Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μπορεί να φέρουν καταιγιστικές εξελίξεις οι τουρκικές εκλογές


Είναι πιθανή η ήττα Ερντογάν;

Του Γιώργου Σκαφιδά

«Ο Απρίλης είναι ο μήνας ο σκληρός», κατά τον Τ. Σ. Ελιοτ (σε μετάφραση Γιώργου Σεφέρη). Πέρα από κάθε φιλολογική διάθεση, ο Απρίλης αναμένεται «σκληρός» και στα καθ’ ημάς εν έτει 2019, ως μήνας εξελίξεων στην Αθήνα και την Άγκυρα.

Εάν πιστέψουμε όσα γράφονται στη γειτονική μας Τουρκία, τότε μέσα στον Απρίλιο ίσως δούμε… εντυπωσιακές ανατροπές. Το καθεστώς Ερντογάν ενδέχεται να ακυρώσει την αγορά των ρωσικών S-400, υπό την πίεση των ΗΠΑ, επιλέγοντας αντιθέτως τους αμερικανικούς Patriot (κατά τον Αχμέτ Τακάν και την εφημερίδα Yeniçağ).

Παλαιοί συνοδοιπόροι του Ερντογάν ίσως προχωρήσουν στην ίδρυση νέων, όχι ενός αλλά ακόμη και δύο, πολιτικών παρατάξεων.

Ο άλλοτε πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου λέγεται πως «καίγεται» να λανσάρει δικό του κόμμα.
Ο πρώην πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ, μαζί με τον άλλοτε αντιπρόεδρο Αλί Μπαμπατζάν και τον πάλαι ποτέ υπουργό Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ, φέρονται επίσης να σχεδιάζουν τη σύσταση δικής τους πολιτικής παράταξης (με πιθανό όνομα το «Yeni Bir Parti») αμέσως μετά τις τουρκικές αυτοδιοικητικές εκλογές της 31ης Μαρτίου. Εάν μάλιστα πιστέψουμε τις φήμες, τότε ο Γκιουλ προκρίνει για ηγέτη του νέου κόμματος τον Μπαμπατζάν.


Όλοι οι προαναφερθέντες έχουν κάτι κοινό:

Εάν τελικώς επιστρέψουν στο πολιτικό προσκήνιο, θα το κάνουν υποσχόμενοι δύο πράγματα: την ανάκαμψη της τουρκικής οικονομίας που διανύει περίοδο ύφεσης για πρώτη φορά έπειτα από δέκα χρόνια, και τη βελτίωση των σχέσεων της Άγκυρας με τον έξω κόσμο (τη Δύση και τους γείτονες) που επίσης διανύουν περίοδο… πολλαπλών προβλημάτων.

Στο πλαίσιο ομιλίας του στις αρχές Φεβρουαρίου από την Άγκυρα, ο Νταβούτογλου δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει στην τουρκική κοινή γνώμη πως όταν εκείνος ήταν ακόμη πρωθυπουργός της χώρας, ο πληθωρισμός δεν ξεπερνούσε το 3% (ενώ σήμερα έχει εκτοξευθεί κοντά στο 20%).

Πριν μπούμε στον Απρίλιο, ωστόσο, θα έχουν προηγηθεί στη γείτονα οι δημοτικές εκλογές τις 31ης Μαρτίου. Εάν πιστέψουμε τις δημοσκοπήσεις (ANAR, PIAR, KONDA κ.α.), τότε το AKP και ο Ερντογάν κινδυνεύουν να «χάσουν» πόλεις όπως είναι η Άγκυρα και η Κωνσταντινούπολη, πέρα από τη Σμύρνη που την έχουν ήδη χαμένη.

Και αν επέλθει το «μοιραίο» στους δύο μεγαλύτερους δήμους της γείτονος, τότε λέγεται πως ο ηγέτης των εθνικιστών Ντεβλέτ Μπαχτσελί, που σήμερα συμπορεύεται με τον Ερντογάν, ίσως επιδιώξει να οδηγήσει ξανά την Τουρκία σε… πρόωρες εκλογές, τις όγδοες κάλπες στη χώρα από το 2014.

Και αν τελικώς δεν συμβεί τίποτα από τα παραπάνω στην Τουρκία, το μόνο σίγουρο θα είναι ότι έρχονται εκλογές στην Ελλάδα, με την τελική ημερομηνία (Μάιος ή Οκτώβριος) να αναμένεται επίσης να ξεκαθαρίσει μέσα στον… Απρίλιο.

Έθνος


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]