότι η εντολή – άδεια στην κρατική εταιρεία για σεισμολογικές έρευνες έχει αρχικά διάρκεια ενός έτο9υς, με δικαίωμα παράτασης για ακόμη τέσσερα χρόνια. Ταυτόχρονα, της επιτρέπεται να κάνει τις έρευνές της μόνη της ή σε συνεργασία με διεθνείς εταιρείες.

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

8 σχόλια :

  1. Το "θερμο" επεισοδιο προϋποθετει αιφνιδιασμο. Αν οι Ελληνικες Ενοπλες δυναμεις περιμενουν θερμο επεισοδιο, τοτε οι Τουρκοι εχουν αυτοματως ενα σημαντικο μειονεκτημα.
    Θεωρω ομως οτι ολα αυτα εντασσονται στην προσπαθεια ψυχολογικου πολεμου που επιχειρουν οι Τουρκοι για να υπαρξει μια αρχικη συμφωνια για το Αιγαιο,χωρις να επηρεαστουν οι ενταξιακες διαπραγματευσεις της γειτονος.
    Με τον ορο ομως "συμφωνια" εννοειται εκχωρηση κυριαρχικων μας δικαιωματων στην αλλη πλευρα.

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. λογικό δεν είναι, όταν οι χειριστές μας θα δέχονται τέτοιες πιέσεις από την υπεράριθμη παρουσία των τουρκικών μαχητικών,να κάνουν και κανα λάθος εκεί πάνω;;; ιδίως όταν αρχίσουν τα "παιχνίδια" σε μεγάλες ταχύτητες και απότομους ελιγμούς, τι είναι να πατήσουν "καταλάθος" το σχετικό κουμπάκι στο χειριστήριό τους και να πέσουν μερικά τουρκικά!!!!
    άλλωστε, δε θα χρειαστεί να σκοπεύσουν και ιδιαίτερα. όταν θα πετάν τόοοοοοσα εχθρικά σε παράταξη, και τυφλά να χτυπάς, όλο και κάποιο θα πετύχεις!
    αντε να μπαζώσουμε λίγο το Αιγαίο ΜΑΣ. Εδώ ο ίδιος ο Υπ.ΑΜ της Κύπρου καλεί σε ανταρσία τους νεοσύλλεκτους, γιατί και οι δικοί μας να μην πάρουν άδεια από τη σημαία. στο κάτω κάτω, αν γίνει κάτι τέτοιο, μαζικά, σιγά μη βρουν το χρόνο να ασχοληθούν με το ποιος ή ποιοι πάτησαν το κουμπάκι τους!!! Άλλο θα είναι το πρόβλημά τους.χεχε
    αντε και ο Καιρός της δικαίωσης πλησιάζει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να σηκώναμε το γάντι, να κάνουμε πως δεν βλέπουμε τη φάκα πίσω απ' το τυρί, αν είμασταν έτοιμοι ως στρατός και ως λαός για ντού από παντού. Δηλαδή, ταυτόγχρονα, αμέσως με την κατάρριψη, να φωνάξουμε "αέρα" όπως οι παλιοί και να μη ξανασηκωθεί αεροπλάνο τους, να ξεκινούν οι καταδρομεις διεισδύσεις προχωρημένα κτυπήματα στο τούρκικο έδαφος, να μαρσάρουν τα άρματα, οι στόχοι των πυραύλων να πλήττωνται μαζικά κλπ, κλπ. Ποιός θα τα κάνει αυτά, η αγγλοπρεπής νεολαία, ο Μάθιου με τον Γκάσπαρ ? Τι μπορούμε να αντιτάξουμε στους εισβολείς, όταν σε όλα τα καίρια πόστα κράτους και κοινωνίας έχουν τοποθετηθεί αγγλοαμερικανοϊσρΑΛΗΤΕΣ πράκτωρες από τις διαδοχικές κυβερνήσεις κοντά 30 χρόνων ? Για ανοίξτε τα κανάλια να δείτε ...που βρίσκομαστε, τι γλώσσα μιλάμε, ποιό είναι το ήθος και η αυτοπεποίθηση του πολίτη που συνεχώς καταγγέλεται ως "Ελληνας", πόση εμπιστοσύνη έχει ο ένας στον άλλο και προς τους θεσμούς της κουρελιασμένης από την υπονόμευση πατρίδας μας.
    Θέλουμε συνολική αλλαγή πλεύσης για τέτοια ΑΝΑΤΑΣΗ, που οι πολιτικοί μας, τα κοινά λαμόγια που μεσολαβούν για το ξεζούμισμα και τη χειραγώγησή μας δεν πρόκειται να επιτρέψουν επ'ουδενί. Αν κάνουμε πως έστω δοκιμάζουμε να εξέλθουμε από την παρακμή μη σας πώ πως όλοι μαζί "θα μας την πέσουν" οι "σύμμαχοι" οι αποθηριωμένοι απ' τον ενδοτισμό και την κλεπτοκρατία που αντιμετωπίζουν στις επαφές τους με τους "εκπροσώπους" μας. Εδώ δεν κάναμε το αυτονόητο που επιτάσουν χίλια χρόνια ιστορίας, να σταθούμε πλάϊ στους Γιουγκοσλάβους και έτσι σίγουρα να αποτρέψουμε τον τεμαχισμό και την κατοχή στη γειτονιά μας. Αν από τότε ετοιμαζόμασταν, αν υπήρχε ελληνική παιδεία και πολιτισμός, κράτος με ελληνική οργάνωση ελληνικός στρατός ανεξάρτητος από τους "νταβάδες", ελληνική διπλωματία που να αναπτύσεται παράλληλα με τη ρωσική αφύπνιση, τότε θα είμασταν έτοιμοι.
    Τώρα, αν μασίσουμε οδηγούμαστε σε παγίωση της περιορισμένης κυριαρχίας σε όλη την ελλάδα, όχι μόνο σε Αιγαίο, Κύπρο και Θράκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. όπως είπε και κάποιος άλλος σε άλλη συζήτηση. Ας αφήσουμε τους S-300 να ασχοληθούν με τους μεμετιδες και η ΠΑ μας με οτι απομείνει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. δεν στεκει αυτο το σεναριο τα πραγματα για την τουρκικη πολεμικη αεροπορια δεν ειναι τοσο ροδινα οπως τα παρουσιαζουν, εχουν μεν πλεονεκτημα 60 αεροσκαφων αλλα αυτο το εκμηδενιζει ο μεγαλος εναεριος χωρος που εχει να καλυψει η πολεμικη αεροπορια της γειτονος, δευτερον, η τουρκικη αεροπορια εχει μεγαλο δεικτη ατυχηματων!! και εχει να αντιμετωπίσει εκτος απο την πολεμικη αεροπορια μας και την αντιεροπορικη ομπρελα των s-300 και patriot μαζι με το συστημα TR-1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. και ισχυρα αντιεροπορικη ομπρελα εχουμε s-300 tr-1 patriot και πολυ καλη αεροπορια, δεν στεκει αυτο το σεναριο, εκτος και αν οι πολιτικοι μας τα εχουν αποφασισει να γινουν ετσι μονο τοτε οι τουρκοι θα μπορουσαν να κανουν κατι τετοιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Για τους S-300 ξεχάστε τους , όσο και μας πικραίνει αυτό. Δεν έχουν κάνει ακόμη τακτική βολή. Ίσως .... το επόμενο έτος, πολιτικών θέλοντος , αμερικανών επιτρέποντος και φυσικά ρώσικων ανταλλακτικών και λοιπών απαρτίων για την σωστή λειτουργία τους.

    Για τα απέναντι.. μογγολάκια ακόμη περιμένουν να αποκρυπτογραφήσουν τις ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ μιας χούφτας ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΙΛΟΤΩΝ της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ στη φημισμένη RED FLAG. Ακόμη και τα αμερικανά τρίβουν τα ματάκια τους.

    Για την επιθετική στάση της τουρκίας και όχι μόνο, αναλογιστείτε, εν μέσω οικονομικής κρίσης , πως θα δικαιολογηθούν τα ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης ,οι Φρεγάτες FREMM ,οι αναβαθμίσιες των F16 , η αγορά νέων μαχητικών και τόσες άλλες επενδύσεις στην Άμυνα της Ελλάδος; Όχι πως δεν χρειάζονται,αλλά στην Ελλάδα μας υπάρχουν πολλοί "καλοθελητές".

    Είναι προτιμότερο ένα σύγχρονο πολεμικό σύστημα , μετά από μερικά χρόνια να πάει για παλιοσίδερα, γιατί έτσι θα έχει κερδίσει την ΕΙΡΗΝΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Aγαπητέ 6.16μμ 2 Αυγούστου 2009.Η λογική σου τί λέει; εμπιστέυσαι τούς πολιτικούς μάς; όταν γιωργάκης καί ντόρα έχουν τό ιδεολόγημα: καλύτερα λιγότερο ΑΙΓΑΙΟ καί νά κοιμώμαστε ήσυχοι. Καί ένα οικόπεδο πού δέν μπορείς νά τό κρατήσεις τό πουλάς[sic].ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΗ: ΕΙΜΑΙ Ο ΠΑΝΟΣ που σέ άλλη συζήτηση μιλάω γιά τά s300.ΠΟΥ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΑΠΑΞΙΩΣΕΙ. Η θεραπαινίδα τών αμερικανών στό υπεξ ντόρα..... μέτον ανθρωπό της Μειμαράκη στό υπεθα. Καί μέ τόν Ευάγγ Βασιλάκο στή ΓΔΑΕΕ. Η ΑΥΤΟΚΡΤΕΙΡΑ ΘΕΟΔΩΡΑ. ελέγχει το υπεθα κατουσιαν Καί γιά νά κατάλάβεις: σε κάποιο ΚΥΣΕΑ ο ΑΓΕΕΘΑ ΖΗΤΟΥΣΕ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ S300 ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΒΑΣΙΛΑΚΟΥ: ΣΙΓΑ ΣΤΡΑΤΗΓΕ ΜΗ ΓΙΝΕΙ ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΑ ΕΔΩΣΕ!!!!!! ΜΑΚΑΡΙ ΠΑΝΤΩΣ ΑΝ ΤΑ ΜΟΓΚΟΛΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΤΙ ΝΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ!!! ΤΙ ΝΑ ΠΩ..... ΠΑΝΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]