Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η εργαλειοποίηση ιστορικών ναών της Ορθοδοξίας απ’ τον Ερντογάν…


Τα Ορθόδοξα χριστιανικά μνημεία έχει βάλει για τα καλά στο στόχαστρο η πολιτική γραμμή η οποία ακολουθεί η Τουρκία, την οποία ενορχηστρώνει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος σύμφωνα με τα όσα αναφέρει και μεγάλη μερίδα της παγκόσμιας κοινής γνώμης εργαλειοποιεί τη θρησκεία προς ίδιον πολιτικό όφελος.

Μάλιστα ο ίδιος έχει αναλάβει και τον ρόλο του θρησκευτικού ηγέτη, καθώς σε κάθε μουσουλμανική προσευχή ή τελετή φαίνεται να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Αυτό φάνηκε ήδη από το πρώτο σόου που έγινε στην Αγιά Σοφιά στις 29 Μαΐου, όταν το Ορθόδοξο αυτό σύμβολο που τότε ακόμα λειτουργούσε ως μουσείο, έγινε επίκεντρο πανηγυρισμών για τους Τούρκους με αφορμή τη μαύρη ημέρα της Αλώσεως της Κωνσταντινούπολης το 1453. Και τότε ο Ερντογάν έδινε τα παραγγέλματα της φιέστας, όπως έκανε και στις 24 Ιουλίου όταν τελέστηκε η πρώτη μουσουλμανική προσευχή.

Εκεί όμως που ο Τούρκος πρόεδρος ξεπέρασε κάθε όριο ήταν στο άνοιγμα της ιστορικής Μονής της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο, ύστερα από πέντε χρόνια εργασιών. Οι Τούρκοι επίσημοι είχαν παραταχθεί μπροστά στην κορδέλα και περίμεναν τον Τούρκο Πρόεδρο να δώσει το σύνθημα, θέλοντας να δείξουν με αυτόν τον τρόπο ότι είναι υπάκουη στα παραγγέλματα του.
Θυμηθείτε τι είχε γίνει – Έλαβε χώρα το «σόου» Ερντογάν για την Παναγία Σουμελά


Δυστυχώς η λογική της κατάκτησης, της κατάχρησης και της ιδιοποίησης της κληρονομιάς του άλλου καθώς και η εν γένει επιβολή ενός μοντέλου κοινωνικής και πολιτικής πρακτικής που βρίσκεται πολύ μακρυά από τις αξίες και τις αρχές αυτού που εμείς στην Ελλάδα και την Ευρώπη ονομάζουμε «πολιτισμό, δημοκρατία, ελευθερία,, σεβασμό στην ετερότητα κλπ», φαίνεται να είναι αυτό που κυριαρχεί στην πλειοψηφία της πολιτικής ηγεσίας της Τουρκίας. Δυστυχώς, για λόγους δημόσιας παιδείας, κοινωνικής και πολιτικής αγωγής, το ίδιο περίπου ισχύει αυτή την περίοδο και για την πλειοψηφία των Τούρκων πολιτών.

Την ίδια ώρα τα σχέδια της μετατροπής ακόμη ενός βυζαντινού ναού, που σήμερα λειτουργεί ως μουσείο, σε τζαμί φαίνεται να προωθούν οι Τούρκοι. Συγκεκριμένα πρόκειται για τη Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη, που λειτούργησε ως ελληνικό ορθόδοξο μοναστήρι έως τον 15ο αιώνα, οπότε οι Οθωμανοί το μετέτρεψαν σε τέμενος, ενώ από το 1958 λειτουργεί ως μουσείο. Παρά το γεγονός ότι ο ζωγραφικός διάκοσμος ασβεστώθηκε κατά την οθωμανική εποχή, μεγάλο μέρος του αποκαλύφθηκε και σώζεται σήμερα μετά τις εργασίες συντήρησης που πραγματοποίησαν μεταπολεμικά στο μνημείο οι Αμερικανοί.

«Το ζήτημα δεν αφορά μόνο τα βυζαντινά μνημεία και την Αγία Σοφία συγκεκριμένα, αλλά επεκτείνεται σε όλα τα μνημεία. Υπάρχει μια ανίσχυρη νομοθεσία για τις αρχαιότητες. Επίσης, η υποστελεχωμένη Αρχαιολογική Υπηρεσία στην Τουρκία δεν έχει τη δυνατότητα να τις προστατέψει. Τελευταία έχουν υπάρξει και άλλες περιπτώσεις πλημμελούς προστασίας μνημείων, όπως στην νοτιοανατολική Τουρκία, στο Hasankeyf. Λόγω της κατασκευής ενός υδροηλεκτρικού φράγματος ξεκίνησε να σκεπάζεται από τα νερά ένας οικισμός με μεγάλο ιστορικό βάθος και σημαντικά μνημεία. Υπήρξαν εσωτερικές και διεθνείς αντιδράσεις αλλά δεν κατόρθωσαν να αποτρέψουν την κατασκευή του φράγματος και την καταστροφή», επισημαίνει o Γιάννης Θεοχάρης, μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Εκτός από τα ανωτέρω Ορθόδοξα μνημεία, η Αγία Σοφία της Βιζύης, η πρώτη που μετατράπηκε πάλι σε τζαμί, η Αγία Σοφία της Νίκαιας (τόπος τέλεσης της Ζ’ Οικουμενική Συνόδου) και η Αγία Σοφία της Τραπεζούντας, μνημείο μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας με εξαιρετικές τοιχογραφίες και ανάγλυφα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό του, καθώς και άλλα μνημεία σε άλλες περιοχές της Τουρκίας, αποτελούν τα καλύτερα εργαλεία τους για να προσελκύουν τουρισμό, αλλά και να οξύνουν τα πνεύματα σε πολιτικό επίπεδο όποτε αυτό εξυπηρετεί τις δικές τους σκοπιμότητες.

OrthodoxiaNewsAgency


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]