Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κομισιόν: H Τουρκία στη νέα κοινή ατζέντα Ε.Ε. – ΗΠΑ


Η Τουρκία είναι μεταξύ των θεμάτων που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι πρέπει να είναι μέρος της νέας κοινής ατζέντας Ε.Ε.-ΗΠΑ επί θητείας του Τζο Μπάιντεν. Αυτό προκύπτει από το 11σέλιδο έγγραφο της Κομισιόν στο οποίο παρουσιάζονται οι προτεραιότητες της Ε.Ε. για τη νέα σχέση, όπως θα συν-διαμορφωθεί υπό την εμφανώς πιο φιλο-ευρωπαϊκή διοίκηση Μπάιντεν.

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο: «Η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ έχουν κοινό στρατηγικό συμφέρον για μία σταθερή και ασφαλή Ανατολική Μεσόγειο. Πρέπει να αναζητήσουμε μία συντονισμένη προσέγγιση στις σχέσεις μας με την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης και της αντιμετώπισης των τρεχουσών προκλήσεων».

Η αναφορά θα μπορούσε να εκληφθεί ως σήμα της διάθεσης της Ε.Ε. για αναβολή αποφάσεων σχετικά με την Τουρκία, έως ότου ορκιστεί ο νέος Αμερικανός πρόεδρος (στις 20 Ιανουαρίου) και μπορέσουν να γίνουν οι αναγκαίες διαβουλεύσεις. Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Οκτωβρίου είχε δοθεί προθεσμία στην Άγκυρα ως τη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου (10-11.12) για να δείξει με τις ενέργειές της, ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο, ότι είναι έτοιμη για στροφή προς μία θετική ατζέντα με την Ε.Ε. Σε διαφορετική περίπτωση, η σύνοδος του Δεκεμβρίου ενδέχεται να δώσει το πράσινο φως για την επιβολή νέων κυρώσεων στην Τουρκία.

Σύμφωνα με κοινοτική πηγή, πάντως, το έγγραφο «δεν υποδηλώνει πρόθεση για οποιαδήποτε αναβολή αποφάσεων σε σχέση με την Τουρκία». Οι ευρωτουρκικές σχέσεις «έχουν απασχολήσει πολύ την Ε.Ε. τους τελευταίους μήνες και θα συζητηθούν στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αλλά με τη νέα διοίκηση Μπάιντεν», σημειώνει η ίδια πηγή. «Αλλά είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να δράσουμε».

Το έγγραφο της Κομισιόν αναφέρει ότι «η συνδυασμένη ισχύς και επιρροή» της Ε.Ε. και των ΗΠΑ είναι «αναντικατάστατο» στοιχείο εδραίωσης της διεθνούς συνεργασίας στον 21ο αιώνα. «Η κοινή μας δέσμευση είναι ζωτική σε έναν κόσμο όπου αυταρχικές δυνάμεις επιχειρούν να υπονομεύσουν δημοκρατικές χώρες, επιθετικοί δρώντες προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν περιοχές και θεσμούς, και κλειστές οικονομίες εκμεταλλεύονται την ανοιχτή φύση των κοινωνιών μας, από την οποία εξαρτώμαστε». Η Επιτροπή, όπως εξηγεί κοινοτική πηγή, αποφάσισε να συντάξει το κείμενο αυτό για να δείξει ότι η Ε.Ε. μπορεί να αναλάβει την πρωτοβουλία και δεν θα περιμένει παθητικά για τα σήματα που θα της στείλει η νέα αμερικανική διοίκηση.

Τα πέντε πεδία εμβάθυνσης της ευρω-ατλαντικής συνεργασίας στα οποία εστιάζει το έγγραφο είναι η υγεία, το περιβάλλον, το διεθνές εμπόριο, η τεχνολογία και η γεωπολιτική.

«Η Επιτροπή και ο Ύπατος Εκπρόσωπος [για την Εξωτερική Πολιτική] καλούν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να εγκρίνει αυτό το περίγραμμα και τα προτεινόμενα πρώτα βήματα ως έναν οδικό χάρτη για μία νέα διατλαντική ατζέντα για τη διεθνή συνεργασία […] Μία συνάντηση κορυφής Ε.Ε.-ΗΠΑ στο πρώτο μισό του 2020 μπορεί να λανσάρει αυτή τη φιλόδοξη και χειροπιαστή ατζέντα», καταλήγει το έγγραφο.






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]