Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τι χάνει η Ελλάδα από τον πόλεμο ΗΠΑ – ΕΕ


Της Αλεξάνδρας Γκίτση

Μπορεί το ελληνικό ελαιόλαδο και οι επιτραπέζιες ελιές να εξαιρέθηκαν από τη λίστα των Ευρωπαϊκών προϊόντων στα οποία οι ΗΠΑ προτίθενται να επιβάλλουν πρόσθετους δασμούς, ωστόσο σειρά άλλων ελληνικών προϊόντων πλήττονται άμεσα. Μεταξύ αυτών και τα κονσερβοποιημένα ροδάκινα.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας ΕΚΕ κ. Κώστα Αποστόλου μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ εκτίμησε την οικονομική ζημιά στα 50 εκατ. δολάρια, ως συνέπεια της επιβολής επιπλέον δασμών 25% πέραν του ήδη υφιστάμενου 18% με ισχύ από τις 18 Οκτωβρίου.

Αλλά δεν είναι μόνο τα ροδάκινα τα οποία θα επηρεαστούν αν οι ΗΠΑ κάνουν πράξη τις απειλές τους. Συνολικά 92 κωδικοί ελληνικών προϊόντων που σήμερα εξάγονται στις ΗΠΑ –οι ελληνικές εξαγωγές στις ΗΠΑ υπερβαίνουν τα 1,37 δισ. ευρώ- εκτιμάται ότι θα επηρεαστούν. Ωστόσο το αποτύπωμα αυτών των προϊόντων στο ελληνικό εξαγωγικό καλάθι προς τις ΗΠΑ δεν είναι σημαντικό.

Παρ’ όλα αυτά διάχυτος είναι ο προβληματισμός στους εξαγωγείς για την πρόθεση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τράμπ να επιβάλλει στις 18 Οκτωβρίου πρόσθετους δασμούς σε σειρά από ευρωπαϊκά προϊόντα.


Και αυτό γιατί γνωρίζουν καλύτερα απ’ όλους πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος που θα αντιμετωπίσουν οι ελληνικές εξαγωγές είναι από τις παράπλευρες απώλειες, όπως είχε επισημάνει προ μηνών το Capital.gr σε σχετικό του άρθρο. Κίνδυνος ο οποίος αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να εκτιμηθεί.

Μπορεί λοιπόν το ελληνικό ελαιόλαδο και οι επιτραπέζιες ελιές να εξαιρέθηκαν από τη λίστα, αυτό δεν συνέβη όμως με την περίπτωση της Ισπανικής παραγωγής, της μεγαλύτερης παγκοσμίως.

Που σημαίνει πως η Ισπανία στην προσπάθειά της να περιορίσει τις απώλειες θα κατευθύνει την παραγωγή της σε άλλους προορισμούς και δη ευρωπαϊκούς, πιέζοντας έτσι τις τιμές. Άρα και τους υπόλοιπους παίκτες της παγκόσμιας αγοράς ελαιολάδου. Δηλαδή του Έλληνες και τους Ιταλούς παραγωγούς.

Αντίστοιχες κινήσεις αναμένονται και σε άλλα προϊόντα που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη "μαύρη λίστα” των ΗΠΑ. Μια τέτοια εξέλιξη θα πιέσει σημαντικά τους Έλληνες εξαγωγείς οι οποίοι κατευθύνουν το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής τους στα ευρωπαϊκά κράτη. Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραμένουν ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Ελλάδας όπου κατευθύνεται πάνω από το 67% των ελληνικών εξαγωγών.

Για το θέμα η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων Χριστίνα Σακελλαρίδη ανέφερε στο Capital.gr: "ο ΠΣΕ εν αναμονή της οριστικοποίησης της λίστας των ευρωπαϊκών προϊόντων που θα υποστούν πρόσθετους δασμούς παρακολουθεί στενά την υπόθεση και θα πιέσει στο μέτρο των δυνατοτήτων του, να βρεθούν λύσεις για όσες εταιρείες πλήττονται. Η στήριξη των Ελλήνων εξαγωγέων πρέπει να αποτελέσει πρώτη προτεραιότητα στην προσπάθεια που κάνει η χώρα να επιστρέψει στην ανάπτυξη".

Capital


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]