Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Γαλλία: Ο καυγάς για το μεγάλο τζαμί


Η Τουρκία έχει γίνει θέμα της εσωτερικής πολιτικής της Γαλλίας

Για τον ειδικό των διεθνών σχέσεων Christian Makarian, η διαμάχη για την κατασκευή του τζαμιού Eyyûb Sultan στο Στρασβούργο, είναι μια νέα διάσταση της σημασίας της διείσδυσης της επιρροής του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και των δικτύων του στο πολιτικό τοπίο της Γαλλίας – και όχι μόνο.

Ειναι ένα γεγονός που κατήγγειλε και ο ίδιος ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, κατά το ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 25ης Μαρτίου, γράφει η εφημερίδα Le Figaro.

Προχωρώντας σε δύο διαφοροποιημένα, αλλά συγκλίνοντα μέτωπα, το διεθνές πεδίο και την εσωτερική ζωή, ο Τούρκος ηγέτης καθιερώθηκε ως σημαντικός παράγοντας στις εσωτερικές συζητήσεις της γαλλικής κοινωνίας. Το ίδιο έκανε και στη Γερμανία ή σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, όπου υπάρχει σημαντικό στοιχείο τουρκικής καταγωγής.

Αλλά ο Erdogan κατάφερε αναμφίβολα να εισέλθει στην Ευρώπη, από την πίσω πόρτα, αυτή των υπόγειων ελιγμών, ενθουσιασμένων χάκερ, και ομάδων δράσης ελάχιστα καλυμμένων. Μεταξύ των μέσων δράσης του, ο έλεγχος ενός σημαντικού μέρους του ευρωπαϊκού Ισλάμ διαδραματίζει πρωταρχικό ρόλο.

Στο ίδιο ντοκιμαντέρ, στο οποίο μίλησε ο Emmanuel Macron, ακούμε μια ανάλυση του Nicolas Sarkozy, στην οποία αξίζει να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή. Για τον πρώην Γάλλο πρόεδρο, ο οποίος είχε επανειλημμένα εναντιωθεί στον Erdogan, ο τελευταίος ενεργούσε πολύ περισσότερο πολιτικό οπορτουνισμό παρά από μουσουλμανική «ευσέβεια». Σε αυτό πρέπει να επικεντρωθεί η προσοχή.

Στην Τουρκία, η χρησιμοποίηση της θρησκείας από την πολιτική μηχανή του AKP είναι αναμφισβήτητα το μεγαλύτερο επίτευγμα ενός αρχηγού μουσουλμανικού κράτους, εδώ και έναν αιώνα….

Η θρησκεία, με τις συνεργαζόμενες ενώσεις, είναι για τον Erdogan ένα πολιτικό μέσο υψηλού επιπέδου, για την επιδίωξη των χωρίς όρια προσωπικών του φιλοδοξιών και η καλύτερη απόδειξη είναι η οργάνωση Milli Görüs, ένα πολύ δομημένο και ιεραρχικό σώμα, μέσω του οποίου ελέγχει περισσότερα από 500 τζαμιά σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Το γαλλικό υποκατάστημα του, το CIMG (Ισλαμική Συνομοσπονδία Milli Görüs), που δημιουργήθηκε το 1995, διαχειρίζεται 71 τζαμιά, συγκεντρώνει περισσότερες από 300 ενώσεις (θρησκευτικές, πολιτιστικές, γλωσσικές, εκπαιδευτικές κ.λπ.) και διευθύνεται πλήρως από το AKP, από την Τουρκία.

Με αυτόν τον τρόπο, ο Erdogan διαθέτει ένα μοχλό στο Ισλάμ της Γαλλίας. Η διαμάχη – πολύ δικαιολογημένη – που περιβάλλει την κατασκευή του τζαμιού Eyyûb Sultan,Σουλτάν στο Στρασβούργο είναι από αυτή την άποψη εξαιρετικά σημαντική.

Στο Στρασβούργο, όπως και σε πολλά άλλα μέρη της τόσο κουρασμένης Γηραιάς Ευρώπης,, πρέπει να δούμε τα αργά και σίγουρα στάδια του παράλογου σχεδίου των Τούρκων Ισλαμιστών ακτιβιστών.

Όταν η ιστορία φαίνεται τόσο ψυχρά ευανάγνωστη, και δεν θέλουμε να μάθουμε από αυτήν, τι μπορούμε να πούμε περισσότερο από την τύφλωση;

Le Figaro – «La Turquie est devenue une question de politique intérieure française»
HellasJournal






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]