Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τα ντοκουμέντα της υπόθεσης κατασκοπείας "καίνε" τους τουρκοπράκτορες


«Το σκάφος P32 δεν είναι ορατό στο σημείο. Είναι σωστός ο αριθμός;» έγραφε ο γραμματέας του τουρκικού προξενείου σε sms που έστειλε στον 52χρονο μάγειρα στις 3 Νοεμβρίου για να λάβει την απάντηση: «Δεν φαίνεται εντελώς επειδή είναι σκοτεινά» 

Οι δύο κατηγορούμενοι για κατασκοπεία επικοινωνούσαν μέσω WhatsApp 

Γιατί κλίκαραν στην ιστοσελίδα του Πολεμικού Ναυτικού

Φωτογραφίες και θέσεις ελληνικών πολεμικών πλοίων αλλά και γραπτά μηνύματα με πληροφορίες που αφορούν στα διακριτικά τους φαίνεται πως αντάλλασσαν μεταξύ τους μάγειρας και γραμματέας, σύμφωνα με την έκθεση του Τμήματος Ψηφιακών Πειστηρίων της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών

Παρά τους ισχυρισμούς του 52χρονου μάγειρα Μεμέτ Νεμαζετίν για τις «ελάχιστες επαφές» και τα «ασήμαντης αξίας στοιχεία» που έδωσε στον γραμματέα του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο Μπαϊράμ Σεμπαετίν, τα ντοκουμέντα που προέκυψαν μέσα από την αναλυτική έκθεση του Τμήματος Ψηφιακών Πειστηρίων της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών μετά τον ενδελεχή έλεγχο των smartphones των δύο κατηγορουμένων είναι ιδιαιτέρως επιβαρυντικά.

Κατά την εργαστηριακή εξέταση του τηλεφώνου του γραμματέα, εντοπίστηκαν συνολικά 98 γραπτά μηνύματα, 1.779 επαφές, το ιστορικό περιήγησης στο Διαδίκτυο, το ιστορικό κλήσεων με 7.332 κλήσεις, 423 μεταφορτώσεις αρχείων, το ιστορικό συνομιλιών στις εφαρμογές Facebook και Whats App, 91 αρχεία κειμένου, 33 αρχεία εικόνας και 442 αρχεία ήχου. Στο τηλέφωνο του μάγειρα εντοπίστηκαν 213 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, 900 γραπτά μηνύματα , 429 αναζητούμενοι όροι στο Διαδίκτυο, 1.146 αναγνωριστικά ασύρματων δικτύων, 96 εγγραφές αυτόματης συμπλήρωσης, 6.942 επαφές, όλο το ιστορικό των εφαρμογών Facebook messenger, Native messenger, Twitter, Viber και Whats App, 623 αρχεία εικόνας, στιγμιότυπα συνομιλιών της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων treema, 3.533 τοποθεσίες και άλλα.

Στις σελίδες 10, 11 και 12 της έκθεσης του Τμήματος Ψηφιακών Πειστηρίων της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών παρουσιάζεται ενδεικτικό φωτογραφικό υλικό με ημερομηνία λήψης την 6η Νοεμβρίου 2020. Σύμφωνα με το πόρισμα της έκθεσης, οι εικόνες αφορούν σε πλοία του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και σε σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής που βρέθηκαν στο κινητό τηλέφωνο του Μπαϊράμ Σεμπαετίν, γραμματέα του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο. Σύμφωνα με το πόρισμα, οι εικόνες έχουν ληφθεί από τη συσκευή κινητού τηλεφώνου του 52χρονου μάγειρα και δεν έχει αποσταλεί μέσω κάποιου μηνύματος από τον γραμματέα, προφανώς προκειμένου να αποφύγουν τυχόν μετάδοση αυτών των δεδομένων.

Οπως προκύπτει από την ενδελεχή εξέταση των δύο συσκευών, του μάγειρα και του γραμματέα, οι δυο τους είχαν συχνή επαφή. Αυτό αποδεικνύεται από το σύνολο των κλήσεων, των μηνυμάτων και της ανταλλαγής δεδομένων μέσω εφαρμογών Διαδικτύου. Ενδεικτικά, σε σημείο της μεταξύ τους συνομιλίας στις 3 Νοεμβρίου 2020 και ώρα 07.55, ο γραμματέας του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο απέστειλε μήνυμα (sms) στον 52χρονο μάγειρα, γραμμένα στην τουρκική γλώσσα, με το εξής περιεχόμενο: «Το σκάφος P32 δεν είναι ορατό στο σημείο. Είναι σωστός ο αριθμός;».

Ο μάγειρας Μεμέτ Νεμαζετίν απαντά λίγη ώρα μετά, συγκεκριμένα στις 08.20, λέγοντας: «Δεν φαίνεται εντελώς επειδή είναι σκοτεινά».

Σημειώνεται ότι ο μάγειρας χρησιμοποιώντας τη συσκευή κινητού τηλεφώνου του, περιηγείται στο Διαδίκτυο στην επίσημη ιστοσελίδα του Πολεμικού Ναυτικού, προφανώς αναζητώντας το προαναφερόμενο σκάφος. Επιπροσθέτως, από τη συνδυαστική ανάλυση των δεδομένων των εταιρειών προέκυψε ότι κατά το χρονικό διάστημα 01/10/2020 έως 30/11/2020 που διαρκεί η άρση απορρήτου, οι δύο εμπλεκόμενοι συνομιλούν 61 φορές. Σε τέσσερις συνομιλίες τους προκύπτει ότι η τηλεφωνική σύνδεση του γραμματέα ενεργοποιείται από την κεραία Kastelorizo 1 που βρίσκεται στο Καστελλόριζο. Πολλές συνομιλίες τους γίνονται πριν την αναχώρηση του πλοίου για Καστελλόριζο, καθώς η τηλεφωνική σύνδεση του γραμματέα ενεργοποιείται από την κεραία Rodos New Port. Αποστέλλουν συνολικά 9 γραπτά μηνύματα μεταξύ τους. Επιπλέον, κάνουν καθημερινή χρήση υπηρεσίας δεδομένων (GPRS) και πιθανόν να συνομιλούν και να αποστέλλουν μηνύματα μεταξύ τους με τη χρήση διάφορων εφαρμογών όπως προκύπτει από την ανάλυση δεδομένων των συσκευών κινητής τηλεφωνίας.

Φρίξος Δρακοντίδης

Πρώτο Θέμα


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]