Η νέα αθέμιτη επίθεση των Βρετανών κατά της Κύπρου
Οι Βρετανοί θα επανέλθουν: Σκοπός είναι να θεωρηθεί ότι ισοψηφούν Ε/κ και Τ/κ, ώστε να διαμοιραστεί ισομερώς η πολιτική εξουσία στην Κύπρο
Αρχίζει πλέον να γίνεται πιστευτό, ότι οι επανειλημμένες βρετανικές επιθέσεις κατά των κυπριακών συμφερόντων το τελευταίο διάστημα, είναι συντονισμένες προς άσκηση πίεσης να αποδεχθεί η Κύπρος το τουρκοβρετανικό Σχέδιο, ουσιαστικής υπαγωγής δηλαδή της Κύπρου στην επιρροή της Άγκυρας.
Η επιμονή να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, χωρίς καν να διευκρινιστούν οι όροι αναφοράς, που έχει θέσει ο ίδιος ο ΟΗΕ, τα σημεία εκείνα επί των οποίων θα εδράζονται οι συζητήσεις, δημιουργεί έντονο προβληματισμό, ιδιαιτέρως από την στιγμή που ο γ.γ. του ΟΗΕ Γκουτέρες, απείλησε στην ουσία, ότι αν συντόμως δεν εξευρεθεί λύση -όπως τη εννοούν οι Βρετανοί, οι οποίοι παρουσιάζουν και τα διαβόητα Σχέδια- τότε θα πρέπει να την αναζητήσει η διεθνής κοινότητα.
Πρόκειται περί απίστευτου αμοραλισμού, να αποφασίζουν τρίτοι για την τύχη ενός λαού. Και αν τούτο έχει γίνει σιωπηρώς αποδεκτό από την Δύση για χώρες του τρίτου κόσμου, με ποια αιτιολογία θα επιχειρηθεί να εφαρμοστεί η ίδια συνταγή σε χώρα μέλος της Ε.Ε., για την οποία μάλιστα η κυβέρνηση των ΗΠΑ προσφάτως δήλωσε ότι διατηρεί στρατηγική σχέση;
Έχουμε τώρα, παρέμβαση των Βρετανών με προφανή στόχο τη νομιμοποίηση των εποίκων στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου. Η πρόθεση αυτή της βρετανικής κυβέρνησης, εκδηλώθηκε κατά την "Οικουμενική Περιοδική Αξιολόγηση" της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, στη Γενεύη.
Το Φόρεϊν Όφις, με παρέμβαση στη διαδικασία, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο ανησυχεί για τη στέρηση ιθαγένειας στα παιδιά των Τουρκοκυπρίων που ο ένας εκ των γονέων τους δεν είναι Κύπριος υπήκοος». Και δεν έφταναν αυτά, το Φόρεϊν Όφις, διά της πρέσβειρας, αναπληρώτριας μόνιμης αντιπροσώπου της Βρετανίας στη Γενεύη, Miriam Shearman, επιχείρησε να πειθαναγκάσει τη Λευκωσία να νομιμοποιήσει τους εποίκους καλώντας την ενώπιον του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ να τροποποιήσει τη νομοθεσία της.
Στο πλαίσιο αυτό, η Βρετανία υπέβαλε και γραπτώς την εξής εισήγηση προς την Κυπριακή Δημοκρατία: «Αξιολόγηση και τροποποίηση των σχετικών προνοιών του νόμου για την εγγύηση του δικαιώματος όλων των προσώπων που έχουν έναν Κύπριο γονέα να αποκτήσουν την ιθαγένεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε ίση βάση με όλους τους άλλους, ανεξαρτήτως της εθνικότητας του άλλου γονέως, του φύλου, του χώρου κατοικίας ή του τρόπου εισόδου στη χώρα».
Η εφημερίδα "Φιλελεύθερος" της Λευκωσίας σχολιάζει: «Από την εισήγηση του Φόρεϊν Όφις προκύπτει ευθέως ότι αποκλειστικό μέλημα του Λονδίνου είναι η νομιμοποίηση όσων παιδιών εποίκων τυγχάνει να έχουν έναν γονέα Τουρκοκύπριο. Και προς τούτο, επιχειρούν να εξισώσουν τον έποικο γονέα με οποιονδήποτε πολίτη τρίτης χώρας. Άλλωστε, η εισήγηση προς τη Λευκωσία να μοιράζει ιθαγένειες ανεξαρτήτως του τρόπου εισόδου του ενός εκ των γονέων -νοουμένου ότι ο άλλος είναι Τουρκοκύπριος- μιλά αφ’ εαυτής».
Παρόμοια μηνύματα, έστειλαν η Γερμανία, η Ολλανδία, η Ιρλανδία, οι ΗΠΑ και η Αργεντινή, ακολουθώντας τη γραμμή που χάραξε το Λονδίνο. Όπως μάλιστα πληροφορείται η εφημερίδα, η Βρετανία ήταν ο μαέστρος της χορωδίας που ενορχηστρώθηκε με τη συμβολή των υπολοίπων, προσδοκώντας στην άσκηση πιέσεων, προκειμένου η Λευκωσία να αναγκαστεί να δρομολογήσει διαδικασία νομιμοποίησης ενός μέρους, αν μη τι άλλο, των εποίκων.
Οι υποδείξεις προς τη Λευκωσία προκάλεσαν την αντίδραση του μονίμου αντιπροσώπου της Κύπρου στη Γενεύη, Γιώργου Κασουλίδη. Σε παρέμβασή του, ο Κύπριος πρέσβης υπενθύμισε προς όλους ότι ο εποικισμός αποτελεί «έγκλημα πολέμου», σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και επεσήμανε ότι «η κυπριακή Κυβέρνηση αναγκάστηκε να λάβει νομοθετικά μέτρα για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των εισροών» εποίκων, υιοθετώντας μεταξύ άλλων και κριτήρια προκειμένου να μην παραχωρείται κυπριακή ιθαγένεια στους εποίκους και στους απογόνους τους.
Οι Βρετανοί θα επανέλθουν. Σκοπός είναι να θεωρηθεί ότι ισοψηφούν Ε/κ και Τ/κ, ώστε να διαμοιραστεί ισομερώς η πολιτική εξουσία στην Κύπρο. Σ’ αυτό συμβάλλει και η παραδοχή του Ν. Αναστασιάδη ότι «τα δύο μέρη είναι ισότιμα».
Και περιμένουμε τώρα εμείς από τον κ. Κατρούγκαλο να αντιμετωπίσει τις συντονισμένες ενέργειες Βρετανών, Τούρκων και ΟΗΕ. Ίσως κάνει κι εδώ μια περικοπή των ελληνικών δικαίων αιτημάτων, όπως έκανε και με τις συντάξεις, περικοπή την οποία είχε θεωρήσει ως επίτευγμα για χειροκρότημα.
Ο Μακεδών
Voria
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...