Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ερντογάν: Είναι επιλογή της Ελλάδας αν θα προκαλέσει σύγκρουση


Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δείχνοντας πάλι με το δάχτυλο την Ευρώπη, τη χαρακτήρισε ανειλικρινή στο θέμα του μεταναστευτικού 

Το βάρος στην Ελλάδα για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στην ανατoλική Μεσόγειο και το αν προκληθεί ακόμη και σύγκρουση έριξε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, δηλώνοντας παράλληλα ότι η αποφασιστική στάση της Τουρκίας ανάγκασε την Ελλάδα να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου.

«Αγνοώντας για χρόνια την παρουσία της χώρας μας στην περιοχή, όσοι μας παρουσίαζαν χάρτες, που μας φυλάκιζαν στις ακτές μας, και πρόβαλλαν εναντίον μας απαιτήσεις, μετά τα βήματά μας, δοκίμασαν πρώτα τις απειλές και έπειτα τη γλώσσα του εκβιασμού. Μπροστά στην πολιτική και διπλωματική ισχύ της Τουρκίας και την αποφασιστική στάση που επέδειξε ο ηρωικός μας στρατός, στην ξηρά, τη θάλασσα και τον αέρα, με την υποστήριξη παράλληλα των υπηρεσιών πληροφοριών μας, αναγκάστηκαν να αποδεχθούν το δρόμο τελικά του διαλόγου.

Ειδικά μετά τις έντονες προσπάθειες της Γερμανίας, φτάσαμε σε αυτό το σημείο, για μία λύση μέσω συνομιλιών, ωστόσο είναι επιλογή των απέναντί μας αν θα κλιμακώσουν ξανά την ένταση και αν θα προκαλέσουν μια σύγκρουση», ανέφερε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στο πλαίσιο της έναρξης των εργασιών της τουρκικής εθνοσυνέλευσης.

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι είναι αποφασισμένος να διατηρήσει μέχρι τέλους ανοιχτά τα κανάλια του διαλόγου και ότι η χώρα του είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που αγωνίζεται για την ειρήνη.

«Εμείς είμαστε αποφασισμένου να διατηρήσουμε μέχρι τέλους τα κανάλια του διαλόγου ανοιχτά. Σε έναν κόσμο που οι συγκρούσεις αυξάνονται, αναρωτιέμαι πόσες χώρες άραγε αγωνίζονται και θυσιάζονται όσο η Τουρκία για την ειρήνη;», δήλωσε καλώντας την Ελλάδα και την Ευρώπη να συνδράμουν τον αγώνα της Τουρκίας.

«Μπροστά σε αυτές τις αλήθειες, καλούμε όλες τις χώρες, και πρώτα από όλα την ΕΕ και τους γείτονές μας, να δείξουν –τουλάχιστον σεβασμό στον αγώνα της Τουρκίας για ασφάλεια και ειρήνη. Ως Τουρκία δεν είμαστε υπέρ της σύγκρουσης, της έντασης και της ανομίας στην ανατ. Μεσόγειο. Η μόνη μας απαίτηση είναι να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα, το δίκαιο και τα συμφέροντα της χώρας μας. Πρώτη μας προτίμηση είναι οι διαφωνίες για τον καταμερισμό της πολιτικής και οικονομικής δυναμικής της ανατ. Μεσογείου να λυθεί με βάση το δίκαιο», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σημειώνοντας ότι «οι μάχες που έχει δώσει η Τουρκία τους τελευταίους αιώνες στην ανατ. Μεσόγειο είναι οι πιο σημαντικές μάχες», φέρνοντας ως παράδειγμα για άλλη μια φορά τη ναυμαχία της Πρέβεζας το 1538, η οποία κατέστησε για αιώνες τη Μεσόγειο θάλασσα ειρήνης, όπως ισχυρίστηκε.

«Κάθε απόγονος αυτής της χώρες είναι υποχρεωμένος να προστατεύσει την κληρονομιά της ειρήνης που άφησε ο Μπαρμπαρόσα και οι άλλοι ήρωες», συμβούλεψε.

Αναποτελεσματική και η ρηχή η ΕΕ

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν δίστασε πάντως την ώρα που κρίνεται το θέμα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας να τα επιτεθεί στην Ευρώπη και να τη χαρακτηρίσει ακόμη και μία «αναποτελεσματική και ρηχή δομή», η οποία όπου ανακατεύεται μεγαλώνει τις κρίσεις.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ως αιχμάλωτος της κακομαθημένης Ελλάδας και της Ελληνοκυπριακής πλευράς, έχει μετατραπεί σε μια αναποτελεσματική, χωρίς ορίζοντα και ρηχή δομή. Ούτε ένα πρόβλημα από όσα έχουν προκύψει στην περιοχή μας δεν έχει επιλυθεί μετά από πρωτοβουλίες ή το ειδικό βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αντίθετα, κάθε κρίση, στην οποία έχει παρέμβει η Ένωση, έχει μεγαλώσει αποκτώντας νέες διαστάσεις», ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι μπροστά σε αυτή την κατάσταση «στην Τουρκία δεν απέμεινε άλλη επιλογή από το να φέρει εις πέρας την πολιτική με τις δικές της δυνατότητες και με αποφασιστικότητα».

Η ΕΕ είναι ανειλικρινής στο μεταναστευτικό

Και την ώρα που η σύνοδος κορυφής στην ΕΕ είναι σε εξέλιξη, ο Τούρκος πρόεδρος βρήκε την ευκαιρία να ασκήσει πάλι πιέσεις αναφορικά με το μεταναστευτικό, υπενθυμίζοντας στους ηγέτες, που συσκέπτονται σήμερα, ότι η Τουρκία είναι η χώρα που έχει επωμιστεί το μεγαλύτερο βάρος.

«Παρόλο που δεν είμαστε η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, δεν έχει αποδειχθεί ότι είμαστε στην πρώτη σειρά στο θέμα της ανθρωπιστικής βοήθειας; Παρά τους κινδύνους στα σύνορά μας και παρά τις οικονομικές επιπτώσεις, δεν έχουμε αποδείξει ότι έχουμε συγκεντρώσει τους περισσότερους πρόσφυγες;», ρώτησε.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δείχνοντας πάλι με το δάχτυλο την Ευρώπη, τη χαρακτήρισε ανειλικρινή στο θέμα του μεταναστευτικού.

«Εκείνη που υποσχέθηκε 3+3 δις. ευρώ για σίτιση, φιλοξενία και στέγαση Σύρων μεταναστών και προβάλλει δικαιολογίες, για να μην πληρώσει το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ποσού, είναι η ΕΕ. Και δεν λένε την αλήθεια, δεν είναι ειλικρινείς. Τους ενημερώνουμε για τα πάντα χρησιμοποιώντας αριθμούς, θέλετε αποδεικτικά στοιχεία, ελάτε, δείτε τις επενδύσεις που κάνουμε εκεί, αλλά αυτό δεν εξυπηρετεί τους σκοπούς τους. Δεν περιμένουμε από εκείνους, που βάζουν στην άκρη ακόμη και το ελάχιστο της ανθρωπιάς, ανησυχώντας για τη δική τους ασφάλεια και ευημερία, να κατανοήσουν την ενάρετη στάση της χώρας μας.

Το γεγονός ότι 411.000 Σύριοι επέστρεψαν στις εστίες τους με ασφάλεια και οικειοθελώς δείχνει ότι η χώρα μας έχει κάνει το σωστό. Η Τουρκία είναι ο πιο αποτελεσματικός υποστηρικτής των προσπαθειών, που καταβάλλονται σε διεθνείς πλατφόρμες, για την εξεύρεση λύσης στην πολιτική κρίση στη Συρία. Αλλάχ θέλοντας, μέχρι να έρθει εκείνη η μέρα, θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τόσο τα σύνορά μας όσο και τους καταπιεσμένους», υποστήριξε.

Το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο υπογράφηκε για χάρη των Τουρκοκυπρίων

Για το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο ο Τούρκος πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι υπογράφηκε για να προστατευτούν τα δικαιώματα των Τ/Κ στην ανατολική Μεσόγειο.

«Βρήκαμε την ευκαιρία να επεκτείνουμε τις προσπάθειες που ξεκινήσαμε για την προστασία των δικαιωμάτων της ΤΔΒΚ μέσω της συμφωνίας με τη Λιβύη. Η συμφωνία μας με τη Λιβύη είναι μόνο μία από τις απαντήσεις μας στις απόπειρες πλήρους αποκλεισμού της χώρας μας από τη Μεσόγειο», ανέφερε.

Η Αρμενία πρέπει να φύγει από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε βέβαια και στο φλέγον ζήτημα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, κατηγορώντας για άλλη μια φορά την Αρμενία για εισβολέα.

«Η Αρμενία πρέπει να φύγει από τα εδάφη που έχει καταλάβει. Ο δρόμος για τη μόνιμη ειρήνη σε αυτήν την περιοχή είναι να αποσυρθούν οι Αρμένιοι από κάθε ίντσα γης του Αζερμπαϊτζάν που έχουν καταλάβει. Όσοι δεν βλέπουν, κωφεύουν και δεν μιλούν μπροστά στην κατοχή του εδάφους του Αζερμπαϊτζάν, το Καραμπάχ, από την Αρμενία και στις δολοφονίες αμάχων που διαπράττονται αποδεικνύουν σήμερα ότι είναι διπρόσωποι», είπε φωτογραφίζοντας τη Ρωσία.

«Προειδοποιώ όσους υποστηρίζουν αυτό το κράτος λήσταρχων (Αρμενία) ότι θα θεωρηθούν υπόλογοι ενώπιον της ανθρωπότητας», συνέχισε, αφήνοντας αιχμές για την τριμερή του Μινσκ ότι παραμελεί το ζήτημα εδώ και 30 χρόνια.

«Η εθνοσυνέλευσή μας, είπε, υποστηρίζει ειλικρινά τους αδελφούς μας παντού, από τους Τούρκους στην Κύπρο και το Αζερμπαϊτζάν έως τα Βαλκάνια και τη Βόρεια Αφρική, έχει δείξει μαζί με το έθνος μας ότι όλοι οι φίλοι μας αποτελούν πηγή ελπίδας. Θα συνεχίσουμε να κυματίζουμε για πάντα τη σημαία μας σε αυτή τη γεωγραφία με την άδεια του Αλλάχ», είπε εμφαντικά.

Μαρία Ζαχαράκη
Έθνος




Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]