Ο Ερντογάν απαιτεί να έχει ίδια σχέση με τον Μπάιντεν, όπως με τον Τραμπ
Σε άρθρο γνώμης, στην αμερικανική εφημερίδα Washington Post, υπό τον τίτλο «Άποψη: η Τουρκία θα επιδοθεί σε σκληρό παζάρι. Ιδού πώς θα αντιδράσει η ομάδα Μπάιντεν», καταγράφεται ο τρόπος αντιμετώπισης της κατάστασης των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, αό τουρκικής πλευράς.
Το θέμα υπογράφει η Τουρκάλα δημοσιογράφος και αναλύτρια, Asli Aydintasbas.
Επισημαίνεται ότι η Τουρκία αποτελεί έναν από τους πιο δύσκολους φακέλους που πρόκειται να διαχειριστεί η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, καθώς η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν έχει απομακρυνθεί από τη Δύση, φλερτάρει με τη Ρωσία, υιοθετεί αυταρχικές πρακτικές στο εσωτερικό της Τουρκίας, προμηθεύτηκε τα ρωσικά πυραυλικά συστήματα S-400 και στράφηκε εναντίον των Κούρδων στη Συρία, συμμάχων των ΗΠΑ.
Παραμένει ωστόσο συμμαχική χώρα στους κόλπους του ΝΑΤΟ και περιφερειακή δύναμη, ενώ αναπλήρωσε τεχνηέντως το κενό που προκλήθηκε από την αποχώρηση των ΗΠΑ στη Συρία, επεκτείνοντας ταυτόχρονα το στρατιωτικό της αποτύπωμα στον Καύκασο και τη Μέση Ανατολή.
Όπως σημειώνεται, ο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας, ενισχύοντας ολοένα και περισσότερο την αυτοπεποίθησή του και την αμυντική ικανότητα της χώρας του, δεν ενδιαφέρεται πλέον να είναι πιστό μέλος της Δύσης, πιστεύοντας ότι η Τουρκία θα πρέπει να αναζητήσει τη δική της μοίρα, με τον ίδιο στο τιμόνι.
Τώρα, συνεχίζει η αρθρογράφος, ο Erdogan εξετάζει τον επαναπροσδιορισμό των σχέσεών του με τη διοίκηση Biden, επιδιώκοντας την αναγνώριση από την Ουάσιγκτον της νέας πραγματικότητας της Τουρκίας, όπως ο ίδιος τη θεωρεί.
Επισημαίνονται δηλώσεις ανώτερου συμβούλου του περιβάλλοντος του τούρκου προέδρου, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τονίζει ότι η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που συγκρατεί τον επεκτατισμό της Ρωσίας στη Συρία και αλλού, καθώς και ότι ο Erdogan έχει αναπτύξει μία σχέση με τον Putin, ως ο μοναδικός δυτικός ηγέτης που μπορεί να έχει ειλικρινή συζήτηση μαζί του, γεγονός που η διοίκηση Biden πρέπει να θεωρήσει ως πλεονέκτημα.
Οι Τούρκοι, με την απροθυμία τους να ξεκόψουν από τη Ρωσία, νιώθουν ότι πρέπει να έχουν επιρροή και στα δύο στρατόπεδα, υποστηρίζει η αρθρογράφος. Ωστόσο, οι ΗΠΑ δεν δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως διαφαίνεται από τις δηλώσεις του νέου Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Antony Blinken, ο οποίος τόνισε ότι:
«Δεν είναι αποδεκτή η ιδέα της συνεργασίας ενός -υποτιθέμενου- στρατηγικού μας συμμάχου με έναν από τους μεγαλύτερους στρατηγικούς ανταγωνιστές μας στη Ρωσία», προσθέτοντας ότι:
«Χρειάζεται να εξετάσουμε τον αντίκτυπο των κυρώσεων που είναι σε ισχύ και στη συνέχεια να αποφασίσουμε εάν θα πρέπει να γίνουν επιπλέον κινήσεις».
Σύμφωνα με πληροφορίες που παρείχε στην συντάκτη, πρώην στρατιωτικός του καθεστώτος Erdogan, ο τούρκος πρόεδρος επιθυμεί ως αντάλλαγμα για τη μη χρήση των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων την εδραίωση προσωπικής σχέσης με τον Biden, κατά το πρότυπο της σχέσης που είχε με τον Trump, και χωρίς να πρέπει να δεσμεύεται για τήρηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοκρατίας.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, συνεχίζει η αρθρογράφος, ο Erdogan επιδιώκει να αναδειχθεί ως ο μόνος συνομιλητής της Ουάσιγκτον, προκειμένου να εδραιώσει τη συνέχιση του καθεστώτος του.
Επιπλέον, η προσπάθεια εξομάλυνσης των διαφορών της Τουρκίας με την Κύπρο και την Αρμενία -αν και δεν βρίσκονται στο επίκεντρο των αμερικανοτουρκικών σχέσεων- θα μπορούσαν να αποβούν προς όφελος της σχέσης που επιθυμεί να έχει η Άγκυρα με την Ουάσιγκτον.
Οι Αμερικανοί δεν κατάλαβαν ποτέ πώς να αντιμετωπίσουν τον Erdogan και ο Τούρκος πρόεδρος δεν κουράστηκε ποτέ να παίζει σκληρό παιχνίδι, συνεχίζει ο συντάκτης. Ίσως, αυτή τη φορά, το κλειδί για τη αποκατάσταση της σχέσης Ουάσιγκτον-Άγκυρας, είναι η λήψη μικρών βημάτων απόστασης.
Αντί της αποκατάστασης των μεταξύ τους σχέσεων μέσω της ολικής επαναφοράς από την κορυφή, η Τουρκία και οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να επιτύχουν περισσότερα, με βήματα μωρού, διατηρώντας την πόρτα ανοιχτή για ένα καλύτερο μέλλον.
Washington Post / Asli Aydintasbas – Opinion: Turkey will drive a hard bargain. Here’s how the Biden team can react
HellasJournal
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...