Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ερντογάν: Στις συζητήσεις Ελλάδας-Τουρκίας δεν πρέπει να υπάρχουν τρίτα μέρη


Την επιθυμία του για απευθείας διάλογο Ελλάδας - Τουρκίας χωρίς την συμμετοχή τρίτων εξέφρασε και πάλι ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο των ηγετών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

"Συμφωνώ με τον Έλληνα πρωθυπουργό Μητσοτάκη, είμαι στην ίδια σελίδα και ελπίζω να υπάρχει ηρεμία και ειρήνη. Είχαμε μια καλή συζήτηση για την περιοχή", ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.

"Του είπα ότι δεν θα πρέπει τρίτα μέρη ή τρίτες χώρες να μπαίνουν στις συζητήσεις μας. Εάν υπάρχει ένα θέμα μπορείς να με πάρεις τηλέφωνο και εγώ επίσης μπορώ να σε πάρω τηλέφωνο", πρόσθεσε.

"Έτσι, χωρίς πρόβλημα, Ελλάδα και Τουρκία θα μπορούμε από κοινού να κάνουμε βήματα. Να φέρουμε όλα τα θέματα στο τραπέζι, να τα συζητήσουμε και να πάρουμε αποφάσεις. Αν σε ένα συγκεκριμένο θέμα μπορουμε να βρούμε κοινό έδαφος θα το αφαιρούμε από την ατζέντα, θα το βγάζουμε από το τραπέζι. Και έτσι μπορούμε να προχωρήσουμε σε ένα τραπέζι λύσεων και όχι σε ένα τραπέζι προβλημάτων".

"Συμφωνήσαμε με τον Μητσοτάκη και αποφασίσαμε να συνεχίσουμε στο πλαίσιο του μηχανισμού για τον διάλογο που επαναφέραμε πρόσφατα. Μιλήσαμε επίσης για πιθανά βήματα που θα στηρίζουν την θετική ατζέντα. Και οι συζητήσεις μας θα πρέπει να συνεχιστούν, δεν υπάρχει λόγος να φέρνουμε τρίτα μέρη ανάμεσα μας". 


S-400

Για το θέμα των S-400 ανέφερε ότι η τουρκική πλευρά επανέλαβε τις προηγούμενες θέσεις και προτάσεις της και είναι στο επίπεδο των υπουργών Άμυνας να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις. Εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση του ότι θα "υπάρξουν αποτελέσματα".

Σημείωσε εξάλλου ότι είχε προηγηθεί η πρόταση για την αγορά των αμερικανικών αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot. "Αυτό δεν προχώρησε και έπρεπε να πάρουμε τους S-400", πρόσθεσε.

Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε λόγο για μια εποικοδομητική συνάντηση με τον πρόεδρο Μπάιντεν και ανέφερε ότι τον προσκάλεσε να επισκεφτεί σύντομα την Τουρκία.

"Με τον Μπάιντεν, τον οποίο γνωρίζω πολλά χρόνια, είχαμε την ευκαιρία να δούμε τις διαφορές μας αλλά και τα κοινά σημεία συνεργασίας και ο τρόπος που προσεγγίσαμε αυτά τα θέματα ήταν εποικοδομητικός", ανέφερε.

"Μιλήσαμε για τα επόμενα βήματα, πώς να υλοποιήσουμε τις ευκαιρίες που έχουμε σε πολλά πεδία. Θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τον διάλογο στο μέγιστο επίπεδο".

Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε λόγο για μια ειλικρινή συνάντηση. "Υπάρχουν τεράστιες προοπτικές για συνεργασία και θελουμε να διευρύνουμε το πεδίο. Δεν υπάρχουν θέματα στις σχέσεις Τουρκίας - ΗΠΑ που δεν μπορούμε να λύσουμε", τόνισε.

Τέλος για την συνάντηση του με τον Γάλλο πρόεδρο ανέφερε ότι ο πρόεδρος Μακρόν τον διαβεβαίωσε ότι δεν είναι δυνατόν να είναι εχθρός του Ισλάμ, προσθέτοντας ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεργαστούν σε τομείς όπως η Συρία και η Λιβύη.






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]