Τι μας είπε ο Μεβλούτ: Η Άγκυρα θέλει μερίδιο από τον «πλούτο της γειτονίας»
Ενώ επίκειται η ανακοίνωση για επανάληψη των διερευνητικών επαφών ακόμη και πριν από την Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., σε ένα αποκαλυπτικό άρθρο του (στην Καθημερινή) ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου κλείνει ουσιαστικά την πόρτα του διαλόγου με την Ελλάδα καθώς επιχειρεί να επιβάλει όρους και προϋποθέσεις που δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτοί ενώ εντάσσει τον ελληνοτουρκικό διάλογο στο πλαίσιο των ηγεμονικών περιφερειακών επιδιώξεων της.
Ενώ ο διεθνής παράγοντας υποστηρίζει και η Ελλάδα αποδέχεται την έναρξη διαλόγου για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, ο κ. Τσαβούσογλου δεν επιχειρεί απλώς να διευρύνει την ατζέντα αλλά σε μια πραγματικά ανησυχητική εξέλιξη, αποκαλύπτει τις τουρκικές προθέσεις και επιδιώξεις δηλώνοντας ότι στόχος της Τουρκίας είναι να αποτρέψει τον «αποκλεισμό» της από τα ….«πλούτη της γειτονίας».
«Επιπλέον, απόπειρες προς την κατεύθυνση του αποκλεισμού μιας χώρας όπως η Τουρκία με τη μεγαλύτερη σχετική ακτογραμμή στην περιοχή, έναν αυξανόμενο πληθυσμό, παραγωγικές δυνατότητες και αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες από τα πλούτη της ίδιας της της γειτονίας δεν είναι ρεαλιστικές. Όπως το τονίσαμε πολλές φορές, αυτό απλά δεν πρόκειται να συμβεί», αναφέρει στο άρθρο του ο Τούρκος ΥΠΕΞ.
Εκφράζοντας μια νεο-ιμπεριαλιστική αντίληψη που βρίσκει όλο και πιο γόνιμο έδαφος στο Προεδρικό Μέγαρο στην Άγκυρα, ο κ.Τσαβούσογλου πολύ απλά εξηγεί ότι η Τουρκία επικαλούμενη το μέγεθος της, τον πληθυσμό της και τις αυξανόμενες ανάγκες της, απαιτεί μερίδιο από τα «πλούτη της γειτονίας», πλούτη που μπορεί να ανήκουν σε άλλες χώρες ή να βρίσκονται σε ζώνες που δεν έχουν καν οριοθετηθεί.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ.Τσαβούσογλου στην προχθεσινή συνέντευξη του στο NTV δήλωνε ότι « εάν πράγματι υπάρχουν αποθέματα υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, πρέπει να διέλθουν από την Τουρκία, για να μπορέσουν στην πραγματικότητα να πωληθούν στη διεθνή αγορά…»
Με αυτή την αντίληψη είναι προφανές εκ προοιμίου ότι όχι μόνο δεν θα μπορέσει να υπάρξει συμφωνία, αλλά τίθεται υπό αμφισβήτηση ακόμη και η έναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου, καθώς η Τουρκία δεν επιδιώκει μια δίκαιη οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, αλλά μερίδιο από «πλούτη» που υπάρχουν στην περιοχή έστω κι αν ανήκουν σε άλλες χώρες και στην συγκεκριμένη περίπτωση στην Ελλάδα.
Όμως ο τούρκος ΥΠΕΞ παρουσίασε στο άρθρο του τους «βασικούς στόχους» της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο:
-« Δίκαιη και ισότιμη οριοθέτηση των θαλασσίων ορίων». ( Χωρίς όμως να διευκρινίζει τι εννοεί «δίκαιη» και κυρίως εάν το «ισότιμη» σημαίνει μοιρασιά κατά το ήμισυ).
-«Προστασία των δικαιωμάτων στην υφαλοκρηπίδα μας έναντι μαξιμαλιστικών και υπερβολικών διεκδικήσεων θαλασσίων ορίων».
(Πρόκειται για μονομερή αντίληψη για το ποια είναι η τουρκική υφαλοκρηπίδα και κυρίως είναι εντελώς αυθαίρετος ο προσδιορισμός των διεκδικήσεων των άλλων χωρών και προφανώς και της Ελλάδας ως «μαξιμαλιστικών» και «υπερβολικών» . Προφανώς η δήλωση αυτή υποκρύπτει απειλή, ενώ αρμόδιος για να κρίνει κάποιες διεκδικήσεις ως «μαξιμαλιστικές» δεν είναι η Τουρκία αλλά τελικά το Δ.Δ. της Χάγης).
-«Προστασία των ισότιμων δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων στους υποθαλάσσιους πόρους του νησιού μέσω της εγκαθίδρυσης ενός μηχανισμού ισότιμου διαμοιρασμού των κερδών».
(Η Τουρκία επιχειρεί να βάλει στην ατζέντα των ελληνοτουρκικών και θέματα που αφορούν την κυπριακή Δημοκρατία και μάλιστα αγνοώντας πλήρως τις προτάσεις του προέδρου Ν.Αναστασιάδη για διασφάλιση του ποσοστού που αναλογεί στους Τουρκοκυπρίους από τα μελλοντικά έσοδα του φυσικού αερίου. Επίσης ο κ.Τσαβούσογλου δεν διευκρινίζει εάν ο «ισότιμος διαμοιρασμός» στον οποίο αναφέρεται, υπονοεί διαμοιρασμό 50-50, που θα οδηγούσε πρακτικά σε πλήρη αναγνώριση των «ισότιμων» δικαιωμάτων, μεταξύ «δυο ισότιμων κρατών»).
-«Δημιουργία ενός γνήσιου, συμπεριληπτικού, δίκαιου και ισότιμου μηχανισμού ενεργειακής συνεργασίας των υποθαλάσσιων πόρων, με τη συμμετοχή όλων των πλευρών, περιλαμβανομένων των Τουρκοκυπρίων (οι προτάσεις για το θέμα είναι ακόμα στο τραπέζι) στην Ανατολική Μεσόγειο».
(Είναι προφανές ότι η Τουρκία επιδιώκει να θολώσει τα νερά και να προτείνει αυτόν τον «ισότιμο» μηχανισμό για τους υποθαλάσσιους πόρους, που απαιτεί μάλιστα να συμμετέχουν και οι Τουρκοκύπριοι και θα έχει προφανώς στόχο την συμμετοχή της Τουρκίας στην αξιοποίηση των φυσικών πόρων της Ανατολικής Μεσογείου, που ανήκουν σε …άλλες χώρες.
Ο κ.Τσαβουσογλου στην γνωστή επωδό της Τουρκίας απαίτησε από την Ελλάδα να μην θέτει προϋποθέσεις, κάτι με το οποίο η Τουρκία εννοεί την ελληνική προειδοποίηση ότι δεν δέχεται εφόλης της ύλης και εκτός πλαισίου του Δικαίου της θάλασσας διαπραγμάτευση, απειλώντας εκβιαστικά ότι εάν η Αθήνα δεν αποδεχθεί το πλαίσιο που θέτει η Τουρκία τότε θα βρεθεί αντιμέτωπη με «άλλες αντιπροϋποθέσεις». Μέρος των οποίων έχει παρουσιάσει τις τελευταίες ημέρες από την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, μέχρι τις «γκρίζες ζώνες» και μειονοτικό ζήτημα στην Θράκη.
Στρεψοδικώντας ο κ.Τσαβούσογλου επιχειρεί να δικαιολογήσει την κινητοποίηση του τουρκικού Στόλου ισχυριζόμενος ότι δεν έγινε για … «επιθετικούς λόγους, αλλά για αυτοάμυνα έναντι παρέμβασης στις δραστηριότητες σεισμικής έρευνας εντός της δικής μας υφαλοκρηπίδας η οποία, παρεμπιπτόντως, ανακηρύχθηκε σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο πριν από 16 χρόνια». Ο κ. Τσαβούσογλου μάλλον αναφέρεται στην μονομερή αναφορά στον ΟΗΕ για εξωτερικό όριο προς τα δυτικά, της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στον 28ο Μεσημβρινό όταν η Τουρκία το 2004 είχε σπεύσει να αμφισβητήσει την Συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ της Κύπρου και της Αιγύπτου
Στον επίλογο του άρθρου του ο κ.Τσαβούσογλου μάλλον απειλητικά δηλώνει ότι η «Τουρκία μπορεί να ακολουθήσει την Ελλάδα σε οποιαδήποτε ατραπό επιλέξει».
Το μόνο σίγουρο από το άρθρο αυτό είναι ότι η Τουρκία έχει κάνει την επιλογή της και η ατραπός που επιλέγει είναι αυτή, της απαίτησης αποδοχής των τελεσιγράφων της και «παράδοσης» της Ελλάδας.
Νίκος Μελέτης
Liberal
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...