Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ε.Ε.: Τέρμα στο γκριζάρισμα της κυπριακής ΑΟΖ


ο γκριζάρισμα της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και η αποφυγή ονομαστικής αναφοράς, κατά συγκεκριμένο τρόπο, της περιοχής στην οποία γίνονται οι τουρκικές παραβιάσεις αποτελεί παρελθόν, σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα "Φιλελεύθερος". Η γκρίζα εικόνα είχε επιβληθεί εδώ και μήνες από τη Βρετανία, η οποία κατάφερε να υιοθετηθεί ένα λεκτικό, σύμφωνα με το οποίο οι τουρκικές έκνομες δραστηριότητες λάμβαναν χώρα στην ανατολική Μεσόγειο και όχι στην κυπριακή ΑΟΖ.

Για πρώτη φορά χθες, η Σύνοδος Κορυφής, στο πλαίσιο των Συμπερασμάτων που εξέδωσε, αναφέρει ότι: "Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προσυπογράφει επίσης τα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 14ης Οκτωβρίου 2019 σχετικά με τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου και επιβεβαιώνει την αλληλεγγύη της προς την Κύπρο". Η διαφοροποίηση στο κοινοτικό λεκτικό αφορά στην ουσία του ζητήματος, καθώς πλέον αναγνωρίζεται από την Ε.Ε. ομόφωνα, ότι οι έκνομες ενέργειες της Τουρκίας έγιναν εντός θαλάσσιας περιοχής που εμπίπτει στην κυπριακή ΑΟΖ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.


Πληροφορίες της κυπριακής εφημερίδας αναφέρουν ότι η εξέλιξη αυτή που σηματοδότησε τη διαφοροποίηση της στάσης της Ε.Ε., σημειώθηκε κατόπιν αιτήματος του Προέδρου Αναστασιάδη, ο οποίος αφού ενημέρωσε τη Σύνοδο Κορυφής -στο προχθεσινό δείπνο των ηγετών- ζήτησε από τους ομολόγους του όπως διορθώσουν το λεκτικό περί "ανατολικής Μεσογείου", προκειμένου να γίνει ξεκάθαρο πού λαμβάνουν χώρα οι τουρκικές έκνομες δραστηριότητες. Το αίτημα Αναστασιάδη έγινε αποδεκτό.

Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, την προσεχή εβδομάδα αναμένεται να δρομολογηθεί η διαδικασία των νομικών πράξεων στη Relex, ενώ εν συνεχεία θα παραπεμφθούν στην Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων και μετά στο Συμβούλιο για πολιτική έγκριση. Αφού εγκριθούν οι νομικές πράξεις, θα δρομολογηθεί η διαδικασία συμπλήρωσης της λευκής λίστας (empty annex) ούτως ώστε να τοποθετηθούν νομικά και φυσικά πρόσωπα που συμμετέχουν ή διαδραματίζουν ρόλο στις έκνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Και η διαδικασία αυτή απαιτεί επεξεργασία από Relex, Coreper και πολιτική απόφαση από το Συμβούλιο.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]