Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Τουρκία δεν πρόκειται να επιστρέψει...


Οι αυταρχικοί ηγέτες όπως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Βλαδίμηρος Πούτιν σέβονται μόνο την απροκάλυπτη ισχύ. Τούτο δεν είναι παράξενο γιατί ο φόβος που προκαλεί η απροκάλυπτη βία είναι η προσφιλής τους μέθοδος άσκησης της εξουσίας και από τους ίδιους.

Δεν έχουν περάσει πάνω από τρεις-τέσσερις μήνες από τον περασμένο Οκτώβριο όταν ο Τούρκος πρόεδρος απειλούσε τις ΗΠΑ πως δεν ξέρουν με ποιον έχουν να κάνουν, χαρακτήριζε τον Μακρόν "τρελό" και τους Ευρωπαίους φασίστες...

"Βγήκαν μπροστά για τα F-35 (οι ΗΠΑ) και μας απείλησαν. Στείλτε τους S-400 πίσω στη Ρωσία. Εμείς δεν είμαστε κράτος συναποτελούμενο από φυλές” έλεγε τότε ο Ερντογάν σε δημόσια ομιλία του.

Μάλιστα στην περίπτωση επιβολής αμερικανικών κυρώσεων για το θέμα των S-400, ο φέρελπις "σουλτάνος" είχε δηλώσει πως αν επιβληθούν θα επιβάλει και η Τουρκία από την πλευρά της...

Στην ίδια ομιλία απευθυνόμενος στον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν ανέφερε, "καταρχάς κοίτα τον εαυτό σου και κοίτα πού πηγαίνεις”, υπενθυμίζοντας προηγούμενη ομιλία του στο Καϊζερί όπου είχε αναφέρει πως ο Γάλλος πρόεδρος χρειάζεται ψυχίατρο... 

Η "στρίγγλα" που έγινε "αρνάκι"...

Σήμερα λίγες μέρες πριν και την τυπική απομάκρυνση από την ηγεσία των ΗΠΑ του προστάτη του Ντόναλντ Τραμπ, ο Ερντογάν έχει ανακρούσει πρύμναν.

Η Τουρκία έχει αποσύρει το "Ορούτς Ρέις" και προσπαθεί να αποκαταστήσεις τις σχέσεις με την Ε.Ε., τη Γαλλία, το Ισραήλ, την Ελλάδα κ.λ.π.

Ήδη, λίγες μέρες μετά τις αμερικάνικες εκλογές, στις 21 Νοεμβρίου ο ίδιος άνθρωπος που έλεγε αυτά που έλεγε ένα μήνα νωρίτερα, ανέφερε: "Δεν βλέπουμε τους εαυτούς μας οπουδήποτε παρά στην Ευρώπη. Σκοπεύουμε να χτίσουμε το μέλλον μας μαζί με την Ευρώπη". "Θέλουμε μια ισχυρότερη συνεργασία με τους φίλους και συμμάχους μας". 

"Δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα που να μην λύνεται με διάλογο"

Στην ίδια ομιλία, ο Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία θα ήθελε να "χρησιμοποιήσει ενεργά τις παλιές και στενές σχέσεις συμμαχίας με τις ΗΠΑ για να βρεθεί μια λύση στα περιφερειακά και διεθνή προβλήματα".

Είναι προφανές πως ο Ερντογάν έχει λάβει "μηνύματα" πως η νέα ηγεσία στις ΗΠΑ προσανατολίζεται σε αλλαγή στάσης απέναντί του και απέναντι στην Τουρκία και προσπαθεί να αναπροσαρμόσει τις επιδιώξεις τους αναλόγως.

Στον ίδιο σχεδιασμό συμπεριλαμβάνεται και η προσπάθεια βελτίωσης των σχέσεων με το Ισραήλ και τη Γαλλία.

Τόσο στη Γαλλία όμως όσο και στο Ισραήλ, αν παρακολουθήσει κάποιος τις προσεγγίσεις των αναλυτών στις "δεξαμενές σκέψεις" των δυο χωρών, έχει γίνει αντιληπτό πως η Τουρκία τις τελευταίες δεκαετίες έχει μετατοπιστεί πολιτικά και πολιτισμικά, γιατί η κοινωνία της έχει μετατοπιστεί πολιτισμικά εγγύτερα στο ριζοσπαστικό ισλάμ. Ο Ερντογάν είναι το αποτέλεσμα αυτής της μετατόπισης και όχι η αιτία.

Κατά συνέπεια οι αντισυσπειρώσεις που δημιουργεί αυτή η μετατόπιση της Τουρκίας στην περιοχή έχουν θεμελιώδες στρατηγικό βάθος και δεν πρόκειται να ανατραπούν από διπλωματικούς ελιγμούς που ενδέχεται να αποδειχτούν πρόσκαιροι. 

Υποκριτική αφέλεια...

"Η Ελλάδα δεν πρέπει να επηρεάζεται από άλλες χώρες και να κάνει οπουδήποτε θέλει ασκήσεις και οποιαδήποτε αλλά βήματα, σε διαφορετική περίπτωση δεν θα έχουμε μόνο ατύχημα, αλλά θα κάνουμε αυτό που πρέπει", ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ κατά τη διάρκεια της προχθεσινής συνάντησης με τον Γερμανό ομόλογό του.

Το καθεστώς της Άγκυρας διακρίνεται από αφέλεια αν πιστεύει πως με μια διπλωματική αναδίπλωση η οποία μπορεί να αναδειχτεί πρόσκαιρη, οι σχέσεις στην περιοχή θα επανέλθουν εκεί που βρίσκονταν προ της εποχής Ερντογάν.

Ακόμη και αν απομακρυνθεί ο Ερντογάν και επανέλθουν οι Κεμαλιστές δύσκολα θα μπορέσουν να αποκαταστήσουν την επιρροή τους στους πληθυσμούς που έχουν στραφεί προς το ισλάμ και τις τελευταίες δεκαετίες αυξάνονται ταχύτερα από τους "κοσμικούς" των δυτικών παράλιων.

Η ανάδειξη τούτης της ιδιομορφίας της τουρκικής κοινωνίας που φαλκιδεύει το ενδεχόμενο της αποκατάστασης της σχέσης της Τουρκίας με τη Δύση στα μεταπολεμικά επίπεδα της ψυχροπολεμικής περιόδου πρέπει να είναι η επιδίωξη της Ελλάδας και των συμμάχων της στα κέντρα αποφάσεων της Ε.Ε. και των ΗΠΑ.

Η Τουρκία δεν πρόκειται να επιστρέψει στο "μαντρί" και όσο πιο γρήγορα το καταλάβουμε όλοι αυτό (σε Ελλάδα, Ε.Ε. και ΗΠΑ) τόσο μικρότερο θα είναι το κόστος...

Κώστας Στούπας
Capital






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]